Monday, September 21, 2015

A New Life

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Aucakkkkk,,, kali ni lama sungguh bertapa. Hampir sebulan tak update blog. Sibuk mengalahkan pak menteri. Alhamdulillah, bermula pertengahan Ogos lepas saya dah mula duduk rumah baru. Happy sangat sebab akhirnya boleh duduk kat rumah sendiri. Cuma part deko-deko memang kena buat step by step. No money, no talk.. hahaha.. Takpelah, apa yang penting barangan yang basic tu. Masuk rumah baru ni saya kena bermula dari zero, sebab barangan perabut lama saya habis musnah banjir & ade yang saya bagi pada abang saya masa berpindah balik rumah mama saya tahun 2010 dulu. Takpe, kena sabar.... tak nak lah sebab nak completekan rumah ni berhutang sana sini. Bab deko-deko lak, saya mengimpikan rumah yang simple. kemas & sejuk mata memandang. Hasilnya, entah seperti yang diimpikan atau sebaliknya.Apa-apa pun, wait n see. Oklah, sebab lama sangat tak menaip ni, kita rojakkan sikit antara corat-coret kehidupan.

Rumah sewa lama dulu..
 Duduk sendiri dari mula kawen tahun 2006 hingga 2010.
Asya pon kecik lagi time ni.
 Lepas tu balik pindah rumah mama saya sebab faktor kesihatan saya masa tu. 
Sekarang kena slow-slow nak deko-deko rumah.
Rumah sendiri ni lagi eksited nak beli barang.

14.08.2015
Time ni masa belum duduk kat rumah baru.
Berulang alik ke rumah untuk house keeping, cat rumah & basuh rumah.
Sebab tak dia bosan, papa angkot semua mainan dia.

Kononya pramugari

Odway balik rumah tokma


16.08.2015
Malam pertama tidur rumah baru. 
Tidur semalam ni je sebab nak basuh rumah.
Bilik belakang ini insyallah akan dijadikan Playroom & stor. 
Kena bijak bahagia ruang lepas ni.

19.08.2015
Balik school dapat upan makan aiskrim


20.08.2015
Siap pasang grill rumah.
Time ni tak siap lagi cat dalam bilik tidur utama.
Design grill pintu bilik ni papa asya google, alhamdulillah puah hati sebab welder ni dapat buat sebijik macam yang kita nak. Paling penting kekemasan tu.


 Grill sliding door design biasa aje. Sekerang trend design "S". Kami laki bini sepakat nak pilih design yang simple & kemas . Lagi pon sliding door ni sementara je ni, ada rezeki nanti nak tukar pintu kayu. Saya ni kurang gemar sikit sliding door. Rezeki saya juga, berjumpa dengan welder yang menawarkan harga yang lebih rendah berbanding werlder-welder lain.

22.08.2015
Complete cat ruang tamu & wiring .
Kami lakibini cat sendri rumah ni, xde hire mana-mana tukang cat pon.
Warna pilihan untuk ruang tamu semestinya kaler pastel. 
Untuk dinding saya pilih warna Latte & Warm Sand.
Bahagian dapur je tak cat, sebab nak deko theme hitam putih.
Wiring & pasang semua lampu ni pon rezeki saya jumpa dengan orang yang menawarkan harga berganda murah. Langsir, mak mertua sponsor. Alhamdulillah

Kosong lagi...
Satu-satunya kabinet TV yang selamat & tahan walau tenggelam banjir.
Sofa & meja makan pon xde lagi time ni.

23.08.2015
Budak bosan tak de geng

24.08.2015
Ada perlawanan boling kat opis saya just untuk pekerja wanita.
Lontar bola sambil melepaskan tekanan. Hehe

27.08.2015
Budak ni pakai baju taekwando, tapi ponteng kelas petang tu.
Mengamuk nak ikut mama pergi bandar jugak.

02.09.2015
Dilema anak tunggal...
Bermain dengan bayang-bayang jer..

Dah lama tak buat hidangan special untuk dia.

03.09.2015
Ayat sehati sejiwa tu tak menahan...

Balik taekwando upah Slupeeeee

05.09.2015
Ngetest kedai baru. Suka seko kedai ni, 
sangat klasik macam duk dalam rumah zaman dahulu kala.
 Semuanya berasaskan atap rumbia.

Berjaya siapakan Tentatif Family Day...
Hasil tangan last minute

Testing "bow tie" untuk pakai malam dinner family day.
Theme smart & glamorous (Blue or White) ... Mama pilih Smart untuk asya. 
Sebenanrnya malas nak beli baju, pakai mana yang ade.
 Kebetulan ade kemeja putih & seluar biru ni.


