Monday, December 22, 2014

Kentang Goreng Homemade

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kentang goreng homemade ni salah satu febret Fasya. Sekarang memang kena ada stok ubi kentang selalu. Tak leh putus. Teringat time mama asya masa kecil dulu, pon tok ma asya selalu buatkan kentang goreng homemade ni untuk saya. Selama ni saya buat kentang goreng selalu potong panjang-panjang. Lepas tu baru teringat acuan yang pernah beli kat MR Diy yang tak pernah digunakan lagi. Terfikir nak mencantikkan bentuk kentang goreng ni.

Ubi kentang yang dibersihkan & dipotong leper sederhana tebal.

Just tekap dengan acuan yang saya beli kat MR DIY ni.
Dah lama beli tak guna-guna.

Hasil selepas digoreng..
Bentukkan mejadi "putera raya" buat Fasya

Lebihan tekap kentang tu janganlah dibuang.
Kan membazir. Goreng je.

Happynya dia makan bila makanan dideko cantik-cantik ni

 Yang ni tekap menggunakan Pop Chef

 Tapi kalo time kerajinan kurang, just potong panjang-panjang macam biasa.
Tapi bagitau dia ni "unggun api" .. hehe
Menikmati kentang goreng di pagi hari.

Untuk lebih sedap, kentang yang digoreng ni taburkan sedikit garam. Jangan banyak, tak bagus. Tapi kalo tak letak pon OK. Selain deko cantik untuk Fasya, setiap masakan yang saya masak seperti Kari dan sebagainya yang menggunakan kentang atau lobak, saya tetap tekap-tekap bentuk menarik ni. Kita yang besar ni pon seronok tengok. Kawan ofismate tegur, rajinnya buat macam tu. Sebenarnya, kalo nak seribudaya. Sama seperti kes memasak bekal tiap-tiap hari, tak pernah terfikir pon saya berjaya lakukannya. Dulu duk asyik kata tak mampu & tak sempat, cuba belum lagi. Sekarang makin best memasak. Memang hari-hari memasak. Betullah kata orang, tak pandai memasak tak apa, asalkan rajin. Insyallah dengan sendirinya akan pandai. Eyh..cerita kentang goreng, dah masuk bab lain.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

44 comments:

CikAnie said...

LyAfina
anie pernah masak kentang mcm tu tp anak x suka sebab dia jadi lembik sikit.. tak tau cara mcm ne nk bagi dia keras sikit.. klu ada tips blh kongsi kat sini..
Nampak menarik kalau dh cetak.. rajin nya mama asya hihi..

CikAnie said...

LyAfina
anie pernah masak kentang mcm tu tp anak x suka sebab dia jadi lembik sikit.. tak tau cara mcm ne nk bagi dia keras sikit.. klu ada tips blh kongsi kat sini..
Nampak menarik kalau dh cetak.. rajin nya mama asya hihi..

Kakzakie said...

Kalau budak perempuan nak makan pun nak yg cantik-cantik Lya.. walhal dah masuk mulut sama aje:)

Zuraida Rahim said...

bagusnya idea Lya... boleh cuba untuk anak-anak. Betul kata Lya, nak masak tak perlu jadi pandai dulu yang penting kena rajin masak. Anak-anak saya wajib ada sarapan yang saya masak sendiri. Kalau pagi-pagi tu memang bersilat kat dapur..

mamabeauty said...

rajinnya mommy layan Fasya tekap tu.. hehe

sure teruja nak makan kans..

Aeen said...

waaa..ceria je tgk kentang goreng tu..mcm2 rupa ade...

AnneRaini said...

dulu2 selalu gak buat tp skrg mls..hehe..beli frozen je..hehe

eynda said...

Kan best kalau Hannah nak makan macam ni... homemade lagi bagus...hannah suka makan fries...

norhidana miswan said...

umah akak pun wajib ada kentang nih, sbb selain msk utk kudap2 utk msk dlm syr pun mmg mcm wajib je... aiyan pun suke jgk tp dia tuh memilih skit...

bgs kentang nih kan, mengenyangkan

Tengku Fauziana said...

ana nk try buat yg fritter ke apa nama tu..tak buat lg...

Daddy Ziyyad said...

Mmg berbaloi sebenarnya buat sendiri kentang goreng ni, berbanding kita beli fries frozen/ beli yg siap goreng kat fastfood tu....

saya nak cari acuan tu lah...nak bagi kat wife saya nanti..:)

Adlin Mohamad said...

rajinnya dia hehehe ..
siap cop2 kentang tu jadi lawa ..

Mar Mansor said...

rajinnya mendeko..saya pun pernah buat tapi setakat potong panjang2 je..

salwana nordin @ che'wa said...

rajin sgt lya :)

deco begini mmg menarik perhatian anak2 utk mkn kan :)

betul kata lya..tak pandai masak bole belajar, kalo malas apa pun tak guna kan :)

Mama Myja said...

alahai mummy, rajinnyer. Hehe.. eyja sekarang nih makin malas nak memasak. Aduhai apa nak jadi nih..

Falsya said...

Siap ade bentuk lagik..hehe

Sayangku Zie said...

