Monday, April 13, 2015

Fenomena Belon Buih Sabun

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 Nampaknya blog makin terabai..  Betullah, lain benar sibuknya bila anak dah masuk sekolah rendah ni. Banyak tumpuan perlu diberikan pada anak. Teman dia siapkan homework lagi. Lagipun, sekali login blog, mesti ambik masa yang lama untuk up entry & bw. Biasa saya ambil masa time Fasya pergi tuisyen ke atau Jumaat pagi untuk login blog sekejap. Itupun kalo sempat. Kadang-kadang, petang sambil Fasya tengok TV, saya buka blog.Tapi kebanyakkan tak lah.. Sebab balik kerja penat sangat. Lagipun, untuk usia Fasya ni kena berikan sepenuh perhatian pada dia. 

10.04.2015
Sekarang ni dah menjadi 1 fenomena bermain buih sabun ni. Bijak orang-orang kita cari rezeki sekarang. Fenomena ni sampai jugak kat bandar kecil ni. Port pilihan pon memang terbaik & menjadi pilihan kanak-kanak iaitu sebelah taman permainan. Fasya pon apa lagi, mesti nak jugak. 2 minggu berturut main buih sabun ni. Tapi ambil yang murah aje, 1 bekas RM2.00. Kalo tak silap ada 3 kategori harga.

  Gelung sederhana besar.jadi belon pon xdelah besar sangat.

Dah penat... isi perut kat warung "magis stick" atau kayu keramat febret asya.

 Sebelum bertolak sempat lagi main scooter

04.04.15
 Last..last..last weekend...
1st time main belon sabun ni...

Posing kat mural

OK..nak puas hati lepas ni boleh cuba buat sendiri kat rumah..


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

36 comments:

syawalsimpsons said...

sue dolu suke main bubble giant ni

Bbwana adienia said...

Memang fenomena skang main giant bubble..kalau kat sini rm3..

eima said...

siap ade resepi boleh buat sendri kat rumah

Yaya Azura said...

ye lah..anak2 pun suka main buih sabun..tp dah da'resepi' buat buih sabun..boleh buat sendiri main kat rumah..jimat..guna pencuci joy+air+soda..cuba lah..nisbah dia dh lupa..

Falsya said...

comel anak dara..suke dpt main belon..qisya itu hari duk nak kacau ade budak nie main belon..die nk terbalik kan air sabun..nasib baik nmpk..hehhe

Kopiolimauice said...

ooo senang je ye bhn2 nye

Fiza Rahman said...

Memang femes main giant bubble ni. Kebanyakan taman tasik ada menda ni. Bebudak bukan main suka lagi.

idzwa kamaruddin said...

seronok nyer dia

Permatabiru said...

seronok bawa anak2 main bubble kan..dah lama xbw anak bermain

Azura Wawa said...

wahh kemain kreatip buat buih sabun sendiri yer..save pon save kan..

Kakzakie said...

Tak sangka ada resepinya nak buat belon giant tu Lya. Lepas ni buat sendiri ajelah:)

maria s said...

akak bila akak post entri ni tetiba saya rasa menyesal tak main giant bubble ni dekat cameron higland hari tu..haha.. nak kena ber- DIY ni buat benda alah tu, sekarang musim angin kuat.. :)

salwana nordin @ che'wa said...

akak pun biasa tgk org main benda ni tp kt sini belum penah jumpa lagi..nape eh??

seronok jugak sekali sekala melayan kan..

betul tu lya..anak dan suami adalah keutamaan so mengadap blog ni bila betul2 ada masa kan :)

Eda Ejai said...

bestnye ade resipi buat buble..

same la eda pon sejak anak skolah ni rase cam tak cukup masa je..

Diana Rashid said...

Memang pun Lya..bila darjah satu ni kena bagi tumpuan lebih..bukan kita nak dia pulun sangt cuma nak bagi dia biasa dengan kerja sekolah,ulangkaji dan masa bermain..naik darjah dua dia dah faham bila nak buat semua tu..

NzA said...

blog akak pn dah terabai...trkdg 1 minggu sekali je ada n3...huhuhuhu...

Zaitun said...

Comel anak lya, sukan main belon sabun ya.

Kak zai suka makan kuih keramat. Susah nak dapat kat tempat kak zai.

Sheila Mutalib said...

Nnt nak try bt sndr. Boleh ank2 main kat rmh je.. jimat sikit duit sikit :P

norhidana miswan said...

cantiknyer belon beso asya tuh..... ni kalu aiyan nampak mau nngis guling2 nk jgk nih...

yg resepi bt buih sendiri tuh akak penah gk baca tp tak terpikir cmane nk jd beso... tkt tak jd kui2...

nnti lya dh cube share ek

Puan Kutu said...

memang sekarang mana tempat santai,taman permainan ada je sorg bisnes buih sabun

Puan Kutu said...

memang sekarang mana tempat santai,taman permainan ada je sorg bisnes buih sabun

mamabeauty said...

bestkan main buble giant ballon ni Lya..

aritu first cuba pun terasa mcm kanak2 kembali hehehe

mummY daniSha said...

samelaah lya...kite ni baru anak sorang ni kan hehehe....mmg lain mase tadika x lah sesibuk mana

Khai♥Rin : anies said...

masukkan gula pasir???

Nurul Ain Zulkarnaind said...

menariks nyaa

tak pernah lg main belon gitu

Naemah Umi said...

betul tu skrg ni cam viral je main bubble ni...anak akak pun ikut suka main bubble nih..ari tu ada nmpk kat fb yg sorg pompuan ni wat show pakai bubble,mmg terhibur kot tgk show tu...tak sangka dgn bubble leh buat show hehehe

el said...

pakcik yg jual giant belon tu mmg untunglah sekali main yg kecil RM3..hat besor RM8...kayo2 haha
buat sendiri leh main puas2 kan

QasehnyaRania said...

pnuh xtvt asya
seronokkan nengok anak anak main sabub tu
sy skrg tgk budak budak je mainnk tunggu rania main lambat lg hihi

::NureeN:: said...

thx lya
bleh try bancuh sndri pasni :)

AnneRaini said...

kite yg dh besar ni pun syok jugak main buih sabun ni..hehe

nik ros said...

teringin nak main giant bubble ni . tapi malu ..haha

Mummydearie said...

Memang macam itulah Lya bila anak dah mula bersekolah ni. Banyak masa tertumpu pada mereka. Nak tengok mereka belajar, nak tolong buat homework, ulangkaji, nak check buku sekolah, sediakan bekal dan pakaian. Pendekata memang bertambah senarai things to do bila ada anak bersekolah ni. Ingatnya dulu bila anak dah besar, kerja jadi mudah untuk mendidik mereka. Tak juga ^_^

Fenomena main buih sabun ni dah sampai 'usia pencen' kat rumah akak. Dah siap tergantung stick tu belakang pintu kerana budak-budak ni tak main lagi.

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam lya,
pandai asya maen buble tu noooooooo
ahkak pernah jugak maen
tapi tak jadik sangat he3

Qaseh Vee said...

my anak buah selalu jer pi bancuh sendiri guna sabun cuci pinggan yg gel tu ... mau pengsan mamanya bila tgk sabun tu yg tetiba je dah surut ... heheheee

nini said...

Ohhhhh ada cara dia nak buattt,..

Nurul Syuhaida Mustafa said...

Seronok tengok anak-anak main bubbles! Baru rasa puas bila boleh buat sendiri air sabun tu