Tuesday, December 9, 2014

Hujung Minggu & Penguins Of Madagascar

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Berlalu minggu pertama di bulan December ni. Kebetulan agak sibuk sikit dengan hal kerja sampai kan terpaksa ke ofis dihujung minggu untuk settlekan kerja. Sebelah pagi tu pergi ke pejabat dulu settlekan kerja. Fasya ikut papa dia. Kebetulan sistem down, boleh balik awal. Sempat duduk dalam 1jam++ kat pejabat. Balik rumah settlekan kerja rumah & masak untuk lunch. Petang tu surprise kan Fasya, bawa dia tengok Penguins. Memang kali ni saya tak bagitahu dia, saje nak buat kejutan. Tiket booking on9 hari Khamis lagi.

Budak happy & teruja.
Terus kiss mama.

Sebelum tu, rezeki Fasya. Cek Nuffnang yang ke-13 hasil menulis belog dah selamat sampai. Sebab duit ni Fasya punya, so belanja dia tengok Penguins. Selebihnya akan disimpan untuk kegunaan Fasya.

Sebelum bertolak ke TGV Mesra Mall.
Masa ni dia asyik tanya je, nak pergi tempat special mana?
Sampai dalam kereta asyik pot pet pot pet.
Odwy tu, dia bunyi " macam jalan nak gi Mesra Mall je . Ada ke special kat Mesra Mall " .
Saya dalam hati tahan je la.

Sampai tu terus ke TGV. Masa ni dia macam terkejut sangat.
Papa bagitau... ni la special adik. Sambil bawa dia ke poster Penguins.
Dia tak budget pon nak bawa dia tengok wayang sebab saya dah bagitahu,
kalo ada duit lebih boleh la tengok Penguins.

Sebelum masuk, beli pop corn & air minuman dulu

Best ke cerita Penguins ni??
Bagi saya boleh la. Biasa-biasa je. Tapi bagi kanak-kanak memang best la. Sebab tengok Fasya dari awal lagi syok layan cerita ni. Cerita animasi ni memang betul-betul khas untuk kanak-kanak. Berbanding dengan sesetengah cerita animasi tu, memang sesuai jugak untuk orang dewasa & kanak-kanak. Perjalanan cerita ni ada turun naik.. ada part best & ada part biasa-biasa je. Untuk cerita ni bagi 3 bintang*** > Tapi bagi Fasya 1000bintang la kot. Haha.

Balik tu ajak papa asya singgah kat Tunas Manja sebab nak reedem baucer yang Fasya dapat masa sekolah aritu. Tapi bila sampai tak tahu nak beli apa. Pakaian sekolah dah beli. Last-last keluar je. Pusing-pusing kat area alat tulis je. Mula-mula memang nak beli terus, tapi tengok barisan panjang terus tak jadi. Selain tu, papa asya ajak ke kedai lain yang lebih berbaloi dengan barangan yang sama, tapi lebih murah harganya.

Saya berkenan beg sekolah ni. Cute je. Kalo lepas ni tak jumpa yang lain, datangs semulalah beli beg ni. Boleh tahan mahal ye beg budak2. Beg ni kalo tak silap harga RM60++. Memang harga macam ni ke?

Teruja nak ambik alat tulis. Last-last kena letak semula.
Mengamuk la member. Hahaha.
Kita shopping semula alat tulis kat tempat lain ye.

 Pic sebelah pagi tu. Balik ambil mama dari ofis. Singgah kat gerai kawan papa asya pekena maggi goreng & mee rebus. Nampak background rumah papan ni macam cantik je, terus suruh asya posing. Tapi dia takut-takut ni, sebab ada ayam kat bawah rumah ni.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


29 comments:

Acik Erna said...

beg memang mahal lya..zaman hero bongsu acik dulu pun dah mahal..kalau beli yang murah cepat koyak..beli yang mahal pun sama..buku banyak dibawaknya dan berat..tak tertampung dek beg tu

Kakzakie said...

Anak sorang Lya... mahal pun kalau mampu apa salahnya kan.

Aisy Nasiha said...

Wah... Fasya tengok movie lagi. Seronokla sangat ya Fasya..lepas tengok movie dibawa jalan2 lagi..

Akak baru nk beli beg baru utk Naim.. betullah kata AcikErna, beg murah cepat rosak..tahun ni 2 kali Naim tukar beg..padahal utk tadika nj bukannya banyak buku pun dia kena bawa.. itu talinya dah putus.

syawalsimpsons said...

ajak syawal tgk citer ni la nanti...dia dah aim aritu waktu tgk citer big hero 6

Adlin Mohamad said...

bag kyra pun dekat 80.00 besar sikit biar lama pakai ...settle dah kelengkapan darjah 1 dia ..

wah mmg rajin tgk movie yea ..
chrque nuff yg ke13 wahhhh mmg best ..lin 1 kali pun xpernah hahaha malas mengupdate

Cik Puan Eka said...

beg skolah mmg mahal la skang. Eka tgok spupu kecik beli, amboi beg biasa2 je pun dekat 60.

