Tuesday, August 25, 2015

Lorong Warisan Dunia Kg. Cina, Kuala Terengganu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Cerita baling belakang. 5 Syawal aritu, jalan beraya  rumah saudara sebelah papa Fasya kat Kuala Terengganu. Nama je duk Terengganu, tapi jarang sangat ke Kuala Terengganu. Last sampai rasanya 2-3 tahun lepas. Perjalanan Kemaman-Kuala Terengganu dalam 2-3 jam camtu. Lagi pun papa Fasya sangat-sangat tak familiar jalan kat sana. Berbeza dengan Kuantan, memang fasih & dekat sangat. First time guna LPT baru Kemaman-Terengganu. Alang-alang sampai ke sana, sempat la jalan-jalan kat Kg. Cina & Mydin Mall baru Gong Badak yang orang duk asyik cerita tu. Kat Mydin Mall baru tu biasa-biasa je, macam Mydin kat lain cuma mall dia lah besar. Dan kedai-kedai sekeliling mall memang banyak. Bagi saya ala-ala kat Jalan Plumbum, Shah Alam tu. 

Kg. Cina lak memang dah lama nak pergi. Tapi dulu tersesat, tak kenal jalan. Lepas tu lalu je tak singgah. Sekarang ambil peluang tawaf Kg.Cina. Best jugak kat Kuala Terengganu ghupernya. Kg. Cina ni dekat je dengan pasar payang. Tapi memang kena berjalan jauh & masuk-masuk celah lorong gak la , baru puas hati. Trend sekarang lukisan mural kat bangunan-bangunan lama/baru menjadikan tempat tu ceria & cantik. Sama gak kat Kg.Cina ni, deretan bangunan/rumah amoi kat tengah bandar ni ada lukisan mural & sebalik lorong ada tempat best. Ginilah gayanya menjadi pelancong di negeri kelahiran sendiri. Lepas ni nak teroka lagi tempat lain kat Kuala Terengganu.

Let's picture talk

Welcome to Kg. Cina

 port paling femes dekat Kg. Cina 
Finally, sampai gak kat sini

Kat sini pom cantik. 
Nampak ceria bila kotak letrik TNB di transformasikan camni

 Bangunan lama

 Suka sangat pic kat sini. Cantik !

 Rumah pohon sakura.
feeling di Jepun

 Menara jam
Naik jeti

 Lorong sini pon banyak yang best-best. 
Tapi tak sempat snap pic sebab ramai orang

 Rare

 Kau Kunci Cintaku Dalam Hati Mu..
cewahhhh

Abam beca

street art
Kat sini banyak loghrat terengganu.
Tersengih ambe membacanya..

pissss ;-)

 Sebahagian tempat yang sempat snap pic. 
Ada banyak lagi..

Bagi saya lak..dalam banyak-banyak kat sini paling cun & retro gittu.
Sorilah, mama ngantuk... tido sekejap ye. Tidur dalam senyum ;-)

Aucakkk

Maskot teranung nelang!
Penyu Belimbing

Rumah kecik. Tak pasti sejarah rumah ni

kereta basikal

Love ;-)
Kalau ke sini jangan lupa bawak marker. Leh tulis tarikh, nama or apa-apa je kat belakang tu.
 Fasya pon ade tulis. Nyaris nak guna lipstick mama tau sebab nak sangat tulis.. 
Mujur jumpa marker. 

Pelancong-pelancong luar kalo ke Kuala Terengganu, sila lah terjah Kg.Cina. Recommended sangat tau! Kalo nasib baik leh jumpa gadis-gadis baba nyonya ( Peranakan Terengganu). Time saya pergi tak ade, maybe sebab waktu tu cuti raya. Lepas tu boleh singgah Pasar Payang, borong kain batik sutera dan macam-macam kraf tangan. Selain tu, leh jugak naik Bukit Puteri berdekatan dengan Pasar Payang. Tak pasti macam mana dah keadaan sekarang ni, sebab last saya naik Bukit Puteri masa umur 12 tahun.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

51 comments:

Nurulhuda Abdul Latip said...

