Thursday, January 29, 2015

Mini Zoo Teruntum & Mee Calong Taman Gelora

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sambung cerita day 2 kat Kuantan baru-baru ni. 
Bangun seawal pagi...bersiap & berkemas sebab nak settle urusan kerja saya selepas tu. 


Sebelum turun lobby, kita kasi pose sekali lagi kat celahan lorong ni.

Penginapan saya ni include breakfast.
So, isi perut dulu.

Selepas dah makan, saya terus ke pejabat PNSB, Kuantan yang hanya sebelah hotel Sri Manja Boutique ni. Selepas settle urusan kat situ, terus ke Pejabat MITI Kuantan di Bangunan Kompleks Teruntum. Lepas dah settle urusan kerja, barulah pergi jalan-jalan.. Dah tawaf bandar Kuantan, terus balik.. Odwy singgah kat Mini Zoo Teruntum & Taman Gelora. 

Mini Zoo Teruntum
 Masa sampai sini saya kurang sihat. Sakit kepala. So saya tidur dalam kereta sekejap. Papa Fasya la yang layan dia kat sini. Semua pic dari papa asya.

Playground zaman 80 an ...
Masih utuh disini. Cuma dicat baru

Tengok memerang

Rumah Ular...

Kat belakang tu baby buaya

Kat belakang Fasya tu rumah monyet bulu hitam muka putih.
Nama apa ntah...

 Taman Gelora

 Isi perut kat Taman Gelora. Mee Calong memang jauh beza dengan yang selalu saya masak. Sedap lagi saya punya.. hahahaha.. Tapi yang ni pon sedap. Maybe versi segera atau Kuantan lain sikit dengan versi Terengganu. Atau mungkin sebab guna bebola ikan segera, tu yang rasa sedikit kurang. Memang meriah makan-makan kat sini. Macam-macam ada.. Ada karipap gemok sedap kat sini, tapi haritu tak buka pulak. Lepas isi perut terus balik rumah, sebab nak sediakan persiapans sekolah Fasya. 

Lepas ni pergi lagi Taman Gelora, dah lama tak photoshoot kat situ.
 Esspecially kat jambatan gantung tu. Antara tempat yang cantik untuk ber-photoshoot.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

37 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Mi calong macam pernah dengar tapi tak pernah makan lagi..

lieyalatif said...

unik tol deco2 hotel nyer..... asya hepi hah...leh jadi duta jalan2 gituuu heheehehe....

tak sah kalo dah sampai sane kite pi melawat tempat2 yg menarik kan lya.... lagi2 bawak anak sekali...sure die rase seronok....

mamaarifakeem said...

Posing sorang sorang jerlah asya, mama takde...hiiii
Cantik decodeco dia....

syawalsimpsons said...

cantik la deco2 hotel tu..mee calong tu sue x penah makan

idzwa kamaruddin said...

saya pernah menginap di sri manja hotel tuh!! :) ehh fefling mcm penah jumpe je kiter..hehe..

Fifi Nadhrah said...

cantik rupenye hotel tu.. kene pulak asya rajin posing.. memang terbaik la..

suhailah hamid said...

mini zoo tu cantik dan bersih la tempat dia, harap dpt dikekalkan kebersihan tu..


mee calung blom pernah rasa. nampak macam mee sup ek?

eMMe said...

syok Fasya jenjalan... teman mama yea.. syok la dpt gi zoo, budak2 suke tgk haiwan2 kan.. mesti teruja...

Bbwana adienia said...

cantik2 gambar fasya..pandai betul dia posing kan..hehe..budak2 memang suka pegi zoo..anak2 buah wana pun suka..x jemu nak pegi zoo..walhal dah berkali kali pegi..hihi

AnneRaini said...

tak pernah lg makan mee calong. Nak buat sndiri pon blm dtg rajin lg..hehe

Rosmiza Ali said...

