Tuesday, June 30, 2015

Zoo Negara Malaysia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Aiii... part ni paling malas nak update! Sebab frust giler-giler! Ha ha ha. Last part kisah jalan-jalan waktu cuti sekolah asya baru-baru ni. Odwy balik ke tanah air tercinta, singgah dulu dekat Zoo Negara ni. Last saya sampai sini pon masa zaman kecik-kecik dulu. Bila dah besar, bukannya berminat ke tempat camni. Tapi, bila dah ada anak ni kenalah suka demi membahagiakan insan tersayang. Cewahhhh! Tapi kan... sekali lagi kami tak bernasib baik, malah rasa buang duit sangat-sangat ! Sebabnya, masa sampai dekat sini cuaca elok je... tak de nampak tanda-tanda nak hujan pon. Lepas tu, siap sempat snap-snap pic sebelum beli tiket. 

Elok aje lepas beli tiket, tiba-tiba awan mendung berarak kelabu tiba... Huaaaa.. masa tu harap sangat tak hujan. Tapi beberapa minit lepas tu aje, hujan.. Memang lebat sangat-sangat & tak nampak tanda-tanda nak berhenti. Siap ada kilat+guruh berdentum-dentum. Rasa macam nak nangis, sebab tiket dah beli... kalo tak memang buang duit sangat. Last-last buat keputusan masuk juga... dengan harapan hujan akan berhenti lepas tu. lepas tunggu agak lama, tak nampak tanda-tanda hujan akan berhenti. Asya pon dah mula fedup.. 

So, daripada tiket membazir camtu & keluar bodo... last buat keputusan naik Tram je. Sekali pusing... tapi memang tak nampak sangat lah binatang-binatang. Kalo dapat jalan kaki memang puas hati, leh masuk semua tempat. Masa naik Tram tu pon, punyalah lebat hujan+kilat. Memang takut sangat. Tapi mujurlah tak beli tiket Panda sekali..kalo tak memang membazir sangat-sangat! Macam mana nak tengok panda dalam keadaan hujan camtu. Kesian asya. Punyalah lebat hujan, sampai banjit sekerat buku lali kat dalam zoo tu... Kasut saya pom sampai tercabut dah. Haha.. Tragis sungguh! 

Let's pic talk
02.06.2015
Sempat bergambar sebelum beli tiket.
Time ni cuaca cun aje.

Kaunter tiket

Harga tiket masuk. 
So untuk hari itu saya habiskan RM75.00 untuk kami 3 beranak.

Hujan lebat giler!

Naik tram kena bayar RM3/person

Naik tram jerrrr 

Kesian asya, tak leh nak tengok rimau, gajoh dan banyak lagi la..
Tapi asya sempat tengok zirafah & badak air semasa naik Tram ni.. haha..

Turun Tram, lepak kat photo booth studio dulu. Time ni hujan lebat.
Owh, masa mula-mula masuk ni sempat lah snap pic kat photobboth dia.. so sesiapa yang yang printout pic-pic tu boleh la.. 

Harga agak mahal juga.. Saya dah lupa berapa.. 
Saya print out dalam 3 ke 4 keping pic... kos hampir RM100 atau lebih sikit.
Tak lama lepas tu saya cuba pujuk rayu akak tu, xleh ke simpan pic dalam SD Card.. Last-last dia mintak SD Card dan save semua pic kat photobooth tu,, Huhhhh!! membazir je bayar untuk yang printout tu, last-last dia bagi jugak semua pic ni. 

Sebenarnya yang rasa terkilan sangat, duit habis banyak kat sini,  untuk printout pic & beli souvenir zoo untuk anak-anak saudara..tapi kepuasan tu tak ada langsung. Kalau cuaca OK, memang puas hati kot jalan kaki kat dalam tu & ada banyak lagi kedai & kafe kat tengah-tengah zoo tu..  Nak tengok binatang pon tak berpeluang sebab hujan lebat+kilat . Tak pelah, xde rezeki kat situ.. Patutnya bawa fasya ke Aquaria KLCC ...

w.i.t.h  L.o.v.e,
27.06.2015
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

25 comments:

norhidana miswan said...

akak yg umah dkt ngn zoo pun tak pnh msk lg lya, fkr2 aiyan msh kecik lg kan tunggu dia dh 5 ke 6thn kot.. nk pg msk banyak kali mmg tak lah...

yelah sbb dh hujan tu trs terbantut segala aktiviti kan, almaklum kene jln serata zoo tuk tgk binatang2 tuh, naik trem tuh alah pusing2 je mana lah puas...
aduh la boleh tahan mahal gambar2 kt situ yek, nsb lah lps pujuk rayu depa blh nk save kan semua gambar2 korang tuh... print sendiri baru berapa ringgit kn

lieyalatif said...

alahai hujan lebat siap guruh plak ye lya...mmg potong laa mood kan...tapi tu laa sape lah kite nak mempertikaikan kejadian alam kuasa Allah kan....takpe2, next time ade rezeki tuh....sian kat asya laa tak dpt tgk animals semua tu......

