Tuesday, June 9, 2015

Cuti-Cuti Kuala Lumpur

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sempena cuti sekolah ni, ada rezeki bawa Fasya jalan-jalan kat KL Lumpor. Tapi cuti 3H2M  aje, memang tak banyak tempat boleh pergi. Tapi takpe, apa yang penting penuhi impian Fasya sejak berumur 3tahun nak naik LRT . Finally, tercapai jugak hasrat asya. Selain tu impian dia nak main salji, nak bawak ke oversea confirmlah masih belum mampu &belum ada rezeki ke sana. Kononnya dulu-dulu plan nak bawa main salji kat Mines Wonderland Theme Park , lepas tu baru tahu rupanya tempat tu dah terkubur ye?? Sedihnya...kenangan waktu sekolah dulu.. Lawatan sekolah main salji kat situ. Tapi dekat I-City pon ada tempat salji tu , just bawa ke situ. Cuma, serius jauh beza dengan Mines Wonderland siap leh main lempar-lempar salji lagi, kat Icity....ermmm..xde itu semua! Cubalah google Mines Wonderland Theme Park sekarang ni... sedihnya !

Hotel Vistana, Kuala Lumpur
Memandangkan cuti pendek, so jadual pon kena plan sebaiknya. Saya bertolak ke KL pada petang 31.05.2015. Sampai malam tu terus check in kat Hotel Vistana. Pukul 1pagi lapar perut, tapi jangan risau kat situ ada banyak kedai makan & kedai runcit. Boleh booking sini--> VISTANA KUALA LUMPUR, TITIWANGSA

Kemudahan sekitar Hotel Vistana :-
*Bersebelahan stesen bas Pekeliling
*Bersebelahan stesen LRT + Monorail
*Kemudahan kedai makan + Seven Eleven + Kedai Runcit
* Parking kereta bawah tanah  bagi yang menginap di sini

Sebelum check in. 
Muka penat !

Odway naik ke bilik hotel

Bilik hotel sangat-sangat selesa & luas. 

Semangat bangun seawal pagi.

DAY 1 : 01.06.2015

Memandangkan stesen LRT & MONORAIL hanya sekankang kera dari hotel ni, just jalan kaki je ke stesen tu.. So plan pertama ialah membawa Fasya naik LRT. Saya sendiri pon sedikit jakun sebab dah berkurun tak naik LRT ni.. Dulu-dulu wak lek wak pis je dari Seremban naik Komuter & pusing-pusing KL naik LRT & MONORAIL. Kenangan zaman belajar dulu. Kalau zaman saya dulu pakai kad, sekarang just scan token aje.. Nak beli token pon tak perlu ke kaunter, just bayar melalui mesin kat tepi stesen tu. 

Terkedu...sampai senyap.
1st time Fasya tengok depan mata ni.
Hahaha

Dalam LRT, seronok tengok keadaan sekeliling.

Dalam LRT.. Tersenyum happy. 
Saya turun dekat LRT area SOGO tu.Nama apa ntah.Sebenarnya tak nak sangat ke SOGO,
 tapi memangdangkan ni point pertemuan saya dan adik beradik yang lain. 
Yang dari Perak pun turun ke KL & kita orang berjumpa kat sini.

SOGO SHOPPING MALL ,KUALA LUMPUR

Lokasi utama yang saya pergi semestinya bahagian pakaian kanak-kanak. Konon-konnya pra shopping raya lah ni. Banyak props yang cantik, so kerja asya posing lah!

Happy sangat le feeling macam Cinderella

Sempat la beli kasut raya Fasya & 2 lai baju kasual..
Selain tu, sempat jugak Fasya sambar beg Barbie.. Terus pakai.
Yang mama+papa, sambung shopping kat Kuantan lah.
Part asya sekarang just nak cari seluar jean + shirt

Kononnya lepas makan-makan & lepak dengan family nak ke KLCC naik monorail. Tapi cancel, direct ke Shah Alam. Berkumpul kat sana plok.

KTM Komuter

Dari sogo ke Shah Alam naik Komuter. Kena berjalan jauh sikit nak ke stesen ni. Belakang sikit dari stesen LRT. Mujurlah kepala ni masih ingat tempat-tempat ni. Puas hati sikit kali ni sebab perjalanan jauh sikit. Yang tak best, ramainya abam-abam la.... huhuhu.

Tom Cruise + Suri Cruise??
Hehe.. 

Tak kelip mata...

