Thursday, December 4, 2014

Little Chef : Cooking Camp

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

woot..wooottt...pic asya pada tahun 2012 ni.
Cilok kat entri Masterchef Kid

Baru-baru ni saya ada bagitahu yang saya hantar fasya join camp menarik sempena cuti sekolah ni sebagai mengisi masa lapang & mengurangkan kebosanannya kat rumah. Ye la.. fasya kan tak ada adik+kakak+abang, kesian dia bila mamapapa kerja tinggal lah asya kat rumah dengan Tok Ma. Dia sendiri seronok sangat join camp ni. Balik je, terus bercerita penuh semangat. Dah kenal ising vanilla bagai. Dia sendiri pon memang minat bab masak-masak ni. Sesekali hadap youtube, bukan layan kartun.. tapi layan masak-masak. Alhamdulillah, terisi minggu ni dengan kem masakan ni. Mujur teacher asya rajin jugak snap-snap pic, boleh la simpan kenangan kat sini. Tq teacher !

Program untuk cooking camp selama seminggu

23.11.2014
Hari pertama join Cooking Camp.
Aktivitinya buat Honey Cornflakes.
25.11.2014
Hari ke-dua belajar buat cup cakes
Hasilnya.. Tapi ni keesokkannya baru buat balik.

26.11.2014
Hari ke-tiga buat Fruits Jelly & Choc Cookies
 

27.11.2014
Hari ke-empat buat Sardine Rolls



28.11.2014
Last day cooking camp buat Chicken Bbq.
Yumssss... sedapnya!


Haaa.. fasya dah pandai masak ni. Lepas ni boleh la buatkan untuk mamapapa. Minggu ni join Camp Art & Craft selama seminggu. Kalo teacher asya ada share pic boleh la simpan kat blog juga untuk kenangan. Semoga masa asya terisi dengan program bermnfaat ni. Mama tak dapat bawa Fasya jalan-jalan, tapi mama dah berusaha untuk penuhi cuti asya dengan perkara-perkara yang menarik. Alhamdulillah, dia sangat seronok.
  
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


44 comments:

Siti Asiah said...

Terisi la masa Asya kan Lya, bg pengalaman & kemahiran baru buat dia. Bestnye kalo kat tempat Asiah pun ade camp camni...tak sabar nk tgk hasil art Asya plak pasni. Mst lg cute Asya punye lukisan...;)

suhailah hamid said...

Semua sedap..bagusla didedahkn dr kecik2 lg bab2 memasak ni. Esok besar rajin Asya tlg ibu di dapur ye..

Mama Myja said...

Bagusnyer aktiviti mengisi masa lapang. mamamyja xsempat nak bawa or teman mereka sebab baru lepas pantang, nak bergerak aktif sangat pon xready lagi. huhu

Asha Lya said...

Elok Sgt da program sebegini kan, masa ank trisi dgn prkara brmanfaat

lieyalatif said...

ehh menarik gile aktiviti laa lya...lieya pun bekenan tgk...kalo ade mmg lieya anta miamija join gak heheeheheh...serono budak2 dpt peluang masak sendiri....bbq tu yg syok tu.....

Fifi Nadhrah said...

wah.. bestnye camp asya.. nanti boleh la fifi cari camp2 macam ni untuk ufairah..

AMIIZAA said...

seronoknya asha pergi kelas main masak2...meh auntie mieja nak sikit:):)

NzA said...

syabas asya...kit lagi boleh jd masterchef mama/papa mcm kakak Beby.....he3x....

Bbwana adienia said...

Bgusnya ada camp mcm ni..nampak fun dan sgt berfaedah..memupuk minat dlm dunia masakan/baking..:)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Bagusnya saya suka camp macam ni sebab lain dari yang lain, kalau la ada kat Batu Pahat johor camni confirm saya dah hantar Zara jugak..

Lynn Hamzah said...

wah...dah leh buatkan kuih utk mama dan papa nie...congrats fasya...

eima said...

wahhh bgs utk asya ..... fahim ni tgh dok pujuk pi kelas insentif al quran .. xmo pi plak die.. huhuhuhu die ckp ni kan cuti sekolah kita cuti la.. hahhaha

Tina Othman said...

fuyoo bestnya, kaktina pun teringin nak hantar damia pergi baking class ni semua tapi fee dia alahai hehe

mamabeauty said...

Bestnya Asya hehe.. nanti Aunty rasa ya..

LydSunshine said...