Dkna Abza said...

lama tak singgah blog ni.. dah besar anak dara :)

Cho Zila said...

alahai sedih hati membacanyer... yerler dah takder rezekikan... tapi kira kalau orang tanya dah penah masukler... tak puas tengokkan.. akakpun kalua masuk zoo m emang kena jalan tak nak naik tramkan... tapi tuler kalau hari hujan ginikan bagiler tram free kot... dahler tiket bebayar dah mahal sekarangni...

AnneRaini said...

sayangnya xdpt jalan2 dlm zoo. tiket bukan murah tu.. nasib xbaik ye lya ms pergi tu. nak suruh dtg lg agaknya..hehe

mshazadoes said...

lama dahh x pi zoo sana..last masa kecik2 kott

eima said...

kesiannya asya .... tak de rezeki la tu ...
kami pun dah lama tak dtg sini last 6 thn lepas kot zaman fahim setahun tu....

Chekgu Azrine said...

alahai..kesian kat asya la...tiket msk zoo memang mahal..tak berbaloi betul...huhuhu

AMIIZAA said...

salams ramadhan lia

lamanya tk dengar kabar lia

Falsya said...

lebatnye hujan..ade jugak plan nak bawak qisya gie zoo..tp tunggu die besau skit..hehe..

Yana Yani said...

alahai ralatnya!
saya masa pergi alhamdulillah cuaca ok
walau masa tu nampak mendung semacam =)
rezeki afif dan asiyah lah agaknya

tapi memang semua kat sana mahallah kan lya

Mummydearie said...

Oh, alahai... kesian baca pengalaman Lya anak-beranak di Zoo Negara. Bukan senang nak datang selalukan. Bayar pun mahal. Kebetulan pulak hari hujan. Memang takda rezeki Asya nampaknya. Takpalah mana tau lain kali sampai KL lagi boleh pergi Zoo Negara sekali lagi.

Akak pun tak terbawa lagi anak-anak ke Zoo Negara sebab satu zoo aje cukuplah. Kami dah ke Zoo Melaka. So, sama ajelah rasanya :)

εïзmummyHazaεïз said...

Dalam sn ade yg kena bayar mcm tram tu, nak tgk panda pon lain tiket kan.. So far sejak panda giant tu sampai msia, akak xsempat msk tgk. Anak2 je ke sana dgn rombongan sekolah

Diana Rashid said...

Lain kali pi lagi...hujung tahun ke..sayang je..kan??kesian Asya..

Nafira usof said...

alahaiii.. xde rezeki yer Lya~
takpe.. next time leh jenjalan lagi ke situ.
kalo zura x larat nak pusing2 Zoo tuh. kemain luas lagi.
hehehehehe

Kopiolimauice said...

klu dh hujan nk bejalan pon tak boleh ye...siap bnjir tu yg sadis sekali

Didie Kamila said...

alo sianya asya..
tak pe la next time la g zoo lg ek..

Mama Balqis BluePinkBaby said...

segalanya mahal kat sini....termasuk air mineral....pernah pg dan x akan pg lg sbb mmg tak worth la kalu bawa anak ramai2.... beratus2 abis....nk tngkap gambar kt maskot ker...kat ular ke...kat gambar hiasan yg berdiri...kena guna kamera depa....pastu caj gambar mahal....tiket masuk mahal pastu kat dalam pun mahal...mmg x patut la...

Khai♥Rin : anies said...

yap zoo negara da semakin mahal... rasanya lagi bertambah mahal bila ada panda tu...

Puan Kutu said...

inilah yg dikatakan kita hanya merancang lya. Allah yg menentukan..takpelah nk buat cmna dh takde rezeki..tp bila fikir rugi jugaklah kan..kenapa lah hujan tu tak awal2 sebelum beli tiket hehe

QasehnyaRania said...

next time la lys bawa asya ke sini
dkt dgn saya ni

blh tahan kan hrganya
rania dh besar nk juga bwa ke ke sini.itupon kalau msh di kl

Amanina Mads said...

nina pun xpenah ke zoo negara.. kalau ke kl jawabnya shopping saja la. hehe
bestnya asya jalan2 KL ye :)

Fifi Nadhrah said...

kena datang lagi sekali ni lya.. kesian fasya..

Syima ~Mama Kyra~ said...

La cian Asya..xpe..ada rezeki nnt mama + papa bole bwk asya p zoo negara lg ;)
kami penah bwk kyra masa dia umur 4y mmg sonok la budak tu..puas jln sana sini..baru2 ni sek kyra buat rombongan ke zoo..lega hati kami..klu tidak kyra asyik ajak kami p zoo lg sb nk tgk panda katanya..

Cikna said...

Nasib baik masa Cikna g ritu zoo ni dh ttp, klu x melayang2la duit Cikna...;-/