Cantiknya lya tempat ni, harap ada rezeki nak ke Terengganu satu hari nanti...

lieyalatif said...

tu laa skrang mmg ramai buat mural gini kan lya...leh jadi pusat tarikan pelancong sebenarnye...lawo2 dlm gambar lya nie.... kreatif sgt2....lagi2 yg boleh tulis tu....mmg unik....rugi tak abadikan coretan kat situ kan...lipstik pun liptiks laa janji ade kesan tinggalan jejak ekekekeekk

adarnadzmie said...

wahhh...memang cantik2 lukisan mural di situ... memang penat bergambar la...hahaa....

lia ummiirfan said...

wow! cantikkkk

Falsya said...

mcm menarik je...n sgt kreatif tau wat kotak letrik tnb gitu...hehe..

Eda Ejai said...

kotak TNB tu bagus kalau buat macam tu.. org nak tampal iklan or nak conteng pon sayang.. =D

el said...

wahhh x sangka kat sn pun ada laman seni street art eh
cun gak..

AnneRaini said...

pernah lalu kg cina tp tak turun pun. cantik dah skrg. mcm2 ada.

amirah said...

waaaa..menariks...

beat said...

wuh kalah penang!

Didie Kamila said...

Wah cantik la pulak Kuala Terengganu..

Diana Rashid said...

terengganu pun ada ye??sekarang banyak tempat dah ada mural art.bagus la..dari buruk je bangunan2 tu..kan/?hehhe

yoorin melacolea said...

wah..kat sana pon dah ada..cantik laa..kalau suka photography wajib ni pi sini

jaja_NorLiza said...

Akak pon nama je org teganu...x pernah gi lg sini...tau tempatnya kg cina tu..sbb sokmo gi bandor KT...tp x sempat nok jln2 lg...hikhik...

biasa kat tmpat sndiri mmg gitu pon...x dang nok gi...atau kita rasa bila2 je kita bleh gi... heh.....blk kg pas ni nok gi la...jeles tgk gambo2 lya se family....cun!

NanyFadhly said...

Wahh...seronok nya. Tak tau pun kewujudan kampung cina ni. Nanti balik Malaysia boleh ajak en suami ke sini. Unik sangat lah! siap ade tulis kot ganu slanga! hahaha..gambar pun comey comey sumer.. :)

Khai♥Rin : anies said...

payung2 warna warni tu mengingatkan sy satu lorong kt spain (kalu x silap) mmg cantik...


eceh! ayat bajet mcm da penah smpi spain hehehehe

Mama Balqis BluePinkBaby said...

WAHHH...SAYA YG DUK DEKAT NI...SETIAP KALI BALIK KG...STAKAT LALU JER...ABIS2 TGKAP GMBAR KT TEPI JALAN JE...RUPANYA CELAH2 BGNAN ADA LG YG MENARIK...

mamabeauty said...

bestnya Liya..
sekarang dah banyak kan tempat yang buat macam ni..

yanie yusuf said...

Menarik lah.. nanti datang Terengganu leh ke Kg Cina..

salwana nordin @ che'wa said...

ha'a cantik2 la kt sini..serius!!!

nak2 payung tu..kalo buat photoshoot mmg cantik ya amat ni :)

seronok asya berjln2 ye :)

Yusla Mahat said...

Meriahnya... happy family
Cute SI MANJA

Syima ~Mama Kyra~ said...

Bestnya tmpt ni...kalau kami cuti2 msia kat tganu bole la sggh sini..tq sharing infor :)

Ema Johari said...

menariknya...tak sangka pula ada tempat rare kat sana...harus ku terjah juga satu hari nanti.

kayyana said...

mural mural kt dinding tu mmg cantik lya.. ala ala penang kan

Bunda_nora said...

wah meriahnyer gambar2 kat sini...banyak cerita dalam gambar2 tu...dengan pemandangan lukisan2 mural yang cantik2 ...memang meriah sangat...

Rosmiza Ali said...

Paling teringin nak gi, kat kawasan yg ada payung banyok2 tu.. Macam syok jer posing situ.. Hehehe..
RosmizaAli.Com

Elly Khalid said...

nice place... dah byk negeri pulak buat mcmni kan...

ceria2 ke blog elly..

