Thursday, March 12, 2015

Ngetest Pulut Mangga

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Cuti sempena Pertabalan Sultan Terengganu (04.03.15) baru-baru ni, sempatlah keluar breakfast bersama. Nak jalan kemana-mana memang tak lah, sebab cuti berlubang. Hari Khamis kerja balik..melainkan kalo ambil annual leave pada hari Khamis tu. Memang direct la cuti. Tapi... saya nak berjimat cuti tahunan tu untuk hal-hal penting esp melibatkan Fasya. Lokasi pilihan untuk breakfast di Dinie Kopitiam. 1st time breakfast sini, sebelum ni just dinner ajer. Apa yang femes kat sini "Nasi Air Dingin" , saya tak pasti macamana rupanya & saya sendiri tak mencuba pon. Dengar cerita Nasi Air Dingin ni dibawa khas dari Kelantai melalui jalan udara tu... Eyh.. saya pon tak pasti ye atau tidak ni. Tapi itulah info yang saya dengar dari mulut ke mulut. Disebabkan pagi-pagi saya ni jenis susah nak hadam nasi-nasi, so ambil yang simple aje. Maybe next time boleh cuba Nasi Air Dingin ni.

Pulut Mangga

Kebetulan ternampak ada pulut mangga, terus cuba rasa. Sebelum ni asyik dengar orang kata sedap..sedap..sedap. Dan selama ni tak terbuka hati nak mencuba, entah macamana pagi tu leh terbuka hati nak ngetest. Rasanya.. ermmm..sedaplah.. Ada rasa lemak-lemak. Tapi mangga dia tu memang sedap la.. Manihhh neting orang teranung kata.

Breakfast dengan lolipop.

Saya just ambil roti bakar & mushroom soup.
Papa asya perut orang melayu, dah makan nasi goreng Thai.

Sekali lagi aiskrim pasu..
Lepas ni..no..no... no yer..

Air Nyo Muda
Freshhh.. memang sedap!
Ubat sakit urat saya lah ni..

Menikmati...

Ni Fasya punya..
Roti Tisu dah macam topi ahli sihir.
kantoi gigi kapak asya sebijik tu!!!

Lepas dah siap breakfast, kerumah nek ma asya.
Pastu culik sepupu asya buat balik rumah.

Ni pagi buta sebelum keluar breakfast.
Bangun pagi lepas mandi mesti mintak roti susu buat special.

"Yeayyy!! Arini last day sekolah.. Cuti seminngu. Insyallah, esok tengok Cinderella. 
Kan best kalo kerja pon ada cuti macam sekolah"

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

49 comments:

mama tisya said...

mmg fav pulut mangga..br merasa ek..roti tisu tu tk pernh mkn

Kakzakie said...

Mula tengok kakak ingat puding tau Lya. Nampak menggoda mata betul.

Johor pun hari ini last day sekolah. Anak-anak legalah esok dah boleh enjoy!

Amy Hilmirda Daud said...

tingginya roti tisu tu...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

amboi... Fasya jadi model utk sume makanan tu ke???? hihihihi

Kopiolimauice said...

pulut mangga tu terbaikkk biasa nye kita tgok mangga sikit pulut yg lebih ni mangga dia separuh drpd buah nya...

eima said...

wahhhh nampak sedap .... teringin jugak nk tau nasi dingin tu cam ne .... nanti review lagi tau

syawalsimpsons said...

adoi pregnantkan izz dolu, cukup susah la nak carik pulut mangga ni

norhidana miswan said...

terliur akka nengok pulut mangga tuh... tp mcm akak nih jarang mkn pulut mangga kalu pulut durian suke jgk lah hehehe...

sedap2 nengok menu yg ada tuh... roti tisu tuh bkn main tinggi melangit...
comei gigi kapak asya tuh... selalu sengih2 rongak skrg dh manis dh

suhailah hamid said...

Pulut mangga sue x petnah rasa tp kebanyakan pregnant mommies mmg ngidam ni masa awal2 trimester..

Yeay.... cuti sekolah boleh la nk rehat sikit. Penat jg pergi dan ambik anak sekolah ni.

Khai♥Rin : anies said...

cantik kaler mangga tu...tgk je mmg da boleh agk mesti manis punyaaa ;-)

mamabeauty said...

nampak sedap pulut mangga tu..

if tak silap akak, nasi air dingin tu sempena nama tempat kan.??

salwana nordin @ che'wa said...

2-3 hari ni asyik tgk org post pasal pulut mangga..

oh myyyyy menguji keimanan sungguh hhheeee

εïзmummyHazaεïз said...

Hehehe best pulak roti tisu tu. Lama x makan. Lya ngan asya sihat? Akak bz lama x singgah :)

Chekgu Azrine said...

teringin nak cuba makan pulut dengan mangga..selalu makan pulut pagi je..hat cicah dengan nyor..

AnneRaini said...

aduh sedapnye pulut mangga tu.. teringin jugak

mun said...

waduh waduh..pulut mangga...

bestnya bebudak cuti sekolah kan..

kehidupan sihat said...

hihi..kantoi gigi fasya ronggak :)

Asha Lya said...

Aish apasal sdp sgt rupa pulut mangga tu hihi

AMIIZAA said...

sedapnya tgk pulut mangga tu lya:)
cute asha as usual:):)

Tihara said...

sedapnya menu kat dinie kopitiam ni..
akak pun tak pernah rasa pulut mangga..teringin!
then roti tisu pun akak tak pernah try lagi hehe.
comelnya roti asya ^_^

Fiza Rahman said...

