Saturday, December 13, 2014

Sambal Sotong Black Pepper

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Bahan-bahan :
Sotong
Bawang merah - cincang / blender
Bawang putih - cincang / blender
Cili Boh
Lada Hitam - Tumbuk / Blender
Sos tiram
Bawang besar - Potong bulat-bulat
Air asam jawa
Perasa

Cara-cara :-
1. Tumis bawang merah+bawang putih+lada hitam sehingga naik bau.
2. Masukkan ciliboh + sos tiram sedikit. Tumis sehingga pecah minyak
3. Masukkan perasa (gula, garam,aji)
4. Masukkan sotong & gaulkan
5. Masukkan sedikit air asam jawa
5. Campur sedikit air & masak sehingga agak kekeringan.
6. Sedia untuk dihidangkan

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


30 comments:

Aisy Nasiha said...

Kalau masak black pepper akak memang cukup suka.. lain kali boleh rujuk sini, masak pula sotong gaya Lya masak ni.. menarik

salwana nordin @ che'wa said...

Unik lya..akak tak penah tgk dan rasa resepi sotong ni..

bole try

Mama Myja said...

Wow, sudah nampak kesedapannya itu. Mesti pedas kan? Sebab berlada hitam.. Mamamyja nih xsuka makan pedas2. Hehe

Nur Inani said...

sedapnyaa. terliur lah pulak :)

Nur Inani said...

sedapnyaa. terliur :)

Asha Lya said...

Masuk ni dah dua tiga resepi lya nmpk smuanya sdp2 hihi

εïзmummyHazaεïз said...

Sodappp.. Akak baru je settle masak utk lunch. Sotong jugak, tapi sotong kicap. Sup ayam dengan ikan merah goreng...

suhailah hamid said...

Nampak menarik resepi ni sbb ada kelainan. Nanti boleh la cuba.

lia ummiirfan said...

sedap ni.. dan paling best simple je nak buat! tq kongsi resepi.. i pinjam resepi u naa... :))

Aretikz said...

Jarang makan sotong.. tp memang nmpk sedap.. gulp ~


My Blog : http://segalaceritera.com/atik/

Cik Balqis said...

Bw pg2 trasa apar plak..hihi
Jom Join Segmen Zaman Persekolahan ye

Puan Kutu said...

telan air liur..tak pernah buat sotong blackpepper..biasanya buat daging or ayam je..pernah buat ikan sekali..sotong belum cuba lagi

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

yekla lya..tak perng try masak sotong black pepper..lain dari yg lain ni..=)

eMMe said...

oh Lya, akak mmg suke sotong... leh try la masak hitam ni... heeee~takde la asyik wat sambal je, de gak idea lain kan...

Fiza Rahman said...

Alahaiii...pepagi dah tgk lauk sotong ni. Dah lama tak buat masak black pepper. Saya klo buat pakai sos black pepper jer. Pastu tambah sket black pepper tumbuk ☺

norhidana miswan said...

akak suke sutun msk apa pun suke... ni msk ngn dia nyer dakwat sekali ek... sbb nmpak itam legam hehehe.... tp msti sedap lemak2 kan

Myra Jay said...

Menu kelainan ni..

Nak cuba gakla nanti :D

Qaseh Vee said...

kat uman klu ada sos tiram , jap jer habis ... mmg sedap menu ni .

LydSunshine said...

Wahh lya, mouthwatering ni bila tgk.

Amanina Mads said...

Lama xmakan.. selalu masak guna ayam je. Nampak sedap.

Fifi Nadhrah said...

suami kite alah black pepper.. jadi tak boleh buat la lauk ni.. kalau buat pon.. untuk kite je..

Kopiolimauice said...

dh lma sgt tak mkn seafood hihihi allergic >_<

ros_reeza said...

sedapnya. tak pernah cuba lagi sotong masak macam ni. thanks yer sudi kongsikan resepi :)

el said...

fuhyooooooooo teliur sudahhhh

QasehnyaRania said...

sy blm pernah buat sotong blckpepper
thanks lya berkongsi idea :)
blh la try msk dkt cik abe, dia suka sotong..

Mummydearie said...

Daging black pepper tu akak biasalah. Nanti boleh tukar daging ke sotong pulak. Janji pedas sampai pijar, memang akak suka! Kalau akak ni black pepper tak main sukat dah. Memang sampai menjalar panas akak kerjakan nanti!

sal ya said...

Sedap tu... Sotong black pepper.

Rosmiza Ali said...

Nyum2! Sedap tu.. Lama dah tak makan sotong.. Nanti dah abis pantang boleh cuba.. ^_^
RosmizaAliDotCom™

Yana Yani said...

saya suka makan black pepper
tapi en suami tak suka, kena melayan selera dia

Masya said...

rupa x comeyy xpe.. janji sedapp hihihihi ... ;p