Friday, May 8, 2015

Hanya Kita Yang Rasa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Fuhhhh... finally berupdate juga ! Rasanya saya dah tak rajin macam dulu lagi. Semangat tu ada, tapi blurrr bila nak m'update. 1st entri di bulan Mei... harapnya bukan juga yang terakhir di bulan ni. Hehe. Sebenarnya, hari tu berkobar je nak update, tapi ditimpa musibah. Kita hanya mampu merancang, hanya Allah menentukan segalanya.

Samalah apa yang terjadi pada saya, selama saya tak update blog ni sebab cuti panjang. Masih diuji berkaitan kesihatan diri. Tak macam dulu-dulu, bila masuk wad je... saya bagitau kat FB ke. Sekarang entah lah... rasa macam nak privacy. Maybe seiring dengan usia yang semakin tua dan matang. Dulu umur awal 20-an, muda belia , tak bijak mengawal emosi & perasaan sedih, semua nak diluahkan. Apa-apa pun, sakit kita hanya kita yang rasa & tahu. Peritnya kita menanggung, hanya kita yang rasa. 

Bulan 4 aritu saya sakit perut mengejut... sakit teramat sangat. Terus ke hospital & disahkan Apendix. So, doc buat pembedahan emergency pada keesokkannya. Tapi..... bukan sekadar operate apendix je, malahan kena 2 pembedahan sekaligus, apendix & peranakan atas sebab-sebab tertetntu. (di bahgian ari-ar- sama macam caeser) . 

Disebabkan masalah kesihatan seperti Injap Jantung Berlubang, jadi saya kena refer pada pakar bius sama ada pembedahan tu boleh dilakukan atau sebaliknya. Selepas diperiksa, pakar bius kata boleh, cuma prosedur saya kena intubate semasa pembedahan. Ini sesuatu yang paling menakutkan sebab kesan intubation tu amat menyakitkan. Kata doc, saya mesti diintubate, takut time pembedahan tu diserang sawan & serangan jantung. 

Alhamdulillah, pembedahan saya berlansung pada jam 10 malam dan selesai pukul 1 pagi. Untuk apendix saya dibedah sepanjang 7CM pada bahagian perut sebelah kanan. Dan untuk peranakan di bahagian ari-ari, saya dibedah sepanjang 15CM, dah macam caeser dah. Cuma caeser keluar baby. 

Syukur, semuanya selamat. Cuma selepas pembedahan saya muntah non stop sampai keesokkannya, sampai saya tak sedar diri. Tapi syukur tak melarat. Cuma sakit sangat, 2 tempat kena jahit. Lagi menyeksakan time muntah tu memang sakit habis tempat jahitan. Selain tu saya batuk-batuk kesan intubate, sekali batuk..macam nak tercabut perut. Sakit sangat. . 

Hari ni (7.5.2015), last cuti setelah berminggu berehat kat rumah selepas pembedahan. Tapi awal-awal balik rumah, saya xleh nak berjalan dan bangun sendiri. Kena bantuan orang untuk buat semua tu, Makan pon kena pantang, sekarang dah turun banyak KG jugak kot. Sekarang dah boleh berjalan sendiri...tapi sakit lagi. Insyallah, next week dah masuk kerja. Hoyehhh!!

Inilah ujian untuk saya. Alhamdulillah, Allah SWT amat sayangkan hambanya sebab itu tidak putus-putus diberinya ujian kehidupan semoga diri ini terus kental & tabah. Sedih memang sedih ! Dan, sayup-sayup perasaan terasa sayu & hiba berkaitan peranakan itu. Insyallah, harus redha & mengjargai apa yang kita ada. Mama akan menjaga Asya sebaiknya... Terima kasih Allah . 

Fasya & Mia
Her bff... tqsm ibu mia bawa asya jalan-jalan masa mama masuk wad.
Alhamdulillah, dipertemukan dengan orang-orang yang baik & memahami.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

34 comments:

salwana nordin @ che'wa said...

semoga lya cepat sembuh :)

Allahuakbar..berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..

akak 3x csear so perasaan kena bedah dan sakitnya kena bedah tu mmg dah rasa dan faham..

bertabahlah..Allah menguji tak melebihi kemampuan hambaNya :)

Allene typicalmommy said...

lya... t.care. patut lama dah tak dengar khabar....

Rai OurKizuna said...

ya allah lya.. semoga cepat sembuh ya.. sedangkan satu luka pun dah sakit sangat.. kalau dua tempat terus lagi tak dapat dibayangkan keadaannya.. take care tau.. jangan buat kerja berat2..

Khai♥Rin : anies said...

patut laa senyap je...tertanya jg..sihat ke x lya ni? alhamdulillah...jaga diri lek lok..syafakillah...

Naemah Umi said...

Allah, berat mata memandang berat lg bahu yg memikul,tapi umi tau lya KUAT...take care ye Lya, semoga cepat sembuh :D

Aisumi Chan Kawa'i said...

semoga lya cepat sembuh.. aminn... dah lama xbuka blog.. hari ni baru buka balik walking2.. dah besar anak2 sis lya.. pape pon sumi doakan cepat sehat ye.. amin.....

Falsya said...

