Sunday, January 11, 2015

Last Minute

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Masih berkisar persiapan persekolahan Fasya. Last minute punya kerja, sehari sebelum sekolah dibuka baru sibuk nak mencari beg sekolah, nak label semua buku & alat tulis, nak sampul buku, beli pensil warna (sebelum ni tak beli lagi) , jahit lencana & iron baju sekolah. Mood nak update blog juga macam sedikit kurang. Maybe sebab rasa badan dok sihat sokmo kot beberapa menjak ni.

 Pensil warna just beli yang murah. Luna warna biru ni lagi murah daripada yang merah tu. Kesnya, takut jadi macam tahun lepas, beli yang mahal tak sampai seminggu pon, ntah kemana. Percubaan, kita bagi yang murah tapi kualiti masih baik untuk mewarna. Pembalut buku latihan lak just beli yang express ni, masuk-masuk je siap. Tapi sayangnya, saiz yang saya beli ni kecil sikit. Kena la beli semula yang lain. Mujurlah harga murah aje.

Kerja last minute, just tapi & tampal je kat buku latihan & peralatan sekolah dia. Tak sempat nak tempah sticker nama pon.

Beg sekolah baru beli sehari sebelum sekolah dibuka. Sebab apa last minute sangat beli beg ni? Kesnya tak jumpa beg yang simple & xde kartun. Nak simple tapi still sesuai untuk budak. Saya nampak dimana-mana jelmaan "Frozen". Confirmlah, buka sekolah nanti penuh la budak gegirl berbeg Frozen. Sebenarnya saya berkenan beg sekola kedai satu lagi. Kosong & warna cute memang sesuai untuk budak. Tapi papa asya berkenan yang ni. Ada kartun sikit je macam ni. Harga pon OK, kedai letak RM45 tapi mintak kurang last-last dapatlah harga RM39. Kualiti kain sangat baik. Yang saya berkenan tu harga RM79.90 dan harga tetap tak leh tawar menawar.

Sepatutnya Fasya pakai beg ni je. Hadiah masa kat sekolah Pra aritu.
Tapi tersangat kartun laaaa... Boleh lah buat gilir-gilir nanti. Haha , teruknya mama.
Mujurlah Fasya pon jenis nak yang simple-simple.

Peralatan sekolah dah siap diisi dalam pencil case.
Part ni pon asya tak pilih yang kartun-kartun. Saya prefer beli jenis zip daripada yang kotak-kotak tu sebab jenis zip lagi tahan lama. Pilihan Fasya sweet & simple aje.

 Balik beli beg & pensil warna Fasya, terjumpa maskot bear ni kat depan A&W. Kebetulan parking depan A&W. Saje je maskot ni hiburkan kanak-kanak yang lalu lalang.
Lepas tu pergi isi perut. Fasya punya selera memang agak western. Pic kat atas tu Fasya makan Grill Burger. Dia jenis tak makan nasi. Suka makan kek, roti , kentang goreng dan lamb chop memang lah febret dia.

Tak sabar nak tunggu hari esok, hari pertama persekolahan Fasya. Pejam celik dah makin besar baby ajaib mama ni. Semoga dipermudahkan seluruh perjalanan hidup anak mama. Andai diuji, semoga anak mama tabah & ammpu mengharungi setiap ujianNya. Selamat memulakan sesi persekolahan buat semua.

Entri ni autopublish & telah dikarang pada  10.01.2015
  
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

40 comments:

wa said...

Samalah kita...tengah struggle siapkan persiapan Alya first time nak masuk sekolah...:)

Bbwana adienia said...

Wah dah complete dah alat sekolah fasya..wana suka tengok beg sekolah mickey tu..comel..

Asha Lya said...

Slmt menempuh alam prsekolahan ya fasha

~aSHa~ said...

asha pun ada lagi tak siap...

sibuk layan ke banjir..mcm kita yg banjir..ihihi

Nurul Says said...

sweet je pilihan dia ni :)

Aisy Nasiha said...

Lawa semua peralatan sekolah Fasya ni.. boleh nampak kesungguhan persediaan nak sekolah tu..insyaAllah ok tu..

Mama Myja said...

selamat masuk ke alam persekolahan baru !!!

suhailah hamid said...

Happy back to school asya ;)

Acik Erna said...

asya budak baik..tentu mudah urusan mama Asya nanti

LydSunshine said...

Bagus la Lya testing dulu beli kaler murah. Kalo pandai jaga, baru beli yg mahal. Asya kan suka mewarna dan melukis. Tak sangka plak Lya tak suka beli beg yg katun2 sgt lat Fasya. Kalau saya pun, saya akan beli beg yg plain je utk Luth nanti bila dia masuk skolah. Sbb sengaja tak mahu dia cenderung kepada mana2 karektor kartun atau warna.

Puan Awin said...

besar dh baby ajaib mama ye....dh masuk sekolah...semoga fasya menjadi ank yg solehah dan bijak...

