Monday, July 13, 2015

Ramadhan Jangan Pergi..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Cewahhhhh.. tajuk cam drama... Entri ke-2 atau boleh dikatakan yang last untuk ramadhan kali ni. Pejam celik pejam celik, dah di penghujung Ramadhan kita. Sekarang rasanya masing-masing dah mood nak bercuti... Saya pon last day kerja esok... Yihaaaaa...seronoknya! Masuk kerja insyallah Selasa, 21hb tu. Asya pun masih lagi sekolah & last day sekolah 15hb ni.. Balik kampung??? Kampung saya kira-kira 10 minit perjalanan aje. Hehe.. Insyallah, malam raya bertolak.. Kinggg! Secebis kenangan Ramadhan kali ini... semoga kita akan bertemu lagi pada Ramadhan akan datang. Insyallah.

Raya & Bunga Api

Ramadhan, raya & bunga api berpisah tiada..
Main pon ada hadnya.. jangan sampai mencederakan diri ye.. Fasya memang tak bagi la main-main mercun ni. Paling curlass pon main bunga api besi & warna warni je.. Itu pon baru 2-3 kali aje main. Tetiba rindu sangat nostalgia zaman kecik-kecik dulu, suasana malam yang sunggung meriah. Setia[p rumah penuh dengan pelita-pelita.. Sekarang......??

Last Weekdend

 Weekend baru-baru ni sempat bawa Fasya tengok Minions. 
Dah lama sangat dia nak tengok. 
Bagi saya biasa aje... bagi budak-budak memanglah luar biasa... 
Teringin nak tengok Terminators.

Last weekend juga sempat la survey-survey lampu rumah.. 
Nak masuk rumah banyak betul perkara nak disettlekan. 
Mudahan dipermudahkan segalanya. 
Pic atas tu, dia tak sedar orang snap pic dia... pic bawah, 
bila dia sedar je terus buat gaya gitu. Haha

Last Part Shopping Raya

 Suka sangat dia dapat kasut Jelly Bunny.. diskaun 50%. 
Tapi bukan buat raya, simpan sampai muat...longgar sikit aje. 
Sementara murah, rugilah tak ambik.
Mama nya nyesal tak ambik satu... padahal bila dah diskaun just Rm30++.
Rugiiiii...

Memang kali ni sangattt last minute beli baju kasual papa.
Berlawan lah dengan jam yang amat teruk. Hari pertama pergi memang tak dapat shopim langsung sebab tak nampak barang.. Nak parking aje dekat 3jam. Stressss... So, cari hotel mampu milik just untuk semalaman. Esok tu, bangun awal pagi.. bersiap terus menapak di mall..wahhhh... tenang. Tapi sekejap je, lepas tu penuh umat manusia. Tapi takpelah, atleast dah boleh memilih & membayar dengan tenang. Opsss..kantoi asya berbuka puasa...

Areena Batik Boutique, Kuantan.
Sangat-sangat recommended! Hasil mengugel saya pilih hotel ni. 
Bagi saya tawaran harga terbaik & sangat berbaloi. Insyallah next..next entri saya review.

 Kiri :
 Family Suite .. Bilik memang luas.. Bilik air berganda luas. Complete hair dryer, iron,sejadah, Tv & seumpannya. Deko-deko sangat jatuh hati. Sangat antik & mewah. Ada rezeki, lepas-lepas ni nak cuba Honeymoon suite... sangat cantik bilik dia.. just tambah beberapa RM aje untuk dapat bilik tu. Cer teka berapa harga bilik ni....?? Jeng..jeng..jeng... Just RM114.00, booking melalui Agoda. Sangat berbaloi!

Kanan :
Lobby hotel

 Disebabkan jam melampau di mall & jalan-jalan keluar.. tak de pilihan melainkan berbuka dalam mall. Sedihnya time nak booking kat Rasamas dah full.. Lepas tu pergi Kenny Rogers, pon Full.. KFC, MCd..semua full.. Restoran korea not my taste. Last-last terpaksa menapak di Ayam Penyet ni, saya last dia ambik order. Tu pon terpaksa tarik meja. Nak buat macammana... Sebenanrnya saya kurang sikit makanan kat sini, tak kena tekak & selera. Tapi nak tak nak..terpaksa la.