Lama tak gi taman teruntum.. Apa yang baru kat situ Lya?
RosmizaAliDotCom™

salwana nordin @ che'wa said...

cantik la deco hotel ni..nyaman sgt rasa..

rajin korang ye berphotoshoot sambil menggembirakan fasya :)

Nur Inani said...

nani pernah makan mee calong dekat berserah. pehhh memang power. hehehe. awal bulan dua nanti nak hiking di bukit pelindung TC ada rezeki boleh jumpa akak. hehehe :D

eima said...

eh ade ek zoo ni tak penah sampai pun ttau plak ade ...lama gak kot aku dok kuantan dulu ...area mana ni

Kopiolimauice said...

teringin nye nk mkn mee calong rasa dia mcm mee sup ke?

LydSunshine said...

Karipap gemuk tu tak buka lagi ke? Ari tu saya pegi pun tak buka padahal ari isnin. Gerai sebelah tu kata makcik tak tak sihat.

Cantik la deco lorong kat hotel tu.

Puan Kutu said...

Teserlah muka happy asya dapat jalan².tempat yang Ada binatang macam zoo memang budak suka.ehh maknanya lieya tak join la masuk zoo?nasib Ada papa..janji anak happy dah cukup kan

Amanda Suria said...

Asya seronok betul akak tgok....suka tgok dia senyup...

Sue-Rya Qistina said...

pandainya asya bergaya berposing gitu..comei je..happy je dia kan..

mama ila said...

seronoknya asya jenjalan yer..bestkan dekat jer kemaman ngan kuantan hehehe kalau ila jauh jugak ler nak ke sana =)

Diana Rashid said...

tak pernah makan mee calong..kena google resepi nih..:)

Chekgu Azrine said...

rindu kuantan...hehehehe

Tengku Fauziana said...

mcm best je tmpt nyer..

Najib Ariyan said...

bestnya jenjalan ke situ... ada zoo yer... kalau saya lah terringin nak bela seekor anak buaya tu... bagi makan cengkerik... kalau dah besar saya pulangkan lah balik...

mee calong tak sedap? tanak makan situ lah...

mamabeauty said...

tak pernah sampai ke teruntum ni walaupau banyak kali ke Kuantan dah hehe..

el said...

cantek tempat ni
aihhh teringin lak nk mkn mee calong ni..hehe

Daddy Ziyyad said...

Mee calong?
1st time saya dengar...hihihih

Aisy Nasiha said...

Lawa hiasan di laluan kat hotel tu.. ai bimbang gak nk bawa nazif ke situ, nati habis disepaknya tau diusik susunan batu yang lawa2 tu.. hihi..Fasya posing2 ala2 menari balet la situ.. lawa..

Lain tempat lain rasa meenya kan.. asal boleh makan tu okla..

Lya sakit kepala masa tu je ke? Moga Lya tak ada apa2 ya. Jaga diri.. mujur ada papa yang sporring snap gambar banyak2 utk masuk blog ya..

ros_reeza said...

bila lah nak sampai ke sini.. macam best jer :)

Qaseh Vee said...

x de lak gambar monyet muka putih tu . mee calong tu yg berkmpal keras kan ...

QasehnyaRania said...

brstnya
x prrnah mkn mee caloNg
byk la tmpat menarik di sana kan

Mama Myja said...

wah bestnya. xpernah lagi bercuti di area pahang lagi. last pon bukit gambang rituh.. hehe

Mummydearie said...

Masa pergi Kuantan dulu, tak tahu apa pun yang menarik di sana. Balik-balik dok cari shopping mall padahal kat KL ni macam-macam shopping mall ada :) Sempat lagi shopping entah apa-apa ler!

Rupanya macam-macam ada ya. Kalau Lya tak blogkan, memang akak tak tahu pun apa ada di sana!

Farra AM said...

Taman Gelora was my favorite lepak spot pepetang masa study kat IKIP 3 dulu hehehe... rindulahhh..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Rindu kuantan :)

Khai♥Rin : anies said...

a penat berjalan, haruslah isi perut kan asya? ;-)

Yana Yani said...

suka tengok pic asya ni tau
pandai sungguh dia bergaya depan kamera
tak nampak kekok pun =)

saya belum penah sampai tempat yang lya cakapkan ni
tapi tengok hotel dan tempat yang dikunjungi
terasa sonok plak, bila plak turn saya =)