Rajin lya... menarik anak2 pun mesti suka...

ANIM said...

kalau masak sendiri, yg simple pun sedap sebab biasanya nasi kita pun dah sedap. kalau makan kat luar, nasi sejemput pun susah nak habis...

#kalau hendak seribu daya...betul2 sangat

Didie Kamila said...

suka gk mkn kentang..xksah la fries, mashed potato atau letak dlm lauk..sedap..hehe..

Ena said...

anak2 ena asal namanya kentang gorang dorang memg suka... ena pun jarang beli yg readymade tu.. selalu pun homemade juga tp x pernah lg wat mcm ni.. heheh.. maknye pemaleh.. nak cepat aje.. tu pun sekelip mata dah abis..

nak bagi rangup goreng tabur dengan tepung jagung dulu.. sblm tu gaul skt dengan kunyit dan garam.. goreng terus.. insyaAllah raguppp!!

Permatabiru said...

CANTIKK RAJIN EHH..NAK LAGI SEDAP TABURKAN CHEZZY MCM KFC SEDAPP :)

Siti Asiah said...

Rajin betul Lya, Asya makan camtu je ke?xsuke sos ye Asya...;)

Sue-Rya Qistina said...

seriously, awak mmg rajin wat benda2 mcmni. saya pulak jenis masak nak cepat je. potong2 campak2 siap sudah. #ibuberanakramai mmg gini, x dan nak hias2 bagai. sbb pas balik kerja dah ke dapur, pastu layan suami n anak2 mkn lg, nak lipat kain baju, basuh kain baju dll..tu yg kdg2 tido pkl 3 pagi..

Nafira usof said...

betol kata Lya.. kalo nak seribu daya.
hehehehe.. kagum dgn semangat Lya.

Zura nih manjang jer nak cepat. hahahaha semua buat asal boleh jer. hahahaha.

Rosmiza Ali said...

Rajin Lya.. Hehe.. ^_^
RosmizaAliDotCom™

mawar_berduri said...

alahai patut la Asya berfikir secara kreatif..mak nye pun kreatif sgt ...kentang panjang-panjang jd unggun api..hihihihi... so cute !

Nurul Ain Zulkarnaind said...

btol tu. nak seribu daya kan?

and mmg syok kalau ada bentuk2 gitu.. sy pun suka.. hehe

Syima ~Mama Kyra~ said...

Rajin mama asya..pasni nk try buat kntg grg tekap2 ni ler..beli juga tekap mr diy tp jrg guna..ada sekali guna masa buat roti bakar je.hehe..betu la tu dulu kita rasa x sempat nk msk pg2 bwk bekal skrg ni wlpn dah pndh jauh dari opis still sempat msk jgk..bgn 5am..smpi opis 730am :)

::EIDA:: said...

wahhhhhh kemain rajin main terap terap. hikhihikhk kalau ida goreng macam bentuk wedges ituew ajee huhuhuhu

NzA said...

Tgk kentang2 yg comel tu mkin brselera la asya mamam....
Betul tu lya, hendak seribu daya.

Myra Jay said...

Kreatif Mama Asya..
Baru semangat anak2 nak makan :D

syawalsimpsons said...

kretip la mama asya ni

Khai♥Rin : anies said...

anak beranak...2x rajin ya... ;-)

el said...

rajin mama fasya ni
ada2 sj nak wat bento tuk si fasya
pasni selera bertambah2 lah fasya ye

Yana Yani said...

saya biasa juga masak kentang ni
cuma tak pandai nak mendeko
tapi betullah kata lya, nak seribu daya =)

Time Traveller said...

Layan kemtang goreng masak sendiri pun lagi best kan :D

Cho Zila said...

amboi rajin mak dia kan... anak akak tak berapa gemar.. akakjer suka ... memang buat sendiri lebih bestkan..

Kopiolimauice said...

nak senang beli je tapi bila buat sndri rsa puassss sgt kan...

Ibu Lala said...

Wah rajinnya. Anak anak mesti suke kan

Puan Kutu said...

comelnya kentang goreng asya..macam2 pattern ada.untunglah spt mama rajin plus kreatif..sy padan je takde acuan ni.klu tak mmg dah selamat deco2 kt rumah.boleh tiru gaya mama asya punya kentang.hehe

Mummydearie said...

Akak memang spesies main campak baling je, Lya. Nak deko-deko ni memanglah alahai. Tak payah kata tak sempat, tak tahulah. Senang cerita memang akak malas. Hahaha. Tapi bila mood memasak over teruja, memang lama sungguh di dapur. Macam-macam hidangan keluar nanti!

Fasya kalau datang rumah aunty jangan bimbang takda makanan. Nampaknya kita serupa - peminat kentang!

Masya said...

hahaha.. biasalah tu.. mula² bab kentang lps tu tercerita bab lain kikiki ...;p

kalau rajin apapun semua jadi .. tp kalau malas.. apapun tak blh hahahaha

ros_reeza said...

budak-budak lagi berselera jika kita buat deco deco kan...

aryan azra said...

bagus nih kalau rajin boleh akak cuba