Wednesday, March 11, 2015

Merentas Desa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Bila dah masuk sekolah rendah ni, memang sibuk dengan macam-macam aktiviti. Last week sekolah Fasya ada buat merentas desa. Saya ingatkan darjah 1 tak terlibat. Tapi darjah 1 dia tak campur la dengan yang lain. Terkenang zaman saya merentas desa dulu.. satu pengalaman yang tak boleh dilupakan, seluar track terkoyak kat bahagian "b*n*0*" , waktu tu saya darjah 3 kalo tak silap . Haha.. Masa tu tak usah katalah, punyalah seksa nak cover. 

02.03.2015

Latihan merentas desa diadakan selama 2 hari. Tapi yang 1st day ajer pergi. Yang 2nd day tu ramai yang tak pergi. Simpan energy untuk hari bertanding sebenar pada 05.03.2015. Latihan diadakan pada sebelah petang, so gigihlah pukul 2.30ptg bersiap ke sekolah dengan berpakaian sukan. Wah... dah besar anak mama rupanya.

Sempat pekena lolipop dulu.
Pic: papa whtsapp

Dengan kawan-kawan sebelum latihan bermula. 
Pic ni ehsan dari ibu classmate asya.

Time nak bermula. Tak ramai pon budak darjah 1 yang datang.
Mula-mula dapat whtsapp pic ni pelik jugak, apesal la Fasya tu mengaru kat kepala. 
Lepas tu baru perasan, rupanya dia tutup telinga dia. Haha. Fasya bab-bab bunyi ni dia takut sikit. 
Haha.

Lepas dah habis latihan. 
Sempat lagi beli air kotak time berlari tu.

05.03.2015

Hari sebenar merentas desa. Sebenarnya bukan merentas desa ni, merentas taman perumahan aje. Hihi. Saya tak tengok time ni sebab bekerja, cuma ibu classmate Fasya yang ada kat sini & bagitau apa-apa yang berlaku.

Pagi.. sewaktu hantar Fasya ke kelas

Time budak darjah 1 bersiap sedia.
Katanya ramai budak yang jatuh time ni.
Ada juga parents yang volunteer follow budak-budak ni.

Balik tu, datangambil mama kat ofis  sebab nak lunch sama-sama.

Macam-macam cerita, antaranya ayah budak yang follow tu jatuh time berlari sebab tersepak batu . Lepas tu dengan penuh semangat cerita " mama..ada jugak budak semasa berlari terabut kasut".. Bila tanya, sape tu berlari sampai tercabut kasut?? Dia jawab, " laaaa... adik la tu tercabut kasut tu.. kasut longgar la mama" ... Haha.. terus tergelak besar. Pengalaman pertama buat Fasya, berlari begitu jauh..Alhamdulillah, dia OK & bersemangat. Sebolehnya memang mama nak anak mama aktif dalam sukan macam mama dulu-dulu.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

35 comments:

suhailah hamid said...

Tahniah Asya, berjaya habiskan merentas desa :) kerp it up!

Kakzakie said...

Apa yg menggembirakan kakak walaupun Falsya ni lahir dari kepayahan dan tidak sihatnya Lya tapi dia sihat dan membesar dgn cemerlangnya Lya..

Syukur alhamdulillah...

lieyalatif said...

heheeheh siap kasut tercabot tu lya....mesti kelam kabut kutip kasut balik kan asya heheehehe

sekolah anak2 lieya pun mgu lepas merentas desa...tapi dok putrajaya merentas taman ade laaa kakakaakakak

mgu ni mgu ujian plak...pastu cuti sekolah...yeahuuuuu heheeheheh

Masya said...

darjah satu pun ada ye merntas desa ... opss.. merentas perumahan ... mujur sekolah amir xde ...

mama tisya said...

wah kecik2 dh merasa merentas desa

Puan Kutu said...

bagus asya aktif dan bersemangat merentas desa.untung lya tak dapat tengok pun ada orang tolong update cerita n gambar

AnneRaini said...

bagus asya. sy dulu paling menyampah merentas desa.. bdn gemuk so xsuka lari..hahaha

Zee Suhaini said...

duk bandar mana ada desa dah..penat tak asya?

ingat waktu sekolah dulu selalu ngelat kalo ada sukan..hahaa..dasar tak suka bersukan..

mummy_ayu said...

wah best gak..sbb ada merentas desa cuma risau la sbb kecik2 lagi kan..

idzwa kamaruddin said...

wahh semangat asya!

salwana nordin @ che'wa said...

