Friday, April 4, 2014

Kronologi 1 Mac 2014 - kemalangan Yang Merubah Kehidupan


Lamanya menyepikan diri.. Bukan apa mood masih merudum..Dalam masa yang sama saya memang betul2 nak berehat. Kalo update pon kat IG aje.. Saya tak tahu camner nak mulakan.. Jadi ke jakun plop nak menaip ni.. Sekarang dah musim cuti sekolah, tapi terkilan sebab x dapat bawak dia bercuti..aritu janji nak bawak dia bercuti. Sori ye asya, insyallah bila mama sihat & dipanjangkan umur kita pergi jalan-jalan. Tapi cuba gak merancang percutian terbaik utk asya, maybe just tidur kat hotel & bagi dia mandi kolam puas-puas. Nak jalan-jalan kaki saya uzur & bengkak.

Ramai yang bertanya pasal kemalangan yang menimpa saya pada 1 Mac 2014 tu..Kejadian tu berlaku sewaktu balik kerja. Pada kebiasaannya Fain memang ambil saya dengan kereta. Tapi nak jadi cerita, hari tu dia bawak motor LC dia sebab dah terlewat.. Tertido katanya. Kalo nak ambik dengan kereta takut lambat sampai. Saya lak hari tu pakai baju yang dah lama tak pakai, pemberian MIL saya. Sebelum balik tu, saya siap touch up muka lagi. Kebetulan tu waktu "CUTI" saya, jadi balik rumah terus salin baju je nak bawak asya jalan-jalan. Dan sepatutnya. 1 Mac 2014 tu adalah hari weekend saya.. Tapi hari tu saya pegi gak kerja sebab ada hal. Itulah, kadang-kadang mde nak jadi kan.. macam-macam.

Bintang PINK - Lokasi kemalangan

1.3.14 : Last pakai baju ni.. Yang kelakar saya sempat selfie.. Sebenarnya bukan untuk upload IG ke hape.. Tapi saya gini la sokmo, nak tengok kulit muka berminyak ke tak? Kalo berminyak nak touch-up. Masa ni dalam kul 4.30pm.. Ni pic sebelum saya touch-up muka saya. Yelaaa... nak sebab waktu ni masa "cuti" saya so, saya terus touchup, balik rumah just salin baju je untuk bawak asya jalan-jalan. Tapi, malang memang tak berbau.. manatau sesuatu akan menimpa saya hanya beberapa ketika selepas ni. Senyuman berakhir disini ;-)


Akhirnya tinggal menjadi kenangan.... sayang jugak kat baju ni. Sebab kain baju ni pemberian MIL pada saya dulu.

Waktu balik dari kerja pukul 4.45pm. Memang ontime turun & Fain dah sampai. Saya terus je naik motor.. Tanya jugak "bakpe bawok motor?" .. Baru je keluar pintu pagar kawasan ofis.. Dalam pukul 4.48pm dekat selekoh, saya kena langgar.Memang Fain bawak motor slow je, baru je masuk gear2.. Tup tup kat selekoh terus bertembung dengan NISSAN NAVARA yang bawak kereta serupa pelesit & masuk side sebelah saya. Memang super drift r.. memang xde pilihan , sama ada langgar depan& atau ke sisi.. Mujur motor, Fain boleh elak ke sisi navara.. Tapi time tu la motor lekat kat tayar navara & badan saya memang bergesel habis dengan navara. Time tu saya rasa mcm bahu saya kebelakang sangat & macam ada satu kuasa penolakan yang sanggat kuat sampai saya boleh terpelanting sebelah kanan.. time tu la saya menjerit sekuatnya & sedar-sedar dah terhempas atas jalan.. Sakitnya badan hanya tuhan yang tahu. Fain sendiri tak sedar saya boleh tercampak. Budak yang melanggar saya tu xde lesen & merupakan budak praktikal company "P". Kereta yang melanggar saya lak kereta company dia. Dan sememangnya salah dia sebab bawak laju mcm nak drift kat litar kat kaw industri ..Lagi-lagi dekat selekoh tu, punyalah syok drift, dengan kita-kita kena sapu.. Kalo bukan saya yang kena waktu tu, budak-budak ofis saya yang lain akan kena.. Cuma masa tu nak ditakdirkan terkena pada saya.

