Monday, April 20, 2015

Nostalgia Air Soda

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sesiapa yang membesar era 80-90 an mesti sangat familiar  dengan air soda dalam botol kaca tu kan? Selain Soda, ada juga perisa lain. Teringat zaman sekolah rendah dulu, berebut dekat kantin sekolah sebab nak beli air soda ni. Dulu-dulu sebotol just 50sen aje. Salah satu faktor suka beli air botol ni sebab nak kumpul penutup botol tu. Permainan zaman dulu-dulu penutup botol tu, sungguh mengamit nostalgia. Sekarang ni ada lagi ke budak yang main penutup botol tu? Rasa macam dah tak ada. Saya pernah ceritakan kat Fasya pasal permainan ni semua & berjanji nak ajar dia main permainan zaman dulu-dulu. Masalahnya nak cari dimana penutup botol tu? Last year berjanji nak kutip buah saga untuk main jentik-jentik, tapi apakan daya, pokok saga tu dah tak ada buah. Pokok saga zaman saya kecil-kecil dulu. Sedihnya..... Eyhhh termengarut dah.

Ni contoh air botol zaman dulu-dulu.
Selain soda, perisa oren & sarsi tu.
Semuanya sedappppp!!!!
Tak sama rasanya dengan air botol palstik tu

Pasal air soda ni, saya ada la bagitau papa asya teringin sangat nak minum air soda macam zaman kecil-kecil dulu. Tapi tak tahu mana nak cari. Sampailah suatu hari tu, papa Asya bagitau kat Texas Station ada air soda tu. Saya apa lagi eksited nak merasai semula.. Betul-betul mengamit nostalgia lah. Tapi...tapi... rasanya memang tak sama macam dulu-dulu. Walaubagaimanapun, rasanya tetap sedap cuma tak sama macam dulu-dulu. Lagipun, rasanya air ni yang dibancuh sendiri. Agaknya ada lagi tak air soda yang dulu-dulu tu sekarang?

Strawberi papa asya punya.. Soda tu semestinya mama asya yang punya.
Budak kecik kena minum milo je.. Tak leh minum minuman bergas. 

Ohhh... happynya mama asya!

Alang-alang pekena air botol mestilah bersantap terus.

Kiri : 1st time test spagethi Oglio. Sedap memang sedap.. Tapi saya lagi sukakan spagethi Carbonara & Bolognese
Kanan : Lamb Chop.. Tak habis makan sebab banyak sangat. Berslice-slice tu. Jenis tangki kecik.. Tak muat makan banyak-banyak/

Asya macam biasalah..pelik sokmo...
Spagethi kosong.. Special request ni.. Hehe

Sebelum ke Texas Station tu, ke A&W untuk lepaskan hajat Fasya.
 Mama papa teman aje. 

Love My Family ;-)

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

35 comments:

syawalsimpsons said...

mmg nostalgia sungguh la air soda dalam botol tu

syawalsimpsons said...

mmg nostalgia sungguh la air soda dalam botol tu

Bbwana adienia said...

Betul tu..memang nostalgia sgt..skang agak susah nak dapat..kalau ada pun ianya djual rm2++..huhu

mama tisya said...

air soda dulu2 tu rege 50sen je tp skarang ada lg cumanye rege dh mhl dlm rm 2

Khai♥Rin : anies said...

kami panggil air ni air long chan ;-) sbb nyer nama kilang yg buat air ni = Long Chan...so smpi skrg nmpk je air botol ni (wpn jenama x sama) kami ttp pggl air long chan ;-)

Fazleyatul Aini said...

kat tempat saya banyak lagi air ni, especially kat pantai2. banyak warung tepi pantai jual
paling best ais krim soda lah

Zuraida Rahim said...

Lamanya tak minum air soda tu..m rasanya kat Melaka masih banyak lagi dijual

mrs.ecam said...

assalamulaiakum...hihii...air botol tu smpi skang ade lg kt kg sye...kt area muar...kadang time rye pon bleh jmpe...n ank2 sye kumpul penutup botol die tu tuk main ceper...sye x ajar pon permainan tu...derang tau dr kwn2 kot...ank sye sek kt area slangor....sye klu blk kg mmg crik air botol tu...mmg menggamit kenangan kn...hihi

Amsran Sanuin said...

jarang dah jumpa air botol mcm ni ...

salwana nordin @ che'wa said...

eh..akak tak penah minum la air soda tu..tak penah jumpa pun kt sini ke akak yg tak tau hhhiii..

tp mmg memori sungguh utk lya ye :)

asya camna mkn spageti kosong tu?sedap ke tanpa kuah? hhheeee..asya pelik sokmo ye..

norhidana miswan said...

akak suke air tuh... akak panggil oren bodo...

smpai skrg ada sorang atuk sedara akak yg tiap kali raya msti dia akan hidang air oren bodo nih pelbagai perisa n kami wajib minum kui3

aTieYusof Family said...

ohh ada lagi ya Lya air soda ni..kat sini mmg akak tak jumpa dah.. bestnya mengimbas zaman2 kanak2 kita..:)

mamabeauty said...