Padahal biasa je. Beza kan dgn kite dlu2. beg paling mahal 29.90 tu pun mak ayah jeling2 dah

Mama Myja said...

mamamyja x beli lagi barang2 sekolah untuk abang. Duit pon x keluarkan lagi. Haha, mayb khamis nih shopping sebab selangor cuti. Yeay !!!!

Fazleyatul Aini said...

mahal ye beg budak2 skrg
dulu kita beli beg cikai2 je asal bleh p sekolah
skrg tak bleh
faktor semasa jugak
kang tengok kawan beg hello kityy, beg frozen, nak jugak
follow the flow la jawabnya hihi

LydSunshine said...

Seronoknya dapat surprise daripada mama. Bahagianya bila tengok anak hepi kan Lya?

Beg skolah saya dulu rm20 je. Skrg beg yang mcm asya tu kira simple je, dah rm60. mungkin sebab gmbr katun tu yg mahal kot.

Nur Inani said...

seronoknya asha dapat berjalan hujung minggu :)

el said...

beli beg yg tahan lasak lya ..budak darjah 1 la ni bkn cam dulu..byk buku nak kena bw...baik beli yg ada roda hn besar skit..mcm2 nak kena bw nti..takut x larat nak kedung

- said...

waaahh..seronok dia yer dpt tgk wayang...

Nafira usof said...

seronok lah Asya.. dapat surprise lagi.. hehehe.. mcm2 xtvt cuti sekolah Asya yer.

eira eixora said...

bestnya asya dapat tgk wayang.

saya baru sekali berjaya cash kan earning nuffnang.

salwana nordin @ che'wa said...

cantik dan bergaya asya :)

suka tgk dress up dia!

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Wahh seronoknya Fasya dapat tengok cerita Penguins..mesti dia happy sbb Mama buat surprise..hehee..Tapi kan Lya,memang bag budak mahal..aida pon nanti Aqil dah darjah 1 baru beli yang mahal camni..tahan 2,3 tahun jugak nanti..hehee

Chekgu Azrine said...

Mmg gitula harganya sis lya..huhu..
Ni akk kena beli untuk 3 orang..
Memang tepuk dahi la..
Beg sekolah je mau la 3 org tu nak dekat 300 jgk skli dengan beg sekolah agam..huhu

Khai♥Rin : anies said...

TAHNIAH TAHNIAH!!

tp brg2 bdk2 skrg mmg mahal lya...yg x sukanya pakai sekejap dia dah rabak/ rosak...

Diana Rashid said...

Tak pe asya..sekolah lambat lagi..shopping last2 minute nanti lagi best tau..meriah dalam tu macam pasar borong..eheheh

Ibu Lala said...

Wah wah wah. Kenapa akk tulis blog x dapat duit pun. X best kot ye

Didie Kamila said...

asya pn pg tgk movie ek..

::EIDA:: said...

adeh! lupe nk cash out jugak nuffy ! huhuhuhu

Fifi Nadhrah said...

bende paling best.. bile dapat tengok anak tersenyjm sebab excited sangat..

Falsya said...

Seronoknye fasya dpt tgk wayang..hehe..

60ringgit utk satu beg mcm gitu..hurmmm, xtau mahal ke idok..hehehe

eika_jps said...

bestnya asya mama belanja tgk movie....tahniah mama Lya sbb dapat cek yang ke-13....mummy tak pernah skali pun dapat....klu check pun ada rm6.25 sen ja...huhu....

ros_reeza said...

wah rezeki Asya.. dah kali ke 13 ye.. tahniah :)

QasehnyaRania said...

wah byk tu lya dh ke 13 dah.
alhamdulillah
syiok asya ye mama n papa blnja tgk penguin
lya, su pon x tahu ke brpa harga beg sekolah.x pernah beli..

Mummydearie said...

Akak sendiri pun suka Penguins of Madagascar ni tapi cerita ni tak tengok lagilah. Lama dah tak masuk panggung. Hari tu ada juga diskus little-little dengan bapaknya tapi HD tak mahu bawa anak-anak. Katanya si Adik tu dah tentu buat hal nanti. Buat rugi bayar tiket wayang jerk!

Persiapan sekolah anak-anak memang mahal sekarang ni, Lya. Satu anak je makan beratus-ratus. Tak terbayang macam mana mereka yang ada banyak anak nak disekolahkan. Seriau kira budget!

Yana Yani said...

tak penah lagi p tengok cite katun tu
belum berkesempatan, lagipun en suami tak suka melayan cite gini =)

saya pun baru aje beli kelengkapan sekolah afif
beg tu saya beli hampir rm70, beli dua beg pula tu
memang tinggi kos nak sekolahkan anak ni rupanya