HOT MOMMY PILIH VIVIX SHAKLEE

Putri said...

saya pernah pergi bukit puteri time rombongan sekolah umur 11 tahun..lepas tu memang x pernah sampai terengganu lg dah.
insyaAllah tunggu Ali dan Adik besar sikit..dh well behave dalam kereta baru nk plan travel terengganu

Amanina Mads said...

wahh.. KT dah ada art street. best selfie

Yana Yani said...

korang anak beranak ni memang fotogeniklah
suka sangat tengok tau, mesra dengan kamera
saya belum penah sampai sana lagi
cantik nampak kawasan sekitar dia
ni kalau saya ni, memang tak lepas peluang bergambar

mawar_berduri said...

haishhh...bila la nak smpai terengganu ni ..banyak tempat menarik

Qaseh Vee said...

dulu pernah gi situ tapi tak singgah . cuma lalu je ... dah byk tarikan sekarang ya ...

nik ros said...

cantinya kat sini. kreatif btol sapa yg lukis2 ni.

Cik Aini said...

Kan..skrg semua lorong & bangunan cantik dgn hiasan mural,kita sekali join snap pic sbb cantik.hehe at least xdelah dinding tu terbiar buruk or kena conteng kan :)

Btw selamat hari raya Lia,maaf zahir batin ye :)

Puan Kutu said...

Banyaknya gambar..memang tempat yg sesuai utk bergambar smbil cuci mata

RedRose said...

lama betul xblogwalking. dah besar anak dara you ye. :)

Nurul Aini Mohd Noor said...

Sangat menarik. Teruja nak bawa family ke sana juga. :-)

Jom blogwalking blog biasa saya http://ainisharendcare.blogspot.com

Zefa NorAsmara said...

Eh eh.. Tak tau pun ada tempat mcm ni kat Kuala Terengganu. Padahal setiap kali balik kg memang akan pergi Pasar Payang. Lps ni boleh la terjah sini..

mama ila said...

hahhh..datang KT yer...hihiii..cantik2 kan...kalau nak tahu kg cina ngan rumah ila kat losong dekat jer tu..hihihihi...ofis ila pun dah dekat sangat ngan Bandar =)

mamabeauty said...

kemain lagi kan posing anak beranak hehe..
tapi bestlah..

anw ahkak dah tukar domain.. if Liya click to mamabeauty tu akan terus ke new domain aliaelena.com

LydSunshine said...

Tak sangke ada tempat gini tak KT. Boleh la pergi kalo ke sana nanti.

Ena said...

Menariknya kat sini..
Ena pun nama je org ganu
tapi jarang ke sana..

TunSha Ayunie said...

Alahaiiii cantiknyaaa....
lagi suka tengok Asha dok posing kat situ... jelesss tau aunty ! haha

Nora Karim said...

bestnya nampak tempat ni... encik hubby saya org ganu... tapi kami jarang blk ganu sebab dah tak de siapa2... ingat raya haji ni nak ke ganu... bestnya kalau dpt singgah tmpt2 menarik di ganu...

Yati said...

Cantik-cantik wall art. Tempat menarik untuk pi ni.
Lya pekabo? Lama kak Yati tak singgah sini. :)

hamizah che mat said...

happy family..
KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP

Mama Myja said...

Bestnya dah lama x jalan terengganu, rasa memang lama giler lah. Hehehe

mamaarifakeem said...

Menariknya... hurrmm.. hope tak.lama lg bleh jejak pantai timur.. tk.pnh smpai kec time rombongan zmn sekolah rendah dl.huhu..

Indahnya percutian di Malaysia kan... 😍

Aisy Nasiha said...

Banyaknya lukisan unik dan lawa kat kg cina ni. Suka tgk setiap kali kwn2 blogger ke sana. Kami entah bila lagi nk ronda ke kawasan ganu ni..

rubiah kadir said...

tengok lorong kg cina ni..dulunya xdek meriah cm skrg...

sebab dulu mak ruby berniaga kt kedai payang tu..

nanti balik ganu, boleh lah ronda

tiga lalat said...

meriahnyerr ., ;p