Wednesday, January 28, 2015

Kelaut weiiiiii.....

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kelaut aje lening.... bukan malas nak update.. 
Tapi tak sempat mengejar masa.. Letih weiiii.... 
Tunggu Jumaat ni nak scheduled entri untuk sebulan terus.. wakakakakaka....
Insyallah...

2012

4 Tahap Didik Anak Cara Rasulullah SAW

TAHAP PERTAMA:
(0 - 6 tahun - mummayyiz)
* Sayangi dengan sepenuh hati
* Belai dengan penuh kasih 
* Ajak bermain dan bergurau

TAHAP KE DUA:
(7 - 14 tahun)
* Didik dgn kasih sayang TAPI tegas dengan arahan
* Disiplin & beri mereka tanggungjawab (cth: basuh kasut sekolah)
* Didik tentang solat, puasa dan ibadah yang lain

TAHAP KE TIGA:
( 15 - 21 tahun)
* Didik dengan cara berkawan
* Tukar pendapat, kongsi cerita
* Hormati pendapat / pandangan peribadi mereka asal tidak melanggar syariat

TAHAP KE EMPAT:
(21 tahun ke atas)
* Beri kebebasan bertindak asal tidak melanggar syariat.
* Ibubapa bertindak sebagai penasihat supaya tindakan mereka terkawal

ANAK ADALAH TANGGUNGJAWAB ALLAH PADA KITA, 
BUKANNYA HAK MILIK. 
SAMA2 KITA PELAJARI & PERBAIKI DIRI DLM MENDIDIK ANAK2..


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

35 comments:

Sue-Rya Qistina said...

hai dear..samalah ngan saya pun sgt2 jarang dpt update blog. thanks for sharing the tips. kdg2 teralpa dlm mendidik anak2. mcm saya ada 3 anak ni, mmg kena pandai bahagi2 masa dgn mereka. semoga kita menjadi ibu bapa yg cemerlang hendaknya. amin

AnneRaini said...

ingatkan pergi ke laut..hehe

Syima ~Mama Kyra~ said...

sama la kita pun busy..huhu

Saniah Ahmad said...

saya pun dah kelaut rutin update entri,, semuanya gara2 budak dah bersekolah hihihi,,, memang fix masa dan sangat mencemburui saya,, insha allah klu ada kelapangan memang kena buat autopublish untuk seminggu,,, lya memang power kalau boleh buat untuk sebulan,, ai selute hihi,,

suhailah hamid said...

Utk ank2 sue tahap pertama yg sue amalkan utk mereka.

Smg lebih bersabar dlm mendidik anak2...

syawalsimpsons said...

sama sue, kadang kelaut jugok...

Nur Inani said...

pasai apa ke laut tu akak. hehehe :D

Rai OurKizuna said...

comelnya asya~!!!! da besar anak dara sorang ni.. hehe

amirah said...

hihihi...akak memang dah ke laut mana dah ni...

el said...

insyallah hopefully kita sama2 dpt mendidik anak2 kita menjadi org yang berguna dan soleh amin

eima said...

semoga kita dpt didik amanah Allah ni sebaiknya

idzwa kamaruddin said...

sama laaa...hahaha...malas pun ye gak..

CikLily Putih said...

comey nau dia ek...

mamabeauty said...

me too dear.. hehe

Mama Myja said...

nice sharing. sama lah kita xsempat nak taip entry, balik rumah dengan anak lagi. uuuwwaaaa

Lynda Che Lah said...

comel asya..
entry auto publish je Lya..
supaya tak tertinggal momen indah..hihi

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

wahh..dasat tu sebulan entry..kikiki..kite selalu ebrangan nk update utk seminggu terus..tp selalu berjaya,2,3 entry jek..kadang tk berjaya langsung..hukhukhuk

Siti Asiah said...

Betul tu Lya...ingatan utk Asiah jugak.:)

Bbwana adienia said...

perkongsian yang baik untuk semua :)

Puan Kutu said...

Sy pun sama lya tak dapat update selalu sebab Sekarang afia suka conquer tab.main blog sorok² Dari dia bila dia tido..biasanya klu off, tak kerja sy berjaga sepanjang malam autopublishy entry n BW

Fasya masa kecik ke tu?comel

εïзmummyHazaεïз said...

good sharing lya.. Akak klu xbz boleh up entry, klu malas dua tiga hari mmg sepi :)

AINUN ZURIYATI MOHAMED said...

Alahai comel..;-)

Rosmiza Ali said...

Suka cara Lya didik fasya.. Semoga jadi anak yang solehah dunia akhirat.. Amin.. ^^,
RosmizaAliDotCom™

Tihara said...

blog akak pun ke laut
kena telan gelombang haha

nik ros said...

nik pun sama.rasanya skarang 1 entry tuk setiap minggu jea.mood nak update kureng :)

Kopiolimauice said...

InsyaAllah moga dapat mendidik ank cra RasulAllah kan..

LydSunshine said...

Sesuai sgt gambar fasya yg atas skali ni dgn mood ke laut tu. heheh...

Tengku Fauziana said...

biasa sebagai blogger ni de masa memang kelaut..sibuk sebagai nelayan kot..wakaka..

Aisy Nasiha said...

Haha.. dasyat tu Lya.. dalam melaut moodnya tup tup ada plan nak keluarkan entry utk sebulan terus.. haha.. mmg blogger tegar ni..

Akak pun tak produktif bulan ni.. sikit je entry dan mmg tak banyak masa nk bw pun.. kebanyakan masa mmg baca blog yg dtg komen je. Kerja bertimbun..eh entah la nak bg istilah apa..mcm tak abis2 kwrja sekolah tu.. mood pun xda nk menulis bila jadi gitu

ros_reeza said...

memang kena cari masa nak berblog ni.. sama macam Ros, kadang tak smepat nak balas jejak..
sebulan?.. hebatnya akak.. hihi

Qaseh Vee said...

entry saya jarang penuh dlm seminggu jadual asyik lari je ...

QasehnyaRania said...

cntiknya pic tu asha dok berlari
thanks lya berkongsi ilmu..

Mummydearie said...

Comelnya pic Asya yang ni. Geram sungguh!

Eh, baca entri dulu barulah boleh komen. Hahaha! Akak sekarang kena gadingkan fasa pertama dan kedua. Alhamdulillah, tak susah nak mengajar superheroes setakat ni.

Khai♥Rin : anies said...

igt td nk ajak mandi laut ;-)

Yana Yani said...

comelnya anak dara sorang ni
apapun, nice sharing lya