SEK RENDAH PUN ADA MERENTAS DESA YE..CONFIRM LETIH SGT LEPAS TU ASYA HHHUUUU

SEK ALYA TAKDO BENDA2 GINI..NTAH..

Khai♥Rin : anies said...

sblm start cuti sekolah mi mmg byk laa sekolah buat aktiviti kat luar kan...tp tu laaa x panas ke kat sn ms ni, lya?

Mimie_Zatun said...

aktiviti sekolah setiap tahun.. hehe

~aSHa~ said...

ihihi fasya comey sgt tu tercabut kasut...aunty ucapkan semoga gagah di harp pertandingan nanti yerk...

eima said...

wahhh dah ade aktiviti dah ye ... menarik tgu fahim pulak nanti ....

bgs la asya ni ... bersemangat je

Falsya said...

Hahahaa..comel jer tau fasya nie..duk bercerita alih2 sendri yg tercabut kasut..

norhidana miswan said...

aduhla baru darjah 1 dh kene msk rentas desa? sian nyer lah bdk kecik2 tuh... balik msti lepak nyer

Fifi Nadhrah said...

wah.. fasya memang kuat.. seronoknye.. tak sabar tunggu ufairah besar..

syawalsimpsons said...

wahhh best dia merentas desa yee...sue pon daha lama tak join XTVT gini

ros_reeza said...

Darjah satu pun kena join merentas desa yer

che mid said...

Suka baca perkembangan Fasya dari kesik hingga sekarang. Mana tahu ada jodoh CM dapat tengok Fasya bertemu jodoh nanti..aamiin

Chic Na said...

semangat asya lari sampai tercabut kasut ye.. hihihi..

Kopiolimauice said...

dh besar asya ye..hahha lawak yg ksut dia tecabut tu ;)sian asya..

Tihara said...

bagus aktif bersukan
menguatkan stamina :)

Fiza Rahman said...

Baguslah asya. Aktif ☺

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

kecik2 dah join merentas desa kan..sekolah zara tak taula ade ke tidak program mcm ni..setakat ni sukan sekolah pon belum lagi..haha

nik ros said...

sek ren pun dah di ajar merentas desa yea. ni aktvt yg nik confirm tak join.kalau join pun sebab terpaksa..haha

nik ros said...

sek ren pun dah di ajar merentas desa yea. ni aktvt yg nik confirm tak join.kalau join pun sebab terpaksa..haha

Qaseh Vee said...

bahaya tu bila terkoyak tang tu ...adeh ... saya x ingat sama ada sek ren ada rentas desa tapi sekolah menengah mmg ada ... kesian asya tercabut kasut ... mesti bailk umah sakit kaki tu ...

Adlin Mohamad said...

wah dah start merentas desa eyh ..
sekolah kyra blum lagi

Yana Yani said...

anak saya tak terlibat dalam acara rentas desa
hanya budak darjah dua hingga enam sahaja
itupun dia bising tanya kenapa cikgu tak suh dia lari sama...hehe

serius kelakar cite budak tercabut kaust tu...hehe

Cikna said...

Fasya b'gambar ngan cik abang ye, ambik semangat la tu....;-)

NzA said...

alam persekolahan la byk meninggalkan pengalaman pahit manis...skrg ni 1 Murid 1 Sukan so semua murid2 trlibat...tu utk rekod on9.

Saniah Ahmad said...

pic yang bawah sekali nampak asya tembam sikit hihi,,alhamdulillah berjaya menamatkan merentas taman dengan jayanya hihi,,

Aisy Nasiha said...

Waw siap ada latihan merentas desa tu.. jab nak fikir balik, kenapa sekolah kami tak ada ya? Haha.. agaknya sini kawadan sesak, sekali jalan je.. sb nak lintas semua jalan yang 24jam penuh kereta.. letak banner bagai pun selamba je diorang buat tak dek..anak2 yg kena tunggu.

Alhamdulillah Fasya kuat semangat ya.. baru tahun 1 tapi pandai dan berjaya menamatkan cabaran ni