Lepas tu orang terus bawa saya ke Emergency Room. Sampai kat sana saya dah x sedar diri. Dan saya tak tahu apa yang berlaku waktu tu. Cuma dari cerita Fain, pukul 9pm ambulan bawak saya ke Hosp Besar Kuala Terengganu untuk CT SCAN. Elok je fain sampai kat hosp, ambulan dah nak bertolak balik semula ke Kemaman.. perjalanan KT-Kmn dalam 3 jam gak. Sepatutnya saya masuk ICU Kuala Terengganu, tapi penuh . Buat balik Kemaman semula & masuk ICU Kemaman..




Sepanjang tempoh tu, saya tak tahu apa berlaku sebab saya memang tak sedar diri & hidup hanya bergantung pada mesin bantuan hayat. Sedar-sedar saya terkejut dengan suasana.. dan blurrrr. Saya sendiri dah lupa apa yang berlaku & tentang kemalangan tu. Hari ke-5 baru saya sedar.. Sakitnya hanya tuhan yang tahu.. menahan kesakitan sebab dalam mulut & hidung dipenuhi wayar-wayar untuk mesin bantuan hayat. saya menangis & menangis.. dengan harapan cepat-cepatlah tiub bantuan hayat dibuang.. tapi doc xboleh buang, sebab paras oksigen saya amat rendah. Kalo buang, memang saya x boleh bernafas sendiri. Hari ke-6 kalo tak silap.. t/hari tu baru boleh buang tiub intubation tu. Proses untuk membuangnya hanya tuhan yang tahu kesakitan tu.. Dengan darah yang terpancut keluar dari mulut & luka-luka. lepas buang tiub tu saya mintak makanan sebab terlalu lapar.. tapi tak boleh lagi dalam beberapa jam.. Dalam pukul 12am-1am, baru saya boleh makan.. Perkara pertama yang saya mintak waktu tu yogurt & aiskrim vanilla. Pukul 12pagi++ nurse ICU kol Fain suh bawakan utk saya. Mlm-malam buta cari, mujur 7e buka. Tapi boleh makan sesuap je.. Keesokkan harinya sy makan yogurt 3 cawan sekaligus.. Sampai ke hari ni, saya xleh nak makan lagi..sebab terlalu sakit kat dada ni bila makanan masuk. Sehingga sekarang dah 3KG berat badan saya hilang.

Terkejut dengan keadaan kulit sampai jadi macam ni?
Tapi sekarang dah semakin OK..Pakai krim, cuma parut-parut je.
Sedih pon ada bila kulit jadi macam ni. Maybe effection sepanjang saya sakit & x sedar diri tu

Keadaan bibir yang lebam, Ni pon dah OK sebenarnya. Asalnya teruk lagi.. Nak senyum & makan pon x boleh, mesti berdarah. Masa ni dah nak baik. Tapi sampai sekarang kesan lebam tu ada lagi.. Ntah hilang atau tak.. Terkilan ;-(

Bermula dari kemalangan hingga ke hari ini saya masih belum mampu menyentuh makanan disebabkan luka dalaman. Lapar hanya tuhan yang tahu. Kadang-kadang cuba makan sesuap dua bubur nasi.. yogurt.. Tapi saya banyak minum air zam-zam & air Tamar Cocoa ni pemberian blogger Jaa masa melawat saya kat sepital. Sekarang nak repeat order, sebab mmg bergantung pd air ni juga untuk tenaga..Nak minum air nestum pon mcm pedih jugak..

Dan satu perkara yang paling saya terkilan..adalah sikap orang yang melanggar saya. Sekali pon lepas saya sihat & sedar dia x pernah jumpa & mintak maaf. Saya nak tuntut bayaran bil hosp, minyak, kos baiki motor, dan segala kos yang dikeluarkan selama saya sakit seperti pampers.. tapi boleh dia jawab, "dah buat report polis dah.. claim la insuran'.. memang sakit HATI. masalahnya insurans & socso just bayar bil hosp je.. Lain-lain mana dia tanggung. Saya rasa tak salah pon saya tnutut dari dia. Sah-sah salah dia. Company dia pon patut bertanggungjawab.. Pada asalnya saya nak tarik saman tu, sebab kesiankan dia.. Tapi nampak gayanya akan teruskan sebab sikap dia tu.. Dia tak tahu kerana dia, saya merana & nyawa berada di hujung tanduk.. Harga nyawa saya hanya RM50 dimata dia?? Trauma saya? Kesakitan saya? Kemurungan saya? Asya terbiar... ? Ya Allah, asya berubah drastik sekarang.. sedih dengan keadaan dia..Maybe terkejut dengan apa yang berlaku pada saya .. Atau maybe sebab terlalu lama ditinggalkan saya & Fain. Sekarang saya & Fain berusaha memulihkan kembali emosi asya. Kalo bab saya lak.. setiap malam saya menangis.. kadang-kadang rasa nak pecah dada memikirkannya.. SEDIH hanya tuhan yang tahu. Dengan kelaparan yang terpaksa saya tahan.. Walaupon meluat-luat ingin makan..tapi tak mampu.. makan sesuap dua camtu je.. Entah, sampai bila mcm ni.. Bila makan je, sakit habis sampai ke dada, maybe sebab luka dalaman akibat itubation tu. Rasa lembik sangat badan. Setakat ni, berat badan saya dah hilang 3kg.