Bagus hantar dia pegi camp macam ni. Walaupun tak dpt bercuti, sekurang2nya, aktiviti mcm ni beri ilmu baru untuk dia. Lgpun kalau dia minat, mmg berbaloi hantar. Asya ni suka belajar kan?

amirah said...

waaa bestnya asya ada aktiviti camni..takde la boring sgt kat rumah kan

syawalsimpsons said...

wah ada gaya si asya ni jadi chef ni...

salwana nordin @ che'wa said...

besttttttnyaaaaaaaaaa lya..

kalo dekat akak nak jugak antar alya ke sini..

seronok bole buat mcm2 masakan :)

AnneRaini said...

bagus sgt aktiviti mcm ni..cepatlah mama die pencen memasak sbb anak dah pandai..hehe

AnneRaini said...

bagus sgt aktiviti mcm ni..cepatlah mama die pencen memasak sbb anak dah pandai..hehe

hainom OKje said...

Memang memasak jer yer kerjanya camp ni hihi....Senang le mama tak yah nak masak dah lepas ni

IeRA said...

SAlam singgah..

Jika sudi, follow blog saya ye...tq

http://teratakcassia.blogspot.com/

Cik Puan Eka said...

bestnya aktiviti dia. Siap try macam2 resepi simple pulak tu.

Teringat anak buah suami, masa nak dekat raya, tadika dia buat klas masak cornflakes madu.

Bila eka balik je umah mertua, dia ada. Terus dia ajak buat sama2. Sampai habisla dia meletak ceri kat atas cornflakes tu. Hehe.

Seronok bila budak2 pun minat join sama kan

Nafira usof said...

bagusnye xtvt cuti sekolah Asya.
bagus untuk dia kan Lya~
nampak happy sangat Asya joint class tu.

Ema Johari said...

hilang kebosanan anak masa cuti sekolahkan...beginilah bila ibu bapa kena bekerja..lainlah salah soerang dari kita ni cikgu.

Khai♥Rin : anies said...

senang sikit mama asya nk msk nnt...da ada pembantu ;-)

mawar_berduri said...

benda2 macam ni bagus kan ..dah la fun dalam masa yang sama mengasah skill anak2...huhu...Asya buat kek untuk auntie jugak ye :P

Kopiolimauice said...

bagus la ada aktiviti mcm ni sgt2 bermanfaat

Nur Inani said...

wahh. dah pandai anak sis memasak ni.. boleh laa tolong sis dekat dapur nanti :D

Qaseh Vee said...

bagus aktiviti ni utk budak2 . klu teringin dah bolek buat sendiri ni ...

Puan Kutu said...

bagusnya asya join aktiviti camp macam ni..lerpas ni boleh la asya jadi chef,tgok dah ada gaya.macam2 dia belajar masak

mamaarifakeem said...

Happy la asya tu.... arif tkde mende nk buat, asyik tanya bila nak mula sskolah balik..aiyaak...sian dia,,. Mama nya tk sempat nk survey apa2 kelas kt area sini..main dgn adikjerlah...huu...

Kakzakie said...

Kalaulah tempat kakak ada macam ini nak juga kakak hantar anak kakak ke bengkel begini Lya.

Satu aktiviti terbaik dan patut dicontohi.

Najib Ariyan said...

otak kanak2 cepat berkembang... kalau kekecik lagi dah ada minat kat area art yg sukar mcm memasak ni... alangkah bagusnya...

Acik Erna said...

tentu asya seronok ye lya..suka acik tengok gambar2 asya dengan hasil masakan dia

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

bestnya camp ni..bagus utk asya..bestlah lya dpt masukkan asya camp2 mcm ni..kat kuantan tak tau nak cari kat mana..zara cuti sekolah sibuk nak dok umh bbysitter mmg main memanjanglah dia..huhuhu

norhidana miswan said...

alahai bestnyer... klu akak pun teruja... dulu2 zmn akak kecik2 time cuti2 sekolah main msk2 ada lah hehehe... ni msk betui2

Ms.Su said...

kat mane nak register cooking class tu?

Mummydearie said...

Untunglah, Lya. Lepas ni kalau malas nak masak, boleh minta little chef tolong sediakan. Dah pro kan sekarang si Asya ni :)

Amanina Mads said...

sama la kita fasya jd anak tunggal. hehe.. boleh la masak utk mama nanti kan :)

Yana Yani said...

wow! seronoknya asya!
acik yana pun tak pernah join benda macam ni
lepas ni kenalah rajin tolong mama masak ye =)

Aisy Nasiha said...

Wah.. jelesla Fasya.. semua yang Fasya masak kat kem tu Acik pun tak pernah cuba tau..

ros_reeza said...

lepas ni Asya je kat dapur.. mama boleh rehat, kan :)

QasehnyaRania said...

menarik la camp mcm ni..
bagus kan buat xtvt mcm ni.anak ank thibur sambil tu dpt mkn hasil air tgn dorng kan..