Sedapnya pulut mangga tu. Dah lama tak makan. Amboiii...tinggi betul roti tisu. Tak pernah makan eskem pasu lagi ☺

Syima ~Mama Kyra~ said...

sedapnya..dah lama x mkn pulut mangga..eh pesal mangga tu wrn merah ek..

Mama Balqis&Faiha@ZaJ said...

bila tgk asya akan teringat anak saya, Balqis (ada kt kg)....mmg ala2 dgn kurusnya.....slalu senyum tutup mulut....skrg pun ada gigi kapak sbtg kat depan...

Ema Johari said...

mangganya kaler oren...memang terasa kemanisan walaupun setakat tengok gambar jer.

Fifi Nadhrah said...

sedapnye pulut mangge.. tengok mangge die tu.. menarik sangat..

rasp said...

pulut manggaaaaaaaaaaaa....
air nyior mudaaaaaaaaaa.....
paberet ahkak tu dik oiiii :D
bestnya asya ada ibu rajin and kreatip buat roti gitu....
kan sis kan...
bestnya kalo kirja pun leh coti2 cam skolah...

Nurul Ain Zulkarnaind said...

pulut mangga tu mmg yummy.. saya suka..

and aiskrim pasu tu smpi skg x pernah rasa hehehe

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

amboi, tingginya roti tisu tuh..agagagaag..nway, lupe ada citer cinderella,,nnti papa budak2 ni balik kerja jauh lehlah ajak gi tgk movie..^_^

Nafira usof said...

sedapnye tengok pulut mangga tuh.
meleleh ailio.. kikikiki

nik ros said...

wah.gambar makan semua sedap2 jea. feveret nik la pulut mangga tu..hihi

Cik Aini said...

lain benar pulut manga sana dgn utara ye Lya.td memula sy ingt buah betik.pastu bila baca lorrr manga rupanya..pulut plak penuh dgn santan mcm tu...
sedap ke Lya?

=)
hepy weekend LYA

yen(toka ziizokukuto) said...

erghhh,,,,nakk pulut manggan,,,mne nak cari kat selangor,,,tolong pos kak,,hihihihih

Qaseh Vee said...

saya klu breakfast lbh suka memilih yg manis berbanding nasi goreng dan nasi lemak ... tak pernah lagi rasa pulut mangga ni ... jadi terliur tgk ...

mama ila said...

wahhh..sedap2 menu dia..yg tak tahan tgk pulut mangga tu..manih neting ork hehehe..mmg sedak r kalu gitu..kene try nie...kat kemaman byk jgk restoran best2 kan..

Bunda a.k.a KN said...

Salam...

Sedapnyer tengok pulut mangga tu....warna merah sekali tengok macam puding....
Selamat bercuti Asya...

Adlin Mohamad said...

singgah sini..'lama x baca citer anak ajaib ni hehehe

~aSHa~ said...

sha dah test nasi air dingin tu

sha bagi 4 bintang...

sedap2...

Yana Yani said...

saya mati-mati ingat ngetest tu nama makanan, rupanya perkataan yang disambungkan...hehe
saya belum pernah rasa, yang mangga pun belum rasa, sedap dak huh?
teringin juga nak rasa

::EIDA:: said...

makan banyak dak kecik ni. tp kurus jekkk hehehhe

Diana Rashid said...

Asya suka eskrem pasu ke?/Lya beli je pasu dan biji2 warna warni tu..nbeli oreodan eskrem..buat sendiri je..hari2 Asya boleh makan eskrem pasu...

Cikna said...

Roti canai tisu tu mmg sedap ranggup je, sometime ade yg t'lebih gula mmg potong...

NzA said...

amboi asya, b.fast dgn aiskrim ye....

Waaaaaa...sedapnya pulut mangga...ni mknan brasal dr thailand....dulu kalau p cuti2 rumah maklong di thailand mesti pekena pulut mangga.

Saniah Ahmad said...

alahai lya,, rajinnya buat roti susu siap deco orang pegang belon lagi hihihi,,
saya pn belum test ais krem pasu dan pulut mangga tu ,, apakah rasanya agaknya ye,,salah satu febret saya juga air kelapa muda hihihi,,,seronak je tengok asya ceria,,

Falsya said...

falsya kalau makan pulut mangga mmg mangga je yg falsya makan..pulut kaut skit2 jer..hehe..

Amsran Sanuin said...

nyamm...nyamm... pulut mangga..h

Aisy Nasiha said...

Adoi.. terkejut tgk topi tu sampai nampak gigi ya? Haha.. takpe Fasya tetap comel...

Kuning merah warna mangga tu ya.. nampak menarik sangat tu.. ai.. musim mangga berpulut tapi kami tak pernah try lagi tahun ni..

el said...

kecur tgk pulut manga tu
roti tisu tu lama x mkn ekeke

Bbwana adienia said...

x penah makan pulut mangga..nampak sedap..teringin juga nak try bila ada peluang..

Mummydearie said...

Akak pun tak pernah rasa pulut mangga. Dengar orang kata je sedap teramat. Roti tisu tu kali pertama akak order memang terkejut. Berlagaklah konon nak makan sorang tapi bila sampai atas meja terus minta bantuan SOS nak menghabiskannya :)

P.S. Lya, nanti boleh tak email nama dan alamat ke email akak : hppyrynne2906@gmail.com

Nak hantar barang untuk geng meroyan bulan 12 hari tu sampai la ni tak berhantar kerana takda alamat lagi :)