Wednesday, April 22, 2015

Bento Asya : April #1

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Antara kerja keras mama disekitar bulan April ni. Serius, setiap pagi sentiasa terkejar untuk siapkan menu bekal Fasya. Ada hari saya sediakan menu yang kiranya berat jugak, ada masa saya sediakan menu yang simple aje. Semuanya bergantung pada situasi, masa, kehendak fasya & kesihatan saya jugak. Alhamdulillah, setakat ni walaupun ada masa saya jatuh sakit, tapi saya masih berjaya sediakan bekal dari rumah walaupun hanya sekadar roti. 

Lepas dah siap prepare bekal untuk asya, kejutkan asya & siapkan dia nak ke sekolah. Biasa mandi pagi papa dia yang monitor. Cuma part pakai tudung & betul-betulkan tu memang kerja mama lah. Last sekali baru turn mama nak sapu bedak bedak 10 inci & lilit tudung 10 ela. Haha. Gitulah rutinnya. Walaupon agak kelam kabut, tapi ianya amat indah & sampai saat asya besar nanti pasti saya rindui saat2 macam ni. Jadi untuk apalah berkira sangat dengan penat lelah ni. Cumaaa.. sebagai manusia biasa , bila terlalu letih kita akan tetap mengeluh sikit. Sekadar melepaskan tekanan dalam diri akibat keletihan ni. Tapi normal lah hidup berkeluarga. Mana ada bersenang lenangnya kan.

Saya sendiri tak tahu sampai bila saya akan sediakan bekal. 
Tapi insyallah saya akan terus istiqomah.. 

01.04.15
Menu simple aje... Roti Gardenia + Nugget + Scrambled Egg

02.04.15
Nasi Putih + Sup Daging + Telur Dadar Love

05.04.15
Roti Butter + Mashmallow
Roti rabbit tu dibentuk menggunakan acuan untuk bentuk telur.

06.04.15
Nasi Goreng Daging + Sosej + Epal

07.04.15
Nasi lemak kosong + Telur rebus
Macam biasa asya memang tak makan sambal nasi lemak. Jadi memang kosong aje lah. Cucumber lak memang feberet dia... boleh habis sebatang diratahnya. Telur tu sebenarnya saya bentukkan guna acuan Rabbit. Tapi tak seberapa nampak lak & sebab saiz telur tu kecil.

08.04.2015
Spagethi & Kuah Calong+ Kek + Epal
Kuah Calong tu makanan tradisi orang terengganu menggunakan homemade fishball. Memang sedap & terangkat habis. Saya suka makan dengan meehoon & masukkan air kicap lada banyak-banyak. Tapi time ni tak ada meehoon, saya gantikan dengan spagethi. Kalo dimakan dengan nasi lak, biasanya akan tambah sayur pu-chuk.

09.04.2015
Roti Coklat + Epal

14.04.2015
Nasi Ayam
Asalnya nasi asya saya bentukkan bintang-bintang & Love.. Tapi entah nape pagi tu kecoh sangat.. asyik roboh je. Last-last surrender, main "lepokk" je nasi tu

15.04.2015
Homemade Roti Sosej + Kek Choc Moist
Roti sosej homemade tu ibu BFF Fasya yang buatkan . 

16.04.2015
Roti Canai Segera + Susu
Feberet asya... roti canai cicah susu. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

38 comments:

idzwa kamaruddin said...

alahaiii gigih nyer dgn amam asya nie..

mummy_ayu said...

alhamdulillah..comel2 bento Asha. Ayu pun..sama la Lya...terkejar2 rasanya..bgn pagi..buat bento, siapkan Ian & Iris plak. pas tu..kita pulak. tapi tu la rutin kita as a mother. betul kata Lya, nanti bila diaorang besar..mesti kita rindu semua ni.

aTieYusof Family said...

Atie memang respek dgn Lya..rajin sangat dan kreatif.. mesti Asya pun suka sgt... erm..kadang mengeluh jg, tapi cepat2 sedar..dah memang tugas kita menyediakan yg terbaik buat mrk..

~aSHa~ said...

sama dengan aunty asha....roti canai cicah susu...ihihi

εïзmummyHazaεïз said...

Nak LIKEEEEEE banyak kali... Meh la add akak kat FB, share bento2 anak. hehehe

syawalsimpsons said...

syawal sekarang bekal makan roti bakar je...tu je dia nak...lain2 takmo..hahahha

Kopiolimauice said...

betul la nk buat bento ni mmng kena gigih..tabik spring klu ada yg anak lebih dari sorang kan ;) kelam kelibut nk menyiapkan bento je..

norhidana miswan said...

walaupun kadang simple je menu tuh tp jd special bile dh jd bentuk mcm2...

amirah said...

mama asya masih rajin buat bento untuk asya..bagusnya....