 Budak Berlatih Puasa

Dugaan budak dalam latihan berpuasa.. Rabu lepas, dapat whtsapp dari guru kelas Fasya mintak ambik dia kat sekolah sebab  Fasya muntah , sakit kepala & perut. So, balik awal lah aritu.. 

Alahaii... youu so tiredd! 
(baca macam yusop taiyob ye)
Cubaannnnn...

Oficially.... setakat hari ini (12.07.2015) Fasya berjaya puasa penuh & dalam 5-6 hai camtu puasa separuh hari. Kadang tu berbuka just minum air je, sebab dahaga.

Fenomena Dress Viral

Lepas tersebar & menjadi viral pic adik comey ni.. Terus menjadi fenonema dress ni. Ramai yang gunakan pic adik comey ni menawarkan jualan dress macam ni. Yang tak tahan, peniaga dari China pengeluar dress ni.. woww..memang hebatkan mereka memilih pasaran di Malaysia.

 Tak terkecuali..nak jugak!!!
Tapi sayang..besar sangat. Kena hantar alter dululah..
Simpan dulu ye, lepas raya baru hantar kedai alter.

Cubaan mengubah tailor jahit macam dress viral di atas..
Kebetulan ada kain lama tak berjahit, terus eksperimenkan.
Dah selamat pakai buat pergi kelas tuisyen baru-baru ni.
Ok la... maybe kan tinggikan lagi lace hitam tu & labuhkan lagi dress tu.
Upah jahit ni dalam Rm20++ aje.

Throwback

Dengan itu..saya ingin mengambil kesempatan untuk memohon sejuta kemaafan andai ada penulisan ataupun komen-komen dari saya yang secara tidak sedar telah menguriskan hati semua pembaca & sahabat blogger. Bagi yang pulang ke kampung, saya doakan semoga selamat tiba dengan selamat di kampung halaman masing-masing. Insyallah, panjang umur murah rezeki berjumpa lagi kita selepas raya ni.. 

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

34 comments:

Fazleyatul Aini said...

sekejap je dah nak habis ramadhan
semoga dipanjangkan umur kita semua untuk bertemu ramadhan yg akan datang insyaAllah

lieyalatif said...

Assalamualaikum…

Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat lya sekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

Terlebih bias tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti akan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….

mamabeauty said...

Selamat Berhari Raya Lya dan keluarga..
me also last minit preparation tahun ni.. hehehe

idzwa kamaruddin said...

wahhh semangat dah nak raya minggu ni ye dik!
selamat hari raya dik.

eima said...

selamat hari raya lya .....
comey asha ... nk ari jugak dress cam tu utk icha

salwana nordin @ che'wa said...

selamat hari raya maaf zahir batin buat lya sekeluarga jugak :)

seronok asya beraya sakan thn ni lagi..alhamdulillah rezeki asya :)

akak pun ada beli kasut jelly bunny utk bebudak ni..mmg depa suka sgt pakai..selesa :)

Chekgu Azrine said...

pejam celik..pejam celik dah nak raya dah kan...
selamat hari raya sis..
maaf zahir dan batin

::NureeN:: said...

selamat hari raya lia
tace care k
tunggu kami gantung esok la kot

amirah said...

selamat hr raya liya sekeluarga...

Ena said...

wahhh..

best la lya sbb kg 10 mnt aje dr rumah... heheh
kita ni nak menempuh perjalanan yg panang harapnya x jem lg la malam ni.. doakan kami selamat ye lya dan dijauhkan dari segala bahaya dan musibah.

Tahniah asya sbb dapat berpuasa dengan penuh komitmen.. Irfan dapat setengah bulan aje rasanya.. biasala budak lelaki x kuat godaan.. air paip agaknya nampak mcm air pepsi kikiki

Salam Aidilfitri buat Lya dan kluarga ye.. Mohon maaf andai ada salah dan silap sepanjang perkenalan di maya ini.. :)

AnneRaini said...

selamat hari raya lya. semoga gembira di hari raya. Sorry ye kalau ada terkasar komen. salam lebaran kosong-kosong.

tiga lalat said...

salam ramadhan, sonoknyer anak dara mak tuu ;p

norhidana miswan said...

seronoknya dia jln2 supink sampai ke kl nun...

suke akak tgk gambar throwback tuh... lya ngn suami sama je ttp maintain tp asya lah paling comei... dr bby sampai dh makin jd anak dara... pandai melawa

thn ni tema warna apa pulak lah ek, suke tgk pilihan color lya... cantik2

norhidana miswan said...

selamat hari raya utk lya sekeluarga

Diana Rashid said...

selamat hari raya Lya..
maaf zahir batin kalau ada salah dan silap..

eMMe said...