Allah..lyaaa, speechless sesgt nie..falsya yg dulu operate cyst pun dh seksa dh..inikan pulak 2 operation sekali..lya take care okayh...bykkan berehat..

Mama Balqis BluePinkBaby said...

patut la lama x dengar khabar...moga lya cepat sembuh....sgt suka tgk fasya dgn bff...serasi

aziekz said...

Semoga sentiasa dalam lindunganganNYA

Singgah:http://nesaprima.blogspot.com

norhidana miswan said...

moga lya sentiasa dlm lindunganNya n sihat2 selallu yek...

rapat betul bff asya tuh... sampai baju pun sama... suweet je

Diana Rashid said...

semoga cepat sembuh ye Lya..kena pantang macam orang beranak jugak la nampak nya..lagi2 bab2 makan tu..

Asya dengan Mia nampak macam kembar pulak..hehhe

Zaitun said...

Semoga lya tabat dengan dugaan dan kak zai doakan semoga cepat sembuh.

Puan Kutu said...

patut dh lama tak nmpk lya update dilaman sosial..yg membaca pun terasa sakitnya apatah lg pada yg menanggung..take care lya..ramai yg syg lya..bertabahlah demi org tersayang

Ibu Lala said...

Moga lya cepat sembuh. Patut la anak akk beriya iya menangis los op appendiks hari tu.

Kopiolimauice said...

patut lama menyepi betul tu bila kita diberi ujian maknanya Tuhan syg kita...moga sntiasa sihat ye Lya..

NzA said...

Ya Allah....sekali lagi diuji....Syabas krn lya begitu tabah n kuat...akak doakan agar lya cpt sembuh.....take care.

mamabeauty said...

semoga cepat sembuh Lya.. insyaAllah janji Allah pasti..

Setiap kesusahan pasti ada kemudahan - al insyirah ayat 5 dan 6

eima said...

semoga cepat sembuh ... lya byk nye dugaan lya .....lya mmg kuat dan tabah

Nurul Ain Zulkarnaind said...

akak take care ya

qisha chott said...

Semoga cepat sembuh ye lya..jaga diri baik2..

CikLily Putih said...

sabar ye... banyakkan berehat...

Syima ~Mama Kyra~ said...

Tabahnya hati lya..patutla Allah.pilih lya utk ujian ini...smg cpt sembuh..Asya la peneman dan pguat hati mama kan ;)

el said...

Subhanallah
Astagafirullah
Allahuakbar

berat mata memandang, berat lagi bahu memikul..

doakan supaya Lya diberikan kesihatan yg lebih baik

take care ok

AnneRaini said...

kesian lya.. semoga cepat sembuh ye.

Nafira usof said...

patutlah dah lama x nampak Lya update status kt FB.
moga Lya cepat sembuh k~
Zura Yakin Lya memang sorang yang Kuat!

Dayana Bahar said...

Lamanya tak berknjung k sini.. Lya kuat semangat... Insha Allah semoga cepat sembuh...

Aisy Nasiha said...

Moga Lya cepat pulih ya. Dugaan banyak buat Lya.. pasti ada hikmahnya yang kita tak tahu.. sebak baca kisah Lya sejak post dlm ig lg ..

Tie HT said...

Moga lya n family sentiasa sihat walafiat
Akak pun dah lama tak update
Seiring dengan usia jugak kot lya..
Blogging ni ada aura rajinlah update..
Kalau tak biar je lah hehe
Take care yea lya

Bunda a.k.a KN said...

Semoga cepat sembuh yea..

Ena said...

Allahuakbar..
Subhanallah

Moga lya diberi kesembuhan dengan segera. Lya insan terpilih untuk sentiasa dekat dengan NYA.Moga terus tabah dan kuat.

Jaga diri baik2 ye Lya.

εïзmummyHazaεïз said...

Allahuakbar.. Semoga Lya cepat sembuh.. Kanapa la surgeon bukak sampai 2 incision.. Tugas doctor.. Aduhai kesian lya.. Get well soon...

dakcik said...

salam lya,

Ain pun sama dah lama betul tak update belog..mcam dah takde jiwa kan..no passion mcm dlu2..everything nk share..huhu

Lya, kes lya sama mcam ain penah kena dlu..sakit perut tetibe dan terus disahkan apendix..operate mlm tu jugak..plus sama jgk kene operate tmpt ari2 tu..sama mcm cser baby..ms tu dugaan sgt2 coz bru je kawin..kena pantang lama jugak bru leh nak pregnant..belum pregnant lg dh kene belah 2 tmpt kat perut ms tu..sedih jgk time tu..
Ok, tips utk lya utk kes yg sama pernah ain alami..Lya makan zanipuls healin gamogen dari produk house of healin tu..alhamdulilah dia cpt baik luka dalaman..ain makan tu je sesudu 2x sehari..pemulihan yg cepat..
Ok, get well soon ye..:)

Arina Shamsul said...

Allah berat sungguh ujian buat mu dear,moga terus tabah dan bersemangat,tetiba sebak 😭

QasehnyaRania said...

Allah Hu Akhbar
lya seorang yang kuat..
macam kembar je nengok dr belakang asya n mia
alhamdulillah