Dan..paling kesian pada anak ajaib mama ni.. Secara tak langsung menjadi mangsa keadaan.. Emosi terganggu & saya tak tahu nak kata mcm mana.. Sebab saya sedih sangat melihat keadaannya. Dia terlalu kecil. Tabahlah anakku sayang.. Kita di pihak benar.. Insyallah, Allah SWT akan membantu kita perolehi keadilan.


Dan..sempat papa bawa melepak beberapa minit je tepi pantai teluk kalong disebabkan saya sakit nak berjalan. Asalnya lepak dalam kereta. Tapi kesian asya nak makan aiskrim.. ajak duduk tepi benteng je.. Lepas tu terus balik rumah. Kesian sangat anak mama.

Dan.. walaupon lewat tapi saya amat hargainya.. Birth gift dari papa asya. Purse, memang tepat pilihannya. Warna & compartment dalam semua kena dengan citarasa saya. Kebetulan memang saya xde purse, lepas hanyut banjir memang saya tak terbeli pon lagi. Tqsm sayammmm.. Love u so much.. Dan hadiah termahal darinya semestinya kasihsayang yang seadanya buat diri ini. Moga sayang & cintakan saya seadanya hingga saya menutup mata ye ;-)

** Sejak kemalangan ni..sakit melampau-lampau..demam on/off..badan rasa terlalu lemah.. ntahhhhhh???**

last update : 20.03.14 @ 11.30pm
============================================
UPDATE 04.03.14
 Entri ni saya sempat draft selepas saya keluar wad dulu , tapi tak sempat publish. Sehinggalah 25.03.14 sekali lagi saya koma effect dari kemalangan tu & saya juga tahu perkara yang lebih serius tentang diri saya & effect kali ni lagi teruk. Kali ni kritikal & di transfer ke HTAA.. Sepatutnya time tu kena transfer ke HKL atau Kubang kerian..Tapi last minute ada kosong di ICU HTAA. Saya tak mampu nak berjalan sekarang... Emosi lagi teruk & rasanya sekarang berat badan saya dah hilang hampir 10kg...Dan umtuk kehidupan lepas ni, saya berharap cukuplah setakat ini ajer penderitaan ...atau ianya baru permulaan semula yang saya harus tempuhi?? Hanya tuhan yang tahu. Insyallah, lepas ni saya akan coretkan disini sebagai kenangan. Sebab saya ada satu perkongsian yang ingin saya share selama saya koma kali ni.. memang lain & saya tak pernah ceritakan pada sesiapa sebab dalam HATI ni terasa sesuatu.. Mungkin Petunjuk??  Mohon doakan saya mudahan saya tabah menghadapi ujianNya.
Setiap ujian yangg berupa musibah ada 3 perkara yg Allah ingin sampaikan pada kita:
1. Sebagai kafarah pada dosa-dosa kita.
2. Allah hendak naikkan darjat kita di sisiNya.
3. Allah akan gantikan dengan sesuatu yang lebih baik lagi.

Ustaz Dato' Hassan Mahmood Al Hafidz.
Terus bersangka baik kepada Allah kerana Nabi Muhammad SAW pernah bersabda:- "Sungguh pelik urusan orang mukmin itu, semua perkara baginya baik belaka, semua ini tidak didapati oleh orang lain melainkan orang mukmin : Jika dia mendapat kesenangan dia bersyukur, maka itu baik baginya, dan jika dia ditimpa kemudharatan dia bersabar, maka itu baik baiknya." 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (81) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (73) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)