Monday, June 15, 2015

Jurassic World & Nasi Lemak Buluh

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Baru semangat nak bw & update blog diuji dengan kesihatan lak last week.. Kena demam panas + darah tinggi & pitam-pitam. Sampai ke emergency room jugak, sebab doc takut serangan jantung. Last week direct MC. Kelmarin baru masuk keje. Rutin pon back to normal bila anak dah mula sekolah. Alhamdulillah, kesihatan dah makin baik, cuma batuk+demam sikit-sikit aje. Bila dah OK sikit, barulah rajin nak keluar rumah. Itu pon last minute punya plan, bawa Fasya tengok Jurassic World. Ticket booking 0n9 je.. Kalo beratur kat kaunter confirm tak sempatnya. Sebab memang full 1 panggung tu. Tertangguh dulu cerita cuti-cuti KL tu.

Sebelum masuk hall

Pendapat saya, cerita ni sangat best!!! Memang dengan kita terjerit sekali. Haha. 
Saya bagi 10 bintang! Mereka yang dah tengok cerita ni confirm setuju.
Dan, saya tak dapat bayangkan kalau dinasour park tu betul-betul wujud.. Huhu.
Saya tanya Fasya nak pergi tak dekat Dinasour Park tu?? Terus geleng kepala...takut wei!!
Tapi menakjubkan tempat tu ... kalau betul wujud, memang sangat canggih la!

Selepas dah tamat tengok wayang..
pengaruh roh dinasour.... tu muka jadi camtu

 Nasi Lemak Buluh

Last week juga 1st time cuba makan kat sini. Warung biasa-biasa aje, tapi menarik deko-deko dengan buluh yang merupakan trademark warung ni. Satu lagi, warung ni selalu pasang cerita UpinIpin, apalagi budak-budak, memag sukalah.

Nasi lemak Buluh

Macam-macam ada, tapi yang special sekali Nasi lemak buluhnya la..Ada macam-macam sambal, antaranya sambal petai, sambal kerang & sambal biasa. Saya baru lepas operation memang tak berani nak makan kerang lagi.. jadi cuba sambal biasa aje.  Bagi saya complete.. cukup rasa.. ada bau-bau wangi aroma daun pandan. Sambal pon sedap. Selain tu saya juga cuba makan lontong kat sini, memang sedap jugak. owner pon sangat peramah. Sempat berbual dengan owner, katanya ideal nak buat nasi lemak buluh ni di ilham dari Kota Tinggi, Johor.. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

41 comments:

Aeen said...

kat mane tempat nasi lemak buluh ni?mcm menarik je tempat dia...hehe..

syawalsimpsons said...

1st time tgk nasi lemak buluh ni

Sidratul Muntaha said...

kemain lagi asya pose depan JP

lieyalatif said...

oo lya baru sihat la ni yeak...jaga diri yeak lya...hope boleh berpuasa dgn baik...tapi kalo tak larat jgn di paksa...ksihatan diri kene utamakan....

lieya baru tgk semalam lya....mmg tekujat2 dibuatnyer...hoi kalo betul ade kat malaysia theme park ni mmg tak pergi leeee....tak kasi anak2 pergi oiiiiiii....paranoid mak2 kan hahaahahhaha

nasi lemak buluh tu lain dr yg lain laa lya...jadi tarikan yg unik tuh....

Mummydearie said...

Jauh idea nasi lemak buluh tu dari Johor sampai ke sana ~_^ Apa-apa pun akak tetiba je 'senyum bangga' bila dengar asalnya dari Kota Tinggi, Johor *_8 Oh, tak! Kita bukan orang Kota Tinggi, kita orang Batu Pahat jerk!

Anak-anak akak dah pergi menonton Jurassic World ni semalam dengan sepupu-sepupunya. Akak tak pergilah. Sayang sangat sebab inilah first time Adik Cute masuk panggung. Katanya kecoh mulut si Adik ni dalam panggung sambil makan pop corn. Tak sangkalah dia boleh bertahan lebih sejam di dalam panggung.

Akak pun suka juga semua cerita Jurassic Park ni. Ingat nak tengok tapi since anak-anak dah pergi, kena tunggu suami download free ler!

AnneRaini said...

unik tu nasi lemak buluh. kreatif org2 skrg. yg penting sedap..

Kopiolimauice said...

dh femes ye nasi buluh ni msti wangi je bau daun buluh tu ye..

::NureeN:: said...

asya terbaekkklah posing...
sedapnyerrrrr

mshazadoes said...

nasi lemak tue cam menarik je yangg :P

SalbiahM said...

memang dah plan nk tengok sblm puasa ni

Falsya said...

alahai lya..now dh feeling better?..take a very gud care of urself okayh..

ramai yg review kate movie nie best..semua kate pakat terkejut..bukan takat anak siap ngan mak2 duk selubung muke..ahahaha..nie yg wat xsabar nak gie tgk nie..nasi lemak buluh tuh tersgtlah rare..xpenah jumpa lg..

salwana nordin @ che'wa said...

WAHHHHHHHHHHH..mcm best nasik lemak buluh..mesti terkenang2 lemang kan hhiii..

kitaorg takde peluang nk bawak anak gi tgk wayang, tak payah wayang, gi bercuti pun tak sbb kesihatan ibunya yg on off hhuuuu..

seronok asya ye..dpt spend time sebaiknya cuti sekolah ni kan :)

Suziey Ahmad said...

waaa uniknya..mcm sedap nasi lemak dlm buluh :)

Ibu Lala said...

