Monday, February 9, 2015

Bento Asya : Februari #1

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Apa khabar semua??? Semoga permulaan minggu ni dilalui dengan penuh semangat. No more monday blues ye. Hidup harus dinikmati... hargainya ;-) . Just untuk kenang-kenangan aje ni, koleksi bekal yang sempat saya snap. Hari-hari saya sediakan bekal untuk Fasya & setiap hari juga memerah idea untuk deko dalam bentuk menarik walaupon tak gah, cuma sayangnya time-time tak sempat nak snap gambar tu. Pagi-pagi terkejar sikit. Bekal bukan saje saya sediakan buat Fasya, tapi saya siap masak juga lauk-pauk untuk papa asya setiap hari. Cuma tak de lah saya deko-deko tu. Saya lak, sejak awal tahun dah tak bawa bekal lauk pauk yang saya masak. Sebagai salah satu cara untuk reduce kilogram.. Kononnya lah. Cuma balik kerja tu saya makan nasi sekali. Time malam, kalo terliur tengok papa asya makan, saya makan lauk aje atau makan sikit nasi. Tapi, sejak minggu ni agak bercelaru sikit pengawalan untuk memakan nasi, gara-gara ikan sepat pekasam kiriman dari kakak saya yang duk kat Perak. Berbalik pada penyediaan bekal ni, saya harap dapat terus istiqamah untuk sediakan makanan dari rumah setiap hari buat Fasya. Semoga saya dikurniakan kesihatan yang baik-baik dalam memberikan yang terbaik buat Fasya.

02.02.2015
Mee Calong Ganu Style febret dia & Kek Coklak Twiggies
Guna bebola ikan homemade.. 
Resepinya boleh KLIK SINI

03.02.2015
Nasi Ayam untuk dia..
Alhamdulillah, licin dia makan..

04.02.2015
Meat Ball ala-ala Ikea Homemade + Fries +Biskut Orea

05.02.2014
Sosej Ku En Sotong + Roti Cinta & mentega Coklat

08.02.2015
Kuew Teow Goreng +telur dadar+ Sosej

1st time buat kuew teow ni.. Tapi mama sedih sikit, sebab dia tak makan habis. Maybe bukan taste dia ni. Lagi pon saya galok gatal pergi buat apa yang dia tak suka. Sebenarnya nak cuba dia latih makan lebih banyak menu lain, tidak terikat pada roti, sup & kuah singgang aje. Takpe, jangan putus asa.. slow-slow ajar dia mencuba menu baru.

9.02.2015
Menu hari ini, nasi putih+sup ayam+meat ball goreng+ cebisan isi ayam goreng.
Ayam tu saya siap cebiskan untuk memudahkan dia makan. Kalo letak seketul, alamaknya lambat la habis. Isi ayam dalam sup pon, saya siap cebis-cebiskan. Tapi sup nampak kosong sebab tak ada carrot & daun sup. Ayoyoyo... Rempah sup homemade, memang tak guna sup punjut atau kiub.


Shoping beli barangan keperluan bekal Fasya

Ada yang tanya, saya bangun pukul berapa untuk siapkan semua ni? OK, setiap hari saya akan bangun seawal pukul 4.45am-5am .Menu lak, saya dah siap listkan untuk seminggu supaya memudahkan kerja-kerja nak sediakan bahan. Menu untuk Fasya simple-simple aje, sebab saya tak membazir buatkan sesuatu yang dia tak makan. Sebab tu, tak ade deko-deko penggunaan sayur , sebab dia tak makan sayur. Huhu. Selain tu, setiap pagi sebelum ke sekolah, saya akan pastikan dia makan sikit dari rumah. Ini pentingnya untuk bekal tenaga, supaya mudah dia menerima ilmu.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

36 comments:

SalbiahM said...

Rajin betul mama Asya ni.keep it up sis!

Dhiera nadhirah said...

wah..comel2.
share la sikit dekat mana tgk contoh2 dan cara2 buat bento ni. hii

Masya said...

chaiyok lya.. sy pulak yg teruja tgk.. lgkan asya .. bento ni mmg kena masak ikut citarasa anak kan.. takdalah membazir ... klu diamakan.. yg penting berkhasiat.

syawalsimpsons said...

alhamdulillah asya dapat mama yang sangat2 la rajin nak siapkan semua ni kan,...mesti asya suke air tangan mama dia kan

suhailah hamid said...

Bento lya buat comel2 dan cantik. Kena pulak dgn feveret asya. Habis asya mkn ye...

Bawa bekal lebih terjamin kebersihan dan boleh juga jimat duit belanja asya.