Khai♥Rin : anies said...

asya x tanya ke lya knape nasi ayam x berbento aritu? ;-)

Zaitun said...

Sukanya kak zai tengok creative lya. Pasti Asha akan ingat sampai bila2. Mudah2an lya sihat sentiasa.

Falsya said...

rajinnye lya..falsya nie xtau la boleh ke idok nak wat bekal qisya nnt..hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Klu anak kak atie dulu..suka juadah yg berat2..mcm nasi lmk..nasi goreng..mihun/mee.
Semoga terus gigih buat bento utk anak yer :)

Lelord said...

Chaiyokkkk

Diana Rashid said...

sedap2 semuanya..walaupun tak de sambal..tapi bila dibentuk2 gitu nampak sedap semuanya...

mamabeauty said...

suker tgok kreativiti Lya..

salwana nordin @ che'wa said...

simple tp sesuai la dgn asya yg suka mkn simple je kan :)

teruskn istiqamah ye lya..ok dah tu..

hhhaaaa...sama mcm akak anak3 mmg akak uruskn A to Z..asben jarang sbb dia tau akak lebih cerewet hhhaaaa..

kdg2 mmg mengeluh sbb penat tp itulah manusia..ada tahap letihnya..apa2 pun bila tgk anak3 happy, letih tu otomatik hilang sbnrnya :)

eima said...

ya Allah rajinnnya ...byk nya pilihan makana asya

Kopiolimauice said...

# Alhamdulillah dh smpi risau gak takut tak sampai hihihi ;p

AnneRaini said...

memang semangat.. semoga istiqomah ye. barulah kami boleh tgk kat sini..hehe

Tihara said...

roti canai cecah susu tu memang best kan :)

ayu Ismail said...

rajinnya lya...seronok tgk..bilalah akak nak mcm ni

Puan Kutu said...

Bukan senang nak beri yg terbaik untuk anak, lagi susah nak istiqomah..syabas lya..comel semuanya bento asya

Puan Kutu said...

Bukan senang nak beri yg terbaik untuk anak, lagi susah nak istiqomah..syabas lya..comel semuanya bento asya

Fifi Nadhrah said...

rajinnye lya.. moga kuat buat bekal kasih sayang..

tiga lalat said...

Salam jumat. Hee chomey je bento ;p

ros_reeza said...

Seronok tengok bento ni. Semangat kena kuat untuk teruskan setiap hari ..

Aisy Nasiha said...

terserlah kasih sayang mama pada Fasya tau.. tengok bento yang lya sediakan ni pun dah tahu semuanya disediakan dengan penuh teliti dan kasih sayang.. moga fasya jadi ank yang soleh ya... berkat air tangan dan doa mamanya ni..

Lya, dah sihat ke? Moga pembedahan berjalan lancar dan Lya sihat kembali secepat mungkin....kami doakan Lya ni...

maszmadi muhamad said...

alhamdulillah,
beruntung asya dapat makan menu mama buat tiap2 hari.....
moga kesihatan sentiasa memihak kepada lya untuk sedia semua ni ye...

Yati said...

Rajin Lya, bukan senang nak buat bekal hari-hari untuk anak macam ni. Two thumbs up untuk Lya! :)

Sharinginfoz said...

memang budak2 tengok terus minat

Amanina Mads said...

rajinnya lya buat bento.. hari2 kena kreatif ni. eheh. comel2

mama aini said...

assalam dear lya..arini baru dpt dtg lepak kat entry lya..harini dayyan outing..he2..

el said...

boleh jd panduan tuk el buatkan bekal tuk anak dara el tu..skrg dia mtk el bekalkan dia pulak..tp el rs cam nak bento2kan pulak menu dia..yg abg xpe..anak dara iols ni ssh skit nk mkn..kena deko2 baru interesting skit kan

NzA said...

alolo...cutenya bento asya

fiza lokman said...

salam kenal, rajinnyaa

Cho Zila said...

walaupun akak dah lama tak singgah sini tapi selalu tengok di fb... memang syoikler dia dapat bawak ke sekolah.. alahai terasa kesian dengan anak2 akak pulakler...

QasehnyaRania said...

sukanya nenngok bento asya.menarik.pelbagai
nak nak nasi tu comel je bentuk star..
in shaa Allah akan istiqamah demi asya aamiin