Tuesday, January 6, 2015

Yeay ! Anak mama dah besar..

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

01.01.2015 baru-baru ni ada pendaftaran darjah 1 disekolah. Pagi-pagi dah bersiap awal. Pelajar just berpakaian biasa, tak perlu berbaju sekolah sebab hari tu just pendaftaran & beli buku/baju sukan semata-mata. Cuma, kalo ikut pada surat yang diberikan sepatutnya ada taklimat untuk ibubapa. Tapi pada hari tersebut tak ada pon taklimat untuk ibubapa. Keadaan pon agak bercelaru & tak konsisten. Maybe sebab banjir?

Sampai tu, terus pergi setiap kelas cek nama kat pintu kelas. Last jumpa, tapi lupa lak nama kelas apa. Lupa jugak nak snap list tu. Ha ha. Kebetulan orang pertama sampai, sempat snap pic asya kat meja. Lepas tu guru kelas masuk. Terus cek nama & pergi koperasi beli buku & baju sukan. Punyalah berebut orang kat dalam koperasi tu, naik lemas & nak pitam lak. Nak beli buku kena "Q" panjang lak.

Exam penentuan kelas maybe hari pertama persekolahan pada 11.1.2015 ni kot? Tapi sekolah lain dah siap exam. Entahlah, mudahan Fasya boleh jawab soalan dengan baik. Cuma risau lak bila tahu soalan matematik ada soalan "Bahagi" . Advance sungguh! Kalo setakat tambah tolak tu biasalah. Tak pasti lah. Maybe soalan tu setiap sekolah tak sama.

Lencana sekolah Fasya
Rm2.00/3pcs

Kos buku latihan RM14.00++

Cantiknya buku latihan sekolah sekarang ni. Kulit pon tebal.
 Lepas ni just nak sampul buku ekpress yang dah dibeli sebelum ni.
Ingat nak buat cop nama.. Tak jadilah, sebab kulit buku licin.
Just printout nama & tape aje la.

Kos baju sukan untuk sepasang : RM36.00

Total : RM 60.00

Eyhh... memang tak ada ke yuran sekolah & PIBG ?
Yuran sekolah agama? Ke sekolah agama cari sendiri?
Tengok kat blog kawan-kawan complete dengan sekolah agama.

Sabtu lepas baru sempat mendobi baju-baju sekolah Fasya ni. Misi seterusnya nak menjahit lencana dan marking semua buku & peralatan sekolah Fasya. Syukurlah persekolahan ditangguhkan. Kalo tak memang tak sempat nak membasuh lagi.

Tak sabar rasanya nak tengok Fasya berbaju sekolah. Jauh di lubuk hati, dalam kegembiraan tetap ada rasa sedih & terharu. Macam tak percaya aje.. Baby ajaib mama dah masuk sekolah rendah. Mimpi kah?

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


58 comments:

lia ummiirfan said...

alamak... ! i tak jahit lagi lencana sekolah Irfan..! hihi.. tengok lencana sekolah Fasya baru tingat..

Lynn Hamzah said...

sekejap jer masa berlalu kan...macam tak percaya fasya dah 7 tahun...good luck dear...

Masya said...

alhamdulillahhhhhhh ... dah sekolah asya amir xde orentasi lg, exam pun xtau bile huhuhuhu ... tunggu je lah mula sklh kang 12 jan 2015

Bbwana adienia said...

dah besar pun fasya..mesti lebih comel bila pakai seragam sekolah..moga jadi anak yang pintar ya.. :)

mawar_berduri said...

alololo..makin besar makin cun la dia ...:P

syawalsimpsons said...

nampak dia dah besar lya....

suhailah hamid said...

Mesti fasya happy nnt sbb dpt kawan baru, suasana baru dan cikgu baru kan

Smg dipermudahkan urusan belajar fasya...

mamabeauty said...

selamat melangkah ke Tahun Satu Fasya..

mun said...

seronoknya tgk anak2 dah nak sekolah ye... rasa mcm nak sekolah balik la plak..kekeke

Mar Mansor said...

cantik buku latihan sekarang eh

LydSunshine said...

Fasya... dah besar dah anak dara Lya ni. Terharunya rasa bila pergi beli baju sekolah putih kain biru gelap tu. Dan buku skolah. Kalo soalan exam tu ada bahagi, sempat lagi Lya nak bg Fasya buat latih tubi ni. Hehehe,

eima said...

yuran persekolahan dah lama dimansuhkan sejak zaman dato' seri Hisyammuddin jd menteri pelajaran lagi. yuran PIBG bergantung pada sekolah ....setengah sekolah cuma minta sumbangan minumum ...ade sekolah tetapkan ... kafa plak ... begantung pada sekolah tu .... cam sekolah fahim xde ...ai kena cari kat sekolah lain .... yuran kafa kat sek. fahim tu RM144 blnan RM30. under JAWI

hari pendaftaran hr tu nk kena beli buku bagai mmg kucar kacir la...berebut2 .... klu ai pun pitam kot

Mummydearie said...