Didie Kamila said...

Selamat bersekolah Fasya..:)

Nur Inani said...

taip je nama kan akak. sennag dan cepat :D

mawar_berduri said...

hihi....Selamat bersekolah Fasya ..belajar rajin2 o.k .. :)

Kopiolimauice said...

betul2 suka lgi design simple je nmpak nice je...ti up la entry 1st day fasya start sekolah ;)

Zee Suhaini said...

nak dengar citer pesday skool asya..gud girl ni mesti takde drama..

Diana Rashid said...

Asya ni besar mesti ramping cam Nasha Aziz nih..sebab tak makan nasik..nak jadi cam Asya la..tak makan nasik..best nya..makcik dah gemuk bulat dah ni Asya oi..hahahah

Najib Ariyan said...

selamat memulakan alam persekolahan Fashya... semoga semuanya dipermudahkan... dia tentu tak takut kan sebab dah biasa kat pra

mun said...

sedapnya tgk fasya makan grill burger tu...

AnneRaini said...

masuk sekolah betul2 dah tak nak kartun2 ye.. dah akak2 dah..hehe

QasehnyaRania said...

dua dua beg cntik
nak nak pecil case tu
ala bestnya dpt jupe maskot a&w

mcm mna hri ptma persekolahan fasha.
harap baik baik aja

Mar Mansor said...

comelnya bege kitty tu..

mamabeauty said...

hihi my dear Balqis if ada frozen tu mau dia nak juga.. tapi beg last year masih molek so baiklah berjimat cermat kans..

Permatabiru said...

comel beg asya..betul la..anak sy pun masuk tabika kemas..semua gurlz-gurlz..galas beg frozen hampir sama...hehehe

Tengku Fauziana said...

cantik nyer pencil case dia..bole auntie pinjam? hihih

eima said...

good luck asya.. belajar rajin2 ye

Fifi Nadhrah said...

persiapan last minit kadang2 seronok.. rase excited sangat..

wahida said...

pencil case fasya tu sumpah cantik!! saya lak yg terberkenan dah ni ha...

norsalihah shaleh said...

aaa suka beg fasya... mickey mouse!!!!! selamat bersekolah fasya.... :-)

Khai♥Rin : anies said...

betul tu lya...kita bkn nk kedekut tp sbb syg kn brg2...ye laaa...benda bkn nk pakai sehari dua...

Fiza Rahman said...

Biasalah tu lya. Saya pon last minute jugak. Hari ahad haritu baru beli baju sekolah agama...ngeeee...Dan sebenarnya ramai parents yg last minute sbb kedai stationery penuh hari ahad haritu ☺

ros_reeza said...

Semua dah lengkap ni Asya.. Mesti tak sabar nak ke sekolah ;)

Puan Kutu said...

Sy pun prefer pencil case Jenis zip sbb tahan lama

Aiman pun beg sekolah plain color.lgpun boy kan.mestilah macho.hehe

Puan Kutu said...

Sy pun prefer pencil case Jenis zip sbb tahan lama

Aiman pun beg sekolah plain color.lgpun boy kan.mestilah macho.hehe

Salina@IbuAqil said...

Huwaaaaaaa!!
Anak kita satu2nya anak kita dah besar Lya..
Bkn baby2 lagi dah..
Ok sama lah Aqil steady ibu yg over..
Hahahahaha
Fasya semoga menjadi kebanggaan Mama & Papa..
Sayang fasya ketat2..
Good luck syg..
Lya TC yer..

Aisy Nasiha said...

Persiapan demi persiapan ya.. dah siap sedia...alhamdulillah

nik ros said...

selamat menempuh alam persekolahan. blaja rajin2 yea asya

Rosmiza Ali said...

Salah satu keterujaan bila nak buka sekolah masa zaman skolah dulu2.. Semua baru.. Baju baru, buku baru, beg baru, pensil case baru, alat tulis baru, pendek kata segalanya barulah.. Hehe.. Tetiba rasa rindu sangat nak gi school balik.. Huhu..
RosmizaAliDotCom™

Mummydearie said...

Tak tahulah akak, Lya tapi kalau anak lelaki ni ada ganas sikit. Hari-hari hilang pensel, hilang pensel warna walaupun dah bubuh nama. Sehari satu pensel kadang-kadang kena sediakan. Last minit pun last minitlah janji anak dah bersiap sedia dengan gembiranya nak ke sekolah.

Akak ingatkan anak akak si Abang je yang tak suka kartun lagi rupanya gegirl pun ada juga ya!

Yana Yani said...

saya rasa dah baca cite ni tau, tapi tak tinggal komen rupanya...cett

anyway saya suka buku latihan tu
dah cantik gitu memang tak payah balut sangat
tapi saya balut juga semua buku latihan afif

afif punya barang yang beli awal tahun aritu
semua dah jadi arwah, asya punya okay tak
mungkin budak perempuan pandai sikit jaga barang =)
pencil case tu paling comel! =)