Wednesday, April 15, 2015

Deko-Deko Roti

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Alang-alang ada banyak koleksi deko-deko roti, simpan kat sini buat kenangan. Ada antaranya pernah share kat IG.. Ada yang tak pernah. Kalo nak ikutkan ada banyak lagi, tapi ada masa saya ambil gambar..ada masa terlupa nak snap. Hampir hari-hari saya sediakan roti special ni untuk dia. Biasanya petang-petang memang dia request makan roti special ni sambil siapkan homework atau tengok TV. Kalau tak roti, dia request kentang goreng homemade (tak suka yang pasaraya tu).  Haha. Idea nak buat lak, memang spontan. Kadang-kadang saya just potong bentuk-bentuk circle/triangle...asalkan lain daripada bentuk asal. Kadang-kadang cop-cop je guna acuan.Apa-apapun, saya seronok buat semua ni untuk asya. Lagi seronok sebab dia menghargai setiap apa yang saya buat ni.

Bunga-bunga Cinta buat Asya

Istana Princess Rapunzel

Rumah Manis Rumah

Prince Charming bawa belon untuk asya

Ikan blubb..blubbb

Hello Kitty tak menjadi

Obor-obor yang tak bahaya 

Rasa tersentuh bila tengok air muka dia happy setiap kali saya sediakan roti dalam bentuk-bentuk special ni. Selalu dapat hadiah ciuman darinya. Walaupon sekadar roti susu biasa, namun kerana bentuk-bentuk ni membuatkan jiwa anak happy tak terkata. Maybe, ini salah satu cara saya untuk ambil hati dia. Nampak simple, tapi effect amat besar ;-)

 Sayang mama... jadi anak yang baik & mendengar kata ya.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

46 comments:

Asha Lya said...

Msti rasa trsentuh Sgt Ank hargai apa yg kita buat utknya kan

Bbwana adienia said...

Alamak comelnya..sayang pula nak makan.. ;)

syawalsimpsons said...

seronokkan bila anak2 menghargai apa yg kiter buat

mama tisya said...

rajin lya mendeco2 roti tu

eima said...

rajinnye ko wei ... tp lebihan roti di potong2 boleh buat puding roti

Syeeda said...

kreatifnya kak lya.. =)

lieyalatif said...

rajin sgt lya nieh..... kalo lieya sapu2 pastu kapit hahahahaha....tapi tu la kan yg penting anak2 hepi...tgk reaksi muke die tu buat kite terharu....yg pasti semua comel2 lya...good job!!

salwana nordin @ che'wa said...

KREATIF LYA..ADA KESUNGGUHAN TU :)

GOOD JOB..TERUSKN BERBENTO LYA :)

mamabeauty said...

nak makan pun cayang heheeh...

Tihara said...

akak suka yang bunga 1st tu
sekali imbas macam biskut raya :)
mesti lagi selera asya nak makan

Nurulhuda Abdul Latip said...

Rajinnya lya, kita tak rajin betul nak buat camni walaupun dalam hati nak sangat buat hehe..

- dieyana - said...

comeynya roti asya! Nampak muka dia yang sgt suka dgn roti2 comel tu...

Naemah Umi said...

salam lya..lama tul tak singgah sini..
amboi kreatif betul lya,ni bkn kata asya je makan, akk pun tingin nak makan sbb comei :)

NzA said...

alolo.........cutenya roti asya. kretif la mama

Kopiolimauice said...

canyik2 semua nye kreatif nye lya klu sy mmng tak menjadi la tak beseni langsung hihihi

el said...

mcm2 dekoration ha
seronoklah nak makan
aunty pun seronok dpt mkn cam ni
senyum sokmo hehe

mshazadoes said...

kreatif plus menarik lah yangg

Rai OurKizuna said...

comelnyaa... rajin ibu asya mendeco deco roti..

Tengku Fauziana said...

alor..rajin nyer deco roti..hihih

Zaitun said...

Lyafrina sangat kreatif membuatkan Asya happy dan suka dengan makanan yang disediakan.

mummY daniSha said...

wahhh sweetnyeeee.....

idzwa kamaruddin said...

alahaiii rajin nyer mama asya..

Zee Suhaini said...

rajinya mak asya..
terharu ya lya bile dier hargai..

Diana Rashid said...

rajin betul mama Asya ni..Untung Asya tau...:)

QasehnyaRania said...

bestnya
mcm mcm bentuk ada la..
kreatif lya
tgk mmbyangkan saat asya cium lya tu. xsabar nk rasainya nanti :)

Rosmiza Ali said...

Rajin & kreatif betul mama asya ni..��
RosmizaAli.Com™

::EIDA:: said...

kreatif sangat! mana laa si anak tak cayang kann hehehhe

Fazleyatul Aini said...

rajin asya deko2 hihi

Khai♥Rin : anies said...

mestilah asya bangga kan dpt mama yg rajin mcm lya ;-)

Didie Kamila said...

Rajinnya lya..dah lama x mkn roti dgn susu..tgk gmbr ni terasa nk mkn pulak..

::NureeN:: said...

kretif sgt..
nureen dh lama x wat bento elly
x sempat huhuuu

aTieYusof Family said...

Salam Lya... suka sgt tgk Lya buat bento ni.. rajin betul.. kagum sy..:)
mesti Asya pun suka sgt..

wa said...

Amboi..kreatifnya mama dia..hehehhee..good idea ni...nanti wa bak try la...

norhidana miswan said...

semua comei2....

AnneRaini said...

rajin betul lya.. kalo sy mmg xkuasa nak bentuk2 roti. mkn roti mcm biasa. hehe

Putri said...

Rajinya mama asya
boleh cuba utk 2 anak saya nanti

nik ros said...

comelnye.kreatif tol lya ni. rajin lak tu.

ANIM said...

beruntung asya dapat mama yang rajin dan pandai ambil hatinya...

Yati said...

Akak pun suka roti sapu susu pekat. Nyum nyum.. hehe.. cantik deko-deko roti semua. Kreatif.

Amsran Sanuin said...

comel..nya...tak sampai hati nak makan..

Mummydearie said...

Kreatiflah Lya *_*

Akak pun setakat ni sempat buat bentuk-bentuk biasa aje. Yang luar biasa memang tak terfikir pun ~_^ Yalah, si Abang tu pun memang picky eater macam anak Lya ni, pusing kepala kalau nak sediakan bekal sekolahnya. Hari-hari bawa roti mahu muak kalau sama je patternyakan!

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam lya,
he3
macam2 bentuk ada naaaaaaaa
sonok la asya kan3

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

hee...kreatif sungguh mama asya..sume comel2..^_^

Qaseh Vee said...

mmg rajin lya ni . saya lak jenis syg nak potong2 . klu blh semua nak makan ... heeee

ros_reeza said...

Menarik! Akak rajin...

nini said...

Wahhhh memang kanak2 teruja nak makan....hihi...comelll