Lya, Salam Aidilfitri Maaf zahir batin dari saya juga yea!

Smoga Raya kali ini lebih bermakna... hati2 pulang ke kampung...

maaf kita yea!

jumpe pas cuti raya.. InshaAllah..syok tengok gambar raya trobek tuu...hehehe~

aryan azra said...

dress fasya yang pink tu, sama macam adelya la...sebijik betul hehehe akak buat utk adelya pakai raya nanti...

Selamat hari raya juga buat lya...mohon ampun dan maaf andai akak ada terkasar bahasa semasa komen di blog ni ye

Zee Suhaini said...

seronoknya kampung dekat..kalo zee jangan harapla nak balik last minit camtu..huhuuu
selamat hari raya buat lya sekeluarga..
walaupon dekat tetap kena hati2 gak di jalan raya..
mohon ampun dan maaf kalo ada salah silap yer..

Dhiera nadhirah said...

hotel tu nampak klasik sgt!

selamat hari raya. maaf zahir batin

Fifi Nadhrah said...

selamat hari raya lya..
maaf zahir dan batin..

comel la asya..
btw.. hotel tu cantik dan berbaloi..

Nora Karim said...

mmg pejam celik pejam celik je dah nak abis ramadan... sayu je rasa...

hotel tu, ingatkan rm200+- atau rm300+-.. rupanya rm100+- ja... mmg berbaloi la...

tergoda tgk dress asya... comei bangat...!

Mama Idlan Irsyad said...

selamat hari raya sis.. baju raya tahun lepas cantik..suka tengok..hehe..

~aSHa~ said...

wah menariknya baju tiap2 thn tu....

sha pun shopping last minute jer..mana yang termampu..

selamat hari raya lya sekeluarga

Kopiolimauice said...

xpe asya pn bru darjah satu kn ok la dh dpt puasa penuh w/pon beberapa hri je ;p

murah nye hotel tu nampak mewah

selamat hari raya ye lya sekeluarga ;)

nor azman said...

Lawa laju..selamat hari raya..hehe

CintaHati Lina said...

Rindu bulan Ramadhan... tapi apakan daya kita hanya manusia biasa.. Puasa 6 di bulan Syawal tak sama dengan puasa sebulan di bulan Ramadhan kan..Apapun SALAM AIDILFITRI semua...

Cho Zila said...

yerler ramadhan terasa lebih terisikan.. kalau di syawalni perut berisi... ha.. ha.. harapler dapat buat yang terbaik dan teruskan usaha2 yang baik dibulan ramadhan...
seronok tengok gambar hri raya korang sekeluarga...
oooh kat kuantan ramainyer oernag shopping yerk..

eintan nurfuzie said...

selamat hari raya!!!

- dieyana - said...

cantiknya kakak pakai dress...

mama maman aka yana said...

REALLY RECOMANDED AREENA BOUTIQUE HOTEL KUANTAN TUH.. KITA DAH DUA KALI STAY SANA.. HEHE

Syima ~Mama Kyra~ said...

slmt hari raya lya...rajin asya posa penuh..
kami ajar kyra posa separuh je..blk sek kul 3pm terus berbuka
tu pun minum air je..kesian bdk2 kan posa..dah ler skrg musim panas..

Rosmiza Ali said...

Tahun ni x bersopink raya pon.. Recycle je baju lama.. Hehee.. Lepas raya baru sopink..😁

Khai♥Rin : anies said...

Rs nyer bdk2 x excited dgn design tu tp org tua yg terlbh excited ;)


Tuuuu diaaaaa persiapan raya...

Yana Yani said...

wah penuh dengan cite menjelang raya ye
dress tu cantiklah kan...anak saya kecik lagi
idak confirm pakaikan juga
sekarang ni dia jenis melasak

dah habis raya ni...blh ke ucap selamat hari raya =)