Sempat jugak snap pic ni

Kat dalam komuter

Sebelum sampai kat stesen Shah Alam, fasya siap tertidur lagi tu.
Sampai kat stesen tu tunggu family datang angkut ke rumah mak sedara kat Seksyen 19.
Sempat la nak solat Zuhur+mandi-mandi +makan-makan.
 Lepas Asar, bertolak ke Laman Seni, Seksyen 7.
Tapi yang frusnyer, kat sana memang hujan waktu petang ye??
 Siap ribut petir.. Huhu

Cerita di Laman Seni, Seksyen 7  next entri..
 Barulah ber-update blog.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

47 comments:

AnneRaini said...

dpt jugak naik lrt ye... kami yg duk kl pun jrg2 naik. hehe

sue sue said...

Assalamualaikum...singgah pagi...
Waaa bestnya dolan dolan KL..mmg advanture sgt la siap naik LRT bagai...kita je xkemana2 cuti sekolah ni...huhu...

lieyalatif said...

wahh tajuk entry ala2 asya little adventure gituuu heheheeh.... bagus lya....time cuti dtg kl tak le ramai org kan...tak sejem mcm org kl keluar ke negeri2 lain.....asya nampak hepi...sonok dpt naik monorel lrt bagai tu......mesti seronok naik sekolah nak citer ngan kawan2....

Zee Suhaini said...

seronok asya yer dapat jenjalan..
kitorang yang duk kl ni pon tak merasa lagi naik lrt..huhuu

idzwa kamaruddin said...

awak kenapa tak bagitau awak pegi sogo...sogo dekat sgt dgn office saya..

::NureeN:: said...

mmg muka asya dh menunjukkan dia hepi sgt2
bestnyerrr... jln2 mkn angin
siap posing verangan cinderella lagik kan :)

Allene typicalmommy said...

seronok la asya dapat naik komuter yek...

eima said...

kami yg org sini pun tak panah naik train bagai ni .. takut wei sesat ... huhu

Nad MamaZN said...

seronoknya asya dpt naik lrt n komuter
tercapai sudah impian asya ye :)

mun said...

wahh berjalan ke KL plak yer..

seronok la fasya ye dapat naik lrt dan komuter...

Chekgu Azrine said...

wahhh....akhirnya impian falsya nk naik ketapi tercapai..kemahen tau...hahahahaha

el said...

aunty el lak seronok tgk asya jln2 kt kl tu

mama ila said...

wahhh..seronoklah asya gi holiday yer...puas hati dapat jenjalan kan =)

Saufa Sakinah@ hAda said...

seronoknya jaan-jalan............sejak-sejak berpindah duduk kelantan ni, dan beranak pinak pulak.. memang idak lah untuk berjalan2 macam gitu..kene tunggu bb besar baru boleh kot...salam kenal

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

waa..bestnye asya bercuti kat kl eh..puas hati die dpt naik keretapi byk kali ye..hihi..nway, cantik props2 kat sogo tu esp yg princess2 tu..sesuai sgt ngan asya..=)

Falsya said...

semenjak dh tukar management nie hotel vistana dh cantik dh..dulu mcm hotel2 lama..

sonok ye fasya dpt jenjalan..

εïзmummyHazaεïз said...

Bestnye asya jalan2. Akak yg duk sini pon bertahun xnaik LRT :) kenapa xkasi tau ke sini (shah alam) klu xboleh bertemu, kenal2 lya sekeluarga

norhidana miswan said...

penuh aktiviti.... masa lya dtg sogo tak padat ngn manusia ke? almaklum skrg nih sana sini sale kan...

jauh nyer nun dr kl sampai ke shah alam naik komuter... pnt jgk tuh tp tak la pnt melayan jem

Aisy Nasiha said...

Wah.. tercapai hasrat Fasya nak naik LRT ya. Alhamdulillah nampaknya cuti kali ni cuti yang bermakna buat fasya ni.. banyak juga aktiviti buat masa datang KL tu.. best la gitu..

Mama Balqis&Faiha@ZaJ said...

wah!....shah alam tu area rmh saya dah tu...sy ni yg duk dekat pun x sampai2 lgi laman seni tu....

syawalsimpsons said...

sampai tertidur la si asya tu yee

Chic Na said...

seronok fasya jalan2 cuti sekolah.. siap shopping raya lagi..

dah lama giler kan mines wonderland tu.. skrg banyak tempat baru2..

Permatabiru said...

cantik bilik hotel tu..berapa harga satu malam ye?