Smlm akak be anak anak tgk citer dino time. Cadangnya nak tgk jurasic world. Tp si kecik tu nak tgk dino time plak. Sabtu ni la pi tgk.

eMMe said...

hahahaa.... best ye cite Jurassic Park, hahaha..expresion muka fasya...mcm btol2 de dinosour dpn dia ek, hehehehe.. adoi, nasi lemak ...ni ade yg berbuka nasi lemak mlm ni,hehehe...

mun said...

bestnya dapat tgk.. hmmm nak gak layan..huhuhu

QasehnyaRania said...

alahai. lya jaga diri ye. smga dipermudahkan du bulan puasa nti

kena tgk bru tahu.tp mmg hrpan la nk tgk wayang bila ada baby ni.hihi

pertama kali tahu nasi lemak dlm buluh..
tunggu nti la bila ke ganu boleh cuba. hihihi

Daddy Ziyyad said...

kat mana kedai nasi lemak buluh tu?

Chic Na said...

cepat sembuh Lya.. jaga kesihatan tau..

macam citer jurassic park ke lya? dulu kecik2 suka la tgk jurassic park.. hehe..

sue sue said...

Semoga diberi kesihatan berpanjangan ye sis..idea nasi lemak dr kota tinggi?wahhh saya org johor pon tak tahu ni..kene JJCM la ni..hihihi.

singgah blogwalking :) salam perkenalan

Mizz ErMa said...

bestnya bawak anak p tgk wayang..xsbr nk tunggu anak besar..dah lama xmasuk panggung..hihi

mamabeauty said...

take care Lya.. semoga cepat sembuh ya..

Ohh for me laks citer ni kuranglah dia punya action.. my son cakap.. "Mama, macam pegi Universal Studio".. hehe

Tapi new attractions binatang2 tu best gaks la dan besar kans.. sure Fasya terjerit2..

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

yesss..best sgt kot citer tuh..jurasic theme park awesome sgt..pastu dinosour baru siap boleh camoflage mmg horror giler..hahaha..lagi satu menarik yg buaya monosaurus tu..lom pernah ada lagi dlm jurassic movie sblm ni ye tak..^_^

apepon, take care ye lya..moga terus diberikan kesihatan yg baik pasni k..

Mrs Velentine said...

lya nasi lemak tue buat MV lapar.hihi

LiYa HaNiF :: said...

boleh bawa qalesya g tengok juga ni.. btwn moga cepat sembuh ye...

Khai♥Rin : anies said...

nnt da siap jurassic park kt genting bleh laa pegi ;-)

Ahmad Hasif said...

Waa nasi lemak buluh First time dgr nie..
Dkt mana tu??

Blogwalking sini..

Qaseh Vee said...

bila tgk buloh tu teringat lemang raya ...

Puan Kutu said...

baru sihat ye lieya..semoga makin bertenaga Sekarang.citer dinasour budak2 suka..mak budak pun suka..nti bgtau Aiman citer ni best.hehe..

nasi lemak buluh..mesti sedap wangi kan..tgok je dah sedap.rugilah lya..sambal kerang sedap woo.hehe takpe tunggu sihat dulu nanti makan ok!

Puan Kutu said...

baru sihat ye lieya..semoga makin bertenaga Sekarang.citer dinasour budak2 suka..mak budak pun suka..nti bgtau Aiman citer ni best.hehe..

nasi lemak buluh..mesti sedap wangi kan..tgok je dah sedap.rugilah lya..sambal kerang sedap woo.hehe takpe tunggu sihat dulu nanti makan ok!

Arina Shamsul said...

moga Allah terus berikan kesihatan yg baik utk kamu dear.amin..waaa nak juga tengok jurasic park tu kalau mcm tu...10 bintang tu yg buat tak sabar tu.hihi

aTieYusof Family said...

Moga dah sihat sepenuhnya Lya.. take care ya...
Asya posing mmg terbaik..hihi.. nasi lemak tu nampak sgt sedap..:)

Naemah Umi said...

mcm tertarik plak dgn nasi buluh tu....yum yummm :D

aryan azra said...

1st time tengok nasi lemak buluh...

mawar_berduri said...

menarik ! tak pernah lagi cuba nasi lemak dalam buluh.....

Syima ~Mama Kyra~ said...

Mmg best cite donosour ni..kyra excited dpt tgk.movie ni dah.lama dia tgu cite ni.kuar..hehehe..menariknya n.lmk dlm buluh..klu kami jln2 tganu bole la sggh cni jjcm ;) :)

Yana Yani said...

afif suka dinosaur tapi cite ni belum berkesempatan tengok
rare nasi lemak tu. sedap tak?

ANIM said...

menariknya nasi lemak dalam bekas buluh tu...
teruja nak mencuba

rodona sormin said...

terimakasih infonya,,
sangat menarik dan bermanfaat,,
mantap

Cho Zila said...

dah lama tak tengok wayang... asya untungler selalu dapat tengok wayang...
untung2... menarik jugak nasi lemaktu.. pandailer tokey tu pasang cerita upin dan ipin baru budak2 suka...

Fifi Nadhrah said...

lapar la pulak.. baru pukul 320 ni..