Monday, March 9, 2015

Bento Asya : Februari #2

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ada yang risau, bila dah deko-deko takut makanan semua ni hancur. Setakat ni, saya berjaya kekalkan kedudukan makanan ni sehingga waktu rehat Fasya. Pengunaan bekas yang betul-betul ikut menu yang kita sediakan pon penting. Biar ngam-ngam aje. Selain tu, bekalan yang dibawa seeloknya diletakkan dalam beg bekal khas & bukannya diletakkan dalam beg sekolah. Ciri-ciri beg bekal tu haruslah yang sesuai untuk bekas bekalan, iaitu bila diletakkan dia steady aje. Memang tak akan menyebabkan bekal makanan tu senget benget. Kat Mr Diy & Daiso banyak jual beg untuk bekal ni. Kalo nak murah kat Mr Diy lah, just RM2.50. Kalo kat Daiso, semuanya RM5.00 .

10.02.2015
Kek Coklak Twigies & Sosej
Saya just tabur coklat warna warni tu...
Time ni saya kena demam teruk.

11.02.2015
Roti + Jem Coklat Lady Choice
Walau demam teruk, tetap gigih siapkan bekal untuk asya.

12.02.2015
Nasi Lemak + Telur Rebus + Sosej
Jangan pelik kalo tengok nasi lemak asya ni tak eltak ikan, bilis & sambal, sebab memang Fasya tak makan semua tu. Dia makan kosong macam tu aje. Tak kilah lah, at least dia makan.

15.02.15
Nasi Goreng Planta+Telur Puyuh Rebus+ Daging Burger Cincang + Biskut Oreo

16.02.15
Mee Hoon Goreng + Telur Puyuh + Sosej + Biskut Oreo

Minggu akhir bulan Feb tak sempat langsung nak snap pic bento. Sebab cuti CNY tu Fasya kan kena gatal-gatal. Memang pagi-pagi tu terkejar sangat. Sampaikan ke sekolah pon ngam-ngam sampai. ye la  pagi tu nak kena sapu ubat sebadan dulu.  Walaupon saya tak share pic-pic bento kat FB/IG, tapi saya masih gigih sediakan bekal untuk Fasya setiap hari. Yang pasti, saya akan simpan untuk kenangan kat blog ni. Boleh la Fasya tengok kegigihan mama dia ni..

Roti Grill
Dah menjadi febret asya ni. Disebakan kat rumah dah tak ada toaster disebabkan banjir tahun 2013 dulu , so saya just terapkan akan roti & sapu planta . Lepas tu grillkan aje atas kuali & balik-balikkan. Ternyata lagi sedap daripada guna pembakar roti. Kruppkrappkruppkrappp.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

34 comments:

- dieyana - said...

dieyana pula, bento anak2, tak berhias2 mcm ni, just letak biasa je..hiihi.. comel je bento fasya ni...

syawalsimpsons said...

seronok asya dapat mama yang suke buat semua makanan untuk asya

idzwa kamaruddin said...

wah wahh..rajin sgt mama asya nie..semangat tgk bento asya!

NzA said...

syabas mama asya...InsyaAllah airtangan mama akn melahirkan ank yg baik, cemerlang n solehah.

suhailah hamid said...

Menarik sungguh bento fasya...untung la fasya ada mak yg sgt rajin ^^

Tihara said...

memang betul-betul gigih lya
besar rahmat Nya untuk Lya
Moga Allah berkati kasih ibu dan anak comel ini ^_^

Falsya said...

Rajinnye lahai lya..xtau la nnt falsya serajin nie ke idok..hehe

LydSunshine said...

Lya, rajin Lya ni. Demam2 pun masih gigih siapkan bekal Fasya. Harap2 kegigihan Lya ni akan jadi motivasi utk saya buat perkara yg sama utk Luth nnt. Skrg ni bagi bekal Luth, main lambakkan je dalam tupperware. Takde bentuk2 pun. Sebab nak suruh pengasuh panaskan sebelum bagi dia.

Nasik lemak bentuk hati 2 ketul tu habis ke fasya makan? Bagus ye dia nak makan nasik.

Puan Kutu said...

comel2 je bento asya..bagusnya hari2 ada bentro walaupun mama demam teruk..mesti suit tabung asya dah banyak..yelah dah ada bento mesti byk duit saku masuk tabung

salwana nordin @ che'wa said...

semakin maju bento lya..

makin cantik dan berseni..serius tau!

::NureeN:: said...

NUREEN pon x dpt tandingi kegigihan lya tau
semakin malas nk bgn buat bento elly
semggu selagi pon belum tentu
bila tgk n3 lya ni, ada la semangat nk buat
tp bila smpi umah jerr letih huhuu

norhidana miswan said...

lya mmg rajin... tak sihat tp blh bt bento jgk... kalu akak tak sihat sikit pun beli bungkus hehehe...

AnneRaini said...

xpelah gigih utk anak. yg penting die seronok mkn.

kehidupan sihat said...

usaha yang baik untuk bekal makanan di sekolah..sebab tengok sekarang dikantin sekolah makanan yang dijual agak tidak berkhasiat ..

nana jugak zaman sekolah dulu suka mama yang tapaukan..hihi

semua tu kenangan yang indah :)

Saniah Ahmad said...

hai lya walaupun demam,, rajin nya lya,, saya buat gak roti ngan jem coklat tapi tak tekap pun hihihi,, anak lelaki kuat makan,, kalau di bentuk nanti di tanya,, sikit nya ibu hihihi,,

mun said...

gigih sungguh nak siapkan bekal utk fasya wlpun tgh demam ye...

menarik je tgk bento utk fasya... buatkan utk moon jugak bleh x? kekeke

Diana Rashid said...

bagus nya Lya..Untung Fasya..tak yah gaduh nak berbaris beli makan time rehat..

Diana Rashid said...

bagus nya Lya..Untung Fasya..tak yah gaduh nak berbaris beli makan time rehat..

Irfa said...

rajinnya buat bento ;)

Bbwana adienia said...

mesti fasya gembira dan teruja tengok bento yang dibuatkan comel2 dan buat semangat nak makan..memang cantik sangat walaupun demam..hebat la..

- AZIE - said...

comel2 je banto asya pun

norsalihah shaleh said...

wahhh..menariknya bento fasya... nk mkn pun rasa best :-)

zinziemeewah

Ibu Lala said...

Ibu mithali la lya ni. Istiqamah buat bento untuk asya. Untung asya. Anak anak akk memilih bab makan ni. Dorang mkn apa yg dorang suka je. Pening nak pk nak bg dorang mkn apa.

Tengku Fauziana said...

bila dh start bento ni makin hari makin syiok ken..

*daku je dh kelaut sikit..

Khai♥Rin : anies said...

kalau kumpul2 gambar ni lya booleh jd 1 buku ni ;-)

Cho Zila said...

antara kegemaran akak ler mengintai mama asya punya facebook sebab nak tengok bento...

Fifi Nadhrah said...

terus lapar tengok bekal asya..

Aisy Nasiha said...

Berkenanla dengan bento nasi lemak tu.. rasa sedap sangat tu..

mama ila said...

rajinnya mama...hehehe untung asya dpt mama yg rajin..hehehe..

Kopiolimauice said...

bestnye la kn asya makan hasil kesenian mama dia, klu sy tahap syg nk mkn cantik2 belake ;)

mamabeauty said...

mommy Lya rajinnya lahai..

Fiza Rahman said...

Untung lah asya. Rajin mama asya ni buat bento.

nik ros said...

rajinya mama asya masak.untung dia dapat mkn.sedap2 lak tu

Yana Yani said...

kalau anak bujang saya, dia tak mahu bawa extra beg untuk bekal
dia suh sumbat aje dalam beg dia
tu yang payah sikit, tapi mama dia lagi sonok...hehe
tak payah pikir camne nak deko bekal =)