Qaseh Vee said...

saya pun dah lama x naik lrt . oh , guna token ya . masa belajar le melantak lrt n komuter .

Diana Rashid said...

tercapqai sudah impian asya..sampai letih2 muka dia..heheh

Miz Eija said...

Salam Perkenalan HATI mama asya... salam blogwalking :) nampak gembira tgk riak wajah fasya... tak pernah lagi mnginap di vistana... mcm best je... anak eija asyik minta nak naik bas je... hihi tak bw2 lagi... Jemput singgah blog eija yer mama asya :)

#Follower 1825 ^_^

QasehnyaRania said...

Asya satu keluarga dtg kl. Alahai kalau tahu blh jupe.kejap. Tak jauh dh hotel vistana dgn rumah saya tu.

Seronok asya dpt naik LRT.
Skali dtg semua mamapapa bawa asya naik

Nurul Ain Zulkarnaind said...

alahai.. suka nya dia yeee

happy tgk asya

Puan Kutu said...

seronok fasya dapat jalan2 ko..teserlah muka Teruja dpt baik lrt..hotel pun nmpk selesa..sempat lagi tu shopping raya..terbaik!

Ena said...

asya datang jalan2 makan angin kat KL rupanya..
kami pula x de kat KL.. amik angin kat luar pula.. hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Untung jgk kecik2 Asya dpt naik komuter...Acik atie tak pernha pon.Sedeynyaaaa....:)

mamabeauty said...

alah if inform awal boleh jumpa Lya and Fsya sama hehe..

Sidratul Muntaha said...

eheheh
lain kali turun KL time cuti skeolah, kabo - kabo la ye
boleh kita laga2 siku.
kih kih kih
compare dgn i-city tu, akmi prefer si sunway.
just gi sunway shopping mall dia
kat area bawah ke hape ade tmpat orang main ice skate
ade untung, ade show free
takpun ice hockey games.
lupalah level mana n wing mana since last pergi pun ade la 5 - 6t thun lepas sebelum abis diploma and budak aqil tu still dlm perut.

ANIM said...

kalau duduk vistana, kak pun suka naik lrt saja ke sogo..hihi
cuma vistana ni takde free breakfast..
tak taule sekarang

Kopiolimauice said...

eh x ramai plak org ye..biasa nye besesak dlm tu

Cikna said...

Klu xslp stesen bandaraya.... Klu dtg kl xsinggah sogo mcm xsah plak rasanye.... Guna mesin ni xbest duit sllu xdetect, klu Cikna prefer guna TNG je...;-)

Cikna said...

Lupa nk bgtau abam is awesome.....;-/

Sharinginfoz said...

sogo sudah semestinya tempat untuk shopping

SalbiahM said...

KL sekarang memang petang-petang hujan...menarik jugak bercuti kat KL kan, sebab orang KL semua keluar.best la sebab lengang

Mummydearie said...

Oh, orang jauh datang ke KL rupanya! Seronoklah impian Asya nak naik LRT tercapai. Kalau kita yang kat KL ni Lya, sibuk nak bawa anak balik kampung nak menikmati suasana tenang di kampung yang takda hiruk-pikuk macam KL ni. Pengalaman kita memang berbeza ya.

Akak sendiri tak sanggup nak naik komuter pergi Shah Alam. Nak pergi MidValley pun tak sanggup. Redah juga jem naik kereta. Kira salutelah awak anak beranak, barulah betul jalan-jalan makan angin. Tapi yang pelik, akak ada hati nak naik train pergi Ipoh. Hehehe!

Sekarang KL memang tengah musim hujan tengahari stop. Lepas tu hujan petang pulak. So aktiviti petang memanglah limited sekarang kecuali dalam shopping mall ~_^

Mrs Velentine said...

wah bestnya..MV dah lama tak bercuti

Tengku Fauziana said...

lor xdtg kl k aritu..hihih

LiYa HaNiF :: said...

penat shooping hehe tu yg terlelap kejap tu :P

Khai♥Rin : anies said...

nnt kalau dtg KL lagi kite naik EST plak smpi ke pdg besar ya ;-)

Yana Yani said...

sampai KL dah budak asya ni ye
mesti excited dapat naik LRT n monorail tu ye
afif ni dah berapa kali ajak lagi
belum berkesempatan aje

Cho Zila said...

asya jalan2 kolompo yerk.. syiok syiok...
anak2 akakpun kalau dapat naik lrt memang happy...

Fifi Nadhrah said...

seronok la sya dapat naik keretapi..