Lya, saya pun suka air soda ni.. selalunya terkenang n teringat masa puasa hehehe

Kopiolimauice said...

air oren bodo hihi cap ayam yg sedap

Mummydearie said...

Salam busyuk-busyuk Lya!

Lama sungguh tak mai sini ~_^ Asal terjah je, tak sempat baca. Asal tak sempat baca je, memang inilah blognya. Hahaha...

Bila dah tulis panjang tu, kena baca dengan khusyuk, nanti maksud tak sampai (samalah macam si pengomen ni)

Erk, melalut dah komen ni!

Oh, ya! Akak pun ada pengalamanlah minum air soda ni. Penutup botol tu kita orang panggil apa ek, cerpen ek eh tak ingatlah tapi rasanya mula dengan huruf 'C' lah! Seronok je main jentik-jentik penutup botol tu dengan kawan-kawan.

Akak rasalahkan bila kita dah tua, anak tekak kita pun dah jadi berbeza. Sebab itu apa yang ada sekarang tak sama macam kita rasa dulu-dulu. Banyak makanan yang akak suka masa zaman sekolah dulu bila makan sekarang rasa tak sesedap dulu. Ataupun memang betul dah tak sedap lagi!

Fasya... aunty pun suka spaghetti tapi bab spaghetti kosong macam itu, memang hilang selera tau! Hahaha!

Puan Kutu said...

main penutup botol tu memang nostalgia Sgt..air soda dari dulu sy tak berapa minum..sy ni mmg tak suka air bergas..tp tulah kan susah dah nak jumpa air dalam botol camni..ada restoren yg menggamit nostalgia best juga..

Puan Kutu said...

main penutup botol tu memang nostalgia Sgt..air soda dari dulu sy tak berapa minum..sy ni mmg tak suka air bergas..tp tulah kan susah dah nak jumpa air dalam botol camni..ada restoren yg menggamit nostalgia best juga..

Zee Suhaini said...

air soda yang botol lama tu ada lagi zee jumpa kat puchong ni..
gerai goreng pisang..orang kelate yang jual ..sebotol 2 ringgit..sesekali nak melepas rindu memang berbaloi sangat lya..

mshazadoes said...

bese nye time raya lah besh minum air oren bodoh tue..hihihii
orang johor paling tu air oren bodo

Diana Rashid said...

memang tak sama..susah nak jumpa dah...dulu sebotol tu 7 posen je...hehehhe...sekarang beringgit ringgit..

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam lya,
waaaaaaaaaaaaa
lamaya ahkak tak singgah sini sob3
lepaih ni akak komen bertingkek2
jangan marah naaaaaaaaaaaaaa

Azian Elias said...

Akak teringat masa kecik2 dulu.. bulan puasa kitarang akan beli ni satu tong.. best sangat...

Zaitun said...

Kat KL susah nak jumpa sekarang tapi dikampong masih ada dijual.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

ada lagi lya lat johor..kami panggil 'oren bodho'..bukan bodoh tau tapi bodho dalm bahasa jawa means raya..hihihi..time raya biasa ada kedai jual berkarton2..mcm umah in laws tiap kali raya akan borong air ni..ada oren, ice cream soda n sarsapilla aka sarsi..hihihi

el said...

mmg pun air soda dlm botol tu best sgt..skrg pun dh mcm2 air botol mcm tu diorg buatkan..heyyy terliur tgk makanan uols..i am very hungrey like a monster ni hehe

mama maman aka yana said...

sy suka air sarsi.. hehe..

tiga lalat said...

Salam. Hee orang kampung sy panggil 'air oren bodoh' ., harhar2 tak tipuu

Rai OurKizuna said...

baca komen lily mama zara tu baru tau oren bodo tu maksudnya raya.. hahaha.. tapi kami pun panggil oren bodo..sbb saya orang johor..

Qaseh Vee said...

balik sekolah , turun bas , ambik basikal kat depan kedai runcit , ada bertong2 air ni tapi selalunya dpt tgk je . dpt minum bila gi raya rumah org ... mmg sedap lah masa tu ... tutpnya kami panggil ceper . selalu buat main masa bulan puasa ... mmg nostalgia kan .

AnneRaini said...

rinduny nak minum air soda.. dulu2 baru 30sen. ceper tu amik buat main ceperlah.. tak tahu org panggil main apa tp kami panggil main ceper jugak.

Fifi Nadhrah said...

kalau nak air soda botol kace ni.. fifi kena balik melake.. baru dapat..

ros_reeza said...

Ros tak berpeluang merasa pula..

Yati said...

Kampung suami akak kat Tumpat ada lagi air tu. Selain oren, peberet, perisa ais krim soda. :)

Cho Zila said...

suka tengok gambar akhir sefamilitu.. tenangjer akak tengok..
dah lama tak minum air sodatu..

QasehnyaRania said...

mmg xdapat la yg mcm dulu kan