13.09.2015
Pukul 5 pagi menapak kat kecemasan sebab lelah.
Upah mandi kolam & makan aiskrim banyak sangat time family day tu.
Demam melarat-larat lak.. Seminngu tak gi sekolah, sambung lak seminggu ni cuti sekolah.
Dah lama dia tak sakit teruk camni. Alhamdulillah, sekarang beransur sembuh. Cuma batuk tak hilang.Maybe faktor jerebu jugak.

16.09.2015
Hari malaysia....
mama+asya ... dah lama tak selfie-selfie camni.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

32 comments:

Mama Myja said...

banyaknyer set mainan dia.. nak 1 boleh. Hhihik

eima said...

tahna=iah sbb dah dok rumah baru .....
budak lelah gitu la .. cam fahim dulu mmg pantang pantang ais krim ngan mandi kolam ..kompom lelah ....
risau2 je nk bg kat fahim dulu2... tp skrg ni alhamdulillah ...asthma mmg lama dah tak kena ... dekat setahun dah kot ..sejak mmg die amal shaklee ....klu prasan dulu2 mmg entryu fahim masuk spital ngan amik nab je .... huhu

Nad MamaZN said...

alhamdulillah
merasa dok umah sendiri..
deko2 tu xperlu all out dlm 1 masa
sket2, ikut kemampuan kan ;)
tahniah ye
asya, moga cepat sembuh!

idzwa kamaruddin said...

wahhh cantik nyer rumah ;)

Khai♥Rin : anies said...

wahhh tahniahhhh!!! selamat msk rumah baru...perasan da lama lya x muncul...mesti sbb pindah rumah... bila nk wat kenduri n jemput kami ni? hehehehe ;-)

salwana nordin @ che'wa said...

lyaaaaaaaaaa..lama tak update rupanya masuk rumah baru ye..

cantik dan besar sgt rumah lya akak tgk, porch, ruang tamu, dapur npk luas...alhamdulillah rezeki tu..

takpe pelan2 deco..akak tgk simple je pilihan lya, tak serabut itu yg penting..itu yg best masuk rumah baru, bermacam2 idea dtg dlm kepala kan..tp tu la kalo no money no talk hhhiii..

inshaaAllah ada rezeki lya sekeluarga tu..

tak sabar akak nk tgk perkembangan selanjutnya ni :)

AnneRaini said...

patutlah lm menyepi. sibuk pindah ye. seronk dpt duk umah sendiri.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

bestnya ada rumah sendiri dah skrg...:) xpe deko dan barang rumah tu boleh bli pelan-pelan..

Mrs Little Voice said...

wah...seronoknya duduk rumah baru...bau cat yg harum je kan...pelan2 kayuh...hehehe

mama ila said...

wahhh..bestnye dah masuk rumah baru eh lya....pasni kalau deco2..sila share yer..hehehe... dan jugak semoga asya cepat sembuh yer... samalah macam hannani..sensorang xder geng...tup2..mama dia lah yg dia pulun ajak main mainan sama2..hahaha

mun said...

hehe suweett je ayat sehati sejiwa....

Yana Yani said...

seronoknya dah duduk rumah baru! tak sabar nak tengok lya deco
saya ni pun dah masuk tahun kedua dekat rumah baru
belum sepenuhnya habis deco
perlahan-lahanlah lya, insya allah...

asya memang ada lelah ke. siannya dia

amirah said...

bestnya liya masuk rumah baru ye...sikit2 lama2 cukupla kot deko tu

norhidana miswan said...

pttlah senyap lama... sibuk pindah umah yek...

cantik n nampak luas umah lya, grill ngn cat tuh pun lawo

Chekgu Azrine said...

Feling dok rumah sendiri mmg lain mcm kan..hehe

Puan Kutu said...

Patutlah dah lama tak update..sibuk.mengecat rumah baru rupanya..seronok kan dapat dok rumah sendiri..semangst deko mesti membuak..pelan2 la kan..janji tak berhutang..nak rumah lawa tp terbeban hutang tak guna jugak

Ptot haritu tgok update kt ig asya tak sihat..lelah rupanya

Yana Yani said...

lya, yang pasal discoveria tu kan
dia dekat avenue k, jalan ampang
betul-betul berdepan dengan klcc
senang cari =)

adarnadzmie said...

tahniah dik... dapat duduk rumah sendiri syukur sgt....
nnt dpt la deko2 bagi cantik...hahaa

asya la yg paling suka dpt masuk rumah baru...hehe

sal ya said...

Deko slow2. Akak yg dah bak 4 thn msk rmh ni pn x berdeko2 bagai lg. Selamat masuk rmh br ye.

Sayangku Zie said...

Dah masuk rumah baru ye.. Alhamdulillah... memang excited kan...

LydSunshine said...

Seronoknya ada rumah sendiri. Besar juga rumah Lya ye. Kalo rumah gitu kat KL ni dah harga 500k ke atas dah Lya. Untung la dpt beli rumah macam tu tau.

Asya la seronok sebab ada play room sendiri nanti.

LZ - The Blog Owner said...

Assalamualaikum