Minggu depan barulah syok Lya, hantar anak pergi sekolah for the first time. Snap foto banyak-banyak ya. Jangan jadi macam akak ni, terharu punya pasal, kamera pun tak sempat nak keluarkan!

Ada yuran sekolah dan PIBG tu. Kalau sekolah Bubbly Abang, semua disatukan sebab mungkin sekolah Cina, senang makpak non Chinese nak faham. Dah naik Tahun 3, yuran sekolah, buku teks, buku aktiviti, buku kerja dan latihan semua dah siap bagi dua hari sebelum cuti bermula.

el said...

el dulu pun ms anak nak masuk darjah 1 tu dia ramai org..nasib en. hubby yg tulun q kan nak beli buku..rupanya ada yg dah beli awal2..kena dtg sekolah ms cuti tu beli siap2..xdelah kelam kabut..laa kita mn tau kan..hehehe
hope fasya dpt serasi ngan suasana sekolah baru

hahahah mama fasya tu smpai lupa nama kelas ek excited dah sgt2 ekeke

Acik Erna said...

tak bermimpi lya.memang anak ajaib lya yang comel tu dah besar dah masuk sekolah

Acik Erna said...

tak bermimpi lya.memang anak ajaib lya yang comel tu dah besar dah masuk sekolah

careno said...

mak pak pun excited bile anak nak masuk skolah kannn... selamat bersekolah...

careno said...

mak pak pun excited bile anak nak masuk skolah kannn... selamat bersekolah...

lia said...

wahhhh cantik nyer buku latihan Asya... x pernah lagi tgk buku latihan cmni, biasanyer kulit coklat tu jer...

semoga Asya xcited belajar dgn buku comey gini ;)

Nur Inani said...

dah nak sekolah asya. beljar rajin rajin tauu :D

idzwa kamaruddin said...

sekejap je dah besar sedangkan mcm baru je rase baca dlm koma mengandungkan asya...

Fazleyatul Aini said...

belajar rajin2 ye asya

Hati Ema said...

Sekolah agama cari sendiri Lya. Tak sekali dgn sekolah kebangsaan. huhuhuhu. Ada daftar tak?

~aSHa~ said...

sha xjahit2 lagi lencana...

ni sibuk nak ke temerloh plak..misi jabatan

Kakzakie said...

Tapi yg lebih bersyukur kali ini Lya tak kena banjir ye.. mudah sikit nak berurusan utk persekolahan Fasya.

Amanda Suria said...

SA rasa perasaan yang sama macam Lya rasa masa mula2 Dania masuk sekolah dulu...tp kesian kat Dania...dari kecik dari umur setahun x cukup kasih sayang ayah..akak la ayah akak la mama...bila fikir2 balik...memang sedih tp hidup harus diteruskan bila jodoh tu x panjang kan...

Diana Rashid said...

Memang begitu la perasaan kita mak2 ni Lya..tengok anak dah masuk sekolah rasa sayu sebab tak sangka berpeluang melihat semua ni/..Alhamdulillah..Asya dah besar,sihat dan makin bijak..InsyaAllah..

aryan azra said...

alhamdulillah..dah darjah 1 ye,belajar rajin2 ye fasya

wahida said...

dah besar dah...harap semuanya berjalan lancar...

belajar rajin2 ye fasya...

CikAnie said...

Tahun lepas masa anak anie masuk darjah satu, seminggu cuti coz datang nak tengok dia di kelas.. pastu dah okey.. cuma bab belanja tu takut dia tak reti lagi...darjah 2 nanti dah pandai berdikari insha allah..

Mama Myja said...

cantiknyer buku dia. sekolah aisar still kulit buku sekolah yg lama

Mama Myja said...

cantiknyer buku dia. sekolah aisar still kulit buku sekolah yg lama

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

cantik buku sekolah..lain dari yg lain..hihi..kitorng haritu duit buku + yuran rm78..baju sukan harga lain..sekolah agama sekolah lain yang tu tak tau berapa yuran sbb papa zara yg uruskan..tang lencana sekolah, mujur papa die memahami bini die kemalasan kan so dia dah siap2 gi antar lencana jahit kat kedai..kikiki

Mimie_Zatun said...

wah.. dah sekolah... semoga jadi anak yang berjaya...

Syima ~Mama Kyra~ said...

Cptnya masa berlalu kan..kjp je anak kita dah besar..sebaknya rasa rindu zmn babynya..huhu..smg asya belajar rajin2 dan sungguh2 ye..besar nnt bole bantu mama dan papa jadi anak kebanggaan Papa dan mama tau.. P/s Ye lya.. seri abim tu sek swasta :) :D

Permatabiru said...

SERONOK KAN anak nak masuk sek..
anak saya bru nak masuk tabika..mama pun excited juga hehe

eMMe said...

dah darjah satu ek Fasya... semoga rajin2 gi Skolah yea syg...nnt jadi pandai..heeee~

Yana Yani said...

cantiklah buku latihan asya
afif punya jenis biasa tu, saya belikan cop juga
tak lalu nak menulis tiap satu...hehe

asya nampak dah ready dah tu
all the best ye asya
yuran sekolah agama afif kena bayar masa 1st day sekolah
mahal juga, rm100 ++
tapi sekoah kebangsaan dah bayar masa suai kenal, RM41 aje

Siti Asiah said...

Rupenya anak kite sama umo ye Lya...wah semuanya dah ready tu Lya, mst Asya tak sabar nak g skolah...;)

eira eixora said...

selamat menempuh alam persekolahan fasya

AnneRaini said...

advance betul budak2 skrg. kite dulu bila ada majalah sekolahpun dah cukup jakun dah. tp skrg buku latihan pun ikut sekolah.

Chekgu Azrine said...

Yuran pibg ada sis...tp akn mula dibyr bila dh start mesyuarat pibg.yuran sekolah mmg dh lama lupus.klu ada tu bkn yuran tp buku2 mcm.adab belajar semua tuh...

Puan Kutu said...

yuran sekolah mmg tak payah bayar.dh dimansuhkan.PIBG n so on tu ikut sekolah..sekolah agama tak termasuk sekolah keb..macam KAFA tu tak wajib..klu nk ikut kena daftar n bayar masa sek agama la

seronoknya fasya dh dajah 1..cepat kan masa berlalu..besar dh baby ajaib mama..:)

salwana nordin @ che'wa said...

akak pun tak sabar nk tgk alya masuk sekolah ni..

ntah ada drama atau tidak hhuuuuu

npk asya ok je, semangat dia nk sekolah dah ye :)

fati said...

Dah besar dh anak....sy je lom ade rezeki lg..baru lps abort..Insya Allah adelaa lg pas neyh..

Mehlaa follow blog sy...huhu...best skit tgk ramai follow..hihik..

Nafira usof said...

Alahaiiii.. betol kata Lya.
cepatnye masa berlalukan.
sekarang dah masuk sekolah dah Asya.

good luck to Asya. moga dpt belajar dgn baik.

lieyalatif said...

nampaknye asya berani dan excited nak memulakan persekolahan ni lya heheehehe.... seronok kalo anak positif mcm ni kan lya.... mesti excited nak bersiap hari2 heheeheh...

ye laa lya, cnatik buku sekolah kat sane...tak balut pun takpe sbb kulit keras...kat sekolah budak2 ni pakai lagi buku kulit coklat tu...lembik...tak balut kang kejap jek jadi belacan heheheehe

Rosmiza Ali said...

Besar daha Fasya.. Sekejap je masa berlalu.. Baby ajaib yang kuat! ^_^
RosmizaAliDotCom™

Yati said...

Cantik buku latihan dia.
Yuran sekolah takde. Yuran PIBG lepas meeting PIBG baru dia bagitau berapa. Sekolah agama cari sendiri. Itu la kejap je anak membesor, kan..

mardiana abu darin said...

Memang best bila ngk anak masuk darjah 1 ni.... Serbi serbi Kane beli baru..Dari atas kepala sampailah ke tapak kaki. Tapi tu semua pengalaman yg Sgt owesome!

::EIDA:: said...

kompem mak dia teruja! dia pun teruja! happy scholling asya ;)

Najib Ariyan said...

sedo sedo dah masuk skola... sedo sedo dah nak masuk asrama... dulu nanges membesokan... nanti nanges nak pisah ke asrama... sedo sedo dah abis belajar... masa macam roket jer jalan kan... sedih mak bapak anak cepat beso ... baik pulak tu

Kopiolimauice said...

tak mimpi ni reality ;p sat je dh besar kan...esok kt ganu dh start sekolah la ye..

Aisy Nasiha said...

Lawa buku sekolah Fasya ni.. kualiti bgus tahan lasak la harapnya buku latihan ni. Akak geram bila budak2 lelaki terutamanya buku koyak2 bila dah hujung tahun.. bukan sebab rajin pun sebab deme ni buat baling2 merata..

Seronok tgk pengalaman ibu2 menyediakan persiapan sekolah ni..

SalbiahM said...

lusa dah start sekolah kan?all the best Fasya!

Asha Lya said...

X sbr fasha nak ke sklh..sekejap je dah besar kan

Fifi Nadhrah said...

sekejap je fasya besarkan..

Khai♥Rin : anies said...

sekolah agama kt area situ juga ke lya?