AMIIZAA said...

pandainya lya deco....akak dah lama tak tulis pasal bento..hiksss

Puan Kutu said...

aduh cantik2 betul bento fasya.terliur tgok..sy tak hias cantik bento afia..tu pun gigih nk namakan bento.hehe

samalah sy pun tgh nk reducekan kg..siap posa isnin khamis tp hari tak posa mkn tak ingat cmna.haha

eima said...

wahhh good job mama asya .... teruskan ... cam berminat pulak bekas makanan asya tu ade asing2 gitu ..beli mana

norhidana miswan said...

akak salute kt lya lah...
lya antara blogger yg akak tgk rajin bt bento mcm2 rupe selain lieya latif n k lela lelord...

mcm2 bentuk ada, msti ekcited asya nk mkn kan, takpe, kuew tiaw dia kureng gemar ngn tekstur nyer kot

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

rajin nya..untung la Fasya....bento tu semua cute sgt! sayang lak rase nak makan ..hahhaha

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

rajin nya..untung la Fasya....bento tu semua cute sgt! sayang lak rase nak makan ..hahhaha

nadia mansor said...

wah, kreatifnya..nak tanya..mana ye akak beli bekas tupperware tu & mcmna nk buat nasi bentuk bintang & dll.. mmg nmpk sedap

Adlin Mohamad said...

bento cumel buat anak slera nak makan ..memang supermom la lya ni ehhehe

eika_jps said...

awalnya LYAfina bangun....time tu mummy duk sedap lena lg....nice deco bento asya...semoga berjaya...lg satu...LYAfina nak reduce kilogram...huhu...dah selim the river nak reduce apanya...lain la klu mummy...

mamabeauty said...

comel2 semua bekal Fasya tu..

Kopiolimauice said...

rajin nye kreatif semua nye..huih bangun betul2 awal ek ;) moga istikhamah la ye..

Lynda Che Lah said...

bgn awal gak mcm Lya..
tp still x sempat..huhu
tunggu Qhalif besar sikit kot..hihi

eMMe said...

berkat air tangan Lya.. Fasya pasti berjaya dlm pelajarannya... Lya, untung nye Fasya...ibu dia rajin siapkan bekalan utk Fasya... tgk bekal dia pun dah menarik...hati pun tertarik, heee

AnneRaini said...

makin cantik deco bento tu... rajin sungguh.

Mar Mansor said...

rajinnyerrrr...saya pon suka tengok ibu mama mami semua buat bento...

Diana Rashid said...

Rajin nya Lia..Jam 4 pagi mungkin saya tengah mimpi shopping2 lagi..hahha

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

nmpak sedap2 bento asya tuh..mesti dia nk makan pon rase happy jek kan..^_^

Qaseh Vee said...

tak semua mak rajin buat camni ...

Aisy Nasiha said...

Setuju... usaha gigih mama asya..demi anak tercinta
.. anak senang hati cukup makan, mudahla nak belajar...

LydSunshine said...

Rajin Lya, taip2 hari menu lain. Mmg tak jemu2 Asya bawak bekal. Takde nampak lagi yg Lya ulang buat kan? Semua lain2.

Tengku Fauziana said...

makin kreatif dh..hihih

hainom OKje said...

Asya ni mesti suka .....bukan main lagi ha dekonya sayang nak makan!
Untung Asya ada mak rajin

nayfatimah rasyid said...

kreatif nyer

::EIDA:: said...

kAGUM!

Bbwana adienia said...

suka tau wana tengok bento yang cantik2 ni..kalau wana suka tengok..apatah lagi fasya kan..bertuah fasya punya mama yang rajin macam awak..tahniah..x semua orang mamapu buat macam ni :)

Wawa Yusoff said...

comel2... jemput jenguk blog bento saya :)

berbento since 2012 but lately dah slow sikit.. anak fussy eater.. hehe

http://berbento.blogspot.com/

ros_reeza said...

Memang rajinla mama Fasya! Kreatif pula tu.

Khai♥Rin : anies said...

rajin sggh mama asya ni!

aritu ms g bengkel buku teks, diorg ada bincang ttg mknn sihat. dan salah satu utk menggalakkan ank2 mkn (mknn sihat) adalah buat bento

Cinta Misteri said...

Rajin Lya. Anak2 kak CiM lelaki dah besar2, taknak dah bw bekal ni. Masa sekolah tadika tu nak laa diorg ;)

Yana Yani said...

wahhh...kagumnya saya!
memang simple nampaknya...tapi afford nak buat tu semua yang kagum
ni kalau saya buat camni untuk afif
mau demam terkejut dia...hehe

el said...

kagum lah ngan uouls
rajin betul wat bento
untung asya
el pun pagi2 dah bgn
tp xde nak bento2..campak je dlm bekas haha