Monday, March 23, 2015

Kupang Masak Lemak Cili Padi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dah lama mencuba masakan ni. Memang sedap & hingga menjilat jari. Untuk rujukan sendiri pada masa akan datang, nak simpan resepi ni kat sini. Resepi ni hasil bantuan encik Google tapi diolah semula bila time nak masak tu. Ikut resepi asal tak letak pon daun kunyit & sedikit asam limau tu. Saje nak rasa lebih ummphhhh, tambah daun kunyit.. Kalo tak letak pon OK. Asam limau lak nak ada rasa masam-masam , lemak manis berkrim. Hehe..


Bahan-Bahan :-

* Kupang yang sudah dibersihakan
* Cili padi - ditumbuk (kuantiti ikut kepedasan yang kita nak tu, boleh juga combine     dengan cili biasa)
* Bawang besar + Bawang Putih - Ditumbuk
* Serai + Halia - Ditumbuk
* Sedikit kunyit hidup - Dimayang (boleh gunakan yang serbuk)
* Daun kunyit
* Perahan air limau lipis/kasturi atau sedikit asam gelugur

Cara-cara memasak :-
  1. Tumiskan cilipadi+bawang besar+bawang putih+halia
  2. Masukkan kunyit hidup & serai
  3. Masukkan kunyit hidup
  4. Masukkan kupang & gaulkan
  5. Masukkan air & perasakan
  6. Masukkan daun kunyit
  7. Perahkan sedikit limau lipis/kasturi. Jika tiada, boleh masukkan sedikit asam keping. (jangan banyak, takut terlalu masam)
  8. Biarkan sehingga mendidih & kulit kupang terbuka
Isi kupang lagi besar daripada lala. Lagi puas makan. 
Dari segi rasa memang sedap lala lagi sebab isi lala lagi ada rasa.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

34 comments:

suhailah hamid said...

Sedapnye lya. Tp kupang sue blom pernah mkn lg.

syawalsimpsons said...

fav en asbeen sue ni...

Amy Hilmirda Daud said...

Terliur tengok gambar lauk tu...

mamabeauty said...

nampak sedap Lya.. nyum2

Bbwana adienia said...

wow..walaupun nampak simple tapi buat terliur la kupang tu..dah lama x makan..

norhidana miswan said...

errrkkk... npe tibe2 rasa lapo ini perut... feveret akak nih kupang nih... tp tak penah lak akak bt msk lemak cili api ngn kulit2nyer sekali... nmpak lawo lak klu msk sekali ngn kulit tuh

~aSHa~ said...

kalo menu ni ...asha ratah jerk...sedap

Yana Yani said...

mychintahati tak suka makan benda yang berasakan kulit keras macam kupang, kerang dan sewaktu denganya
selalu nak makan benda gini kalau kat rumah mak or MIL aje
pic ni buat teringin aje =)

Tengku Fauziana said...

kalau g umah makcik kat pd, rajin masak kupang..hihih

salwana nordin @ che'wa said...

AKAK JARANG MKN KUPANG, LALA TU BIASA..

TP KALO BELI KENA BERKILO2..BEREBUT TAK CUKUP HHHEEE

Diana Rashid said...

jarang2 Lya share resepi...nmpak sedap nih..

idzwa kamaruddin said...

tak reti nak makan kupang..

Nad MamaZN said...

percaya tak.. kite xpenah mkn kupang hehe..
tak suka yg bercengkerang.. kerang pun sbb papazakwan paksa soh rasa hehe

Falsya said...

adehh..terliurnye..falsya kan kalau makan gulai lemak suke makan ngan telur dadar..perfect combo..;D

Siti Asiah said...

Sedapnya masak lemak tapi Asiah tak makan mende yang ade cengkerang, huhu
xleh masuk tekak...;)

eima said...

nampak sedap tp kite tak mkn kupang klu lala kite suka

Puan Kutu said...

wow is manis kupang buat masak lemak mmg terangkat la lya..

Ms Pearl said...

kupang my fav ever!!!!!
okey ada rezeki nanti nak pakai resepi tuan tanah ye :D

dya said...

kupang uoh kupang !!! Lama tak makan yangg

lelamaisara said...

sedap nye...dah lama tak makan kupang,..

Qhaifa Nur said...

akak pun suka kupang dari lala...
sedapnya masak lemak tuh...

Qhaifa Nur said...

akak pun suka kupang dari lala...
sedapnya masak lemak tuh...

QasehnyaRania said...

lya dapnya.
suka sngt tau dgn kupang ni.
masa ddk jb dulu sokmo beli sbb fresh blik kl susah nau nk jupe. kalau ada pon yg frozen..

su suka but rendang pedas.
masak lemak blm pernah try masak lg

Bunda a.k.a KN said...

Salam,

bunda dah lama tak makan kupang...memang jarang jumpa pun...adik bunda kat kampung kerap jugak masak ni...sebab anak2 dia pun suka makan..

Tihara said...

sedapnya kupang ni
kagt tempat akak susah nak dapat
kalau ada pun tak fresh :)

Mrs Little Voice said...

sedapnya yang....tak penah makan kupang lemak ni...mesti terai

Kopiolimauice said...

kupang dia besar skit isi nye kan lala manis skit rasa isi dia..

AnneRaini said...

tak pernah buat kupang msk lemak. selalu tu mesti buat berlado..

Khai♥Rin : anies said...

bleh cuba ni sbb x penah rs lg ;-)

::EIDA:: said...

Kupang masak lemak? salu ida buat sambal jek. boleh try resepi nii heheh *salinnnnnn*

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam lya,
uwawawawawawwa
masak lomak
my peberet
sob3

Mummydearie said...

Dah lama sangat rasanya tak makan kupang. Yalah, kalau beli dan masak pun, bukan ada yang makan di rumah tu kecuali akak.

eyra syera said...

akak.. xde guna santan ke?

εïзmummyHazaεïз said...

Sedapnyeeee.. Heheheeh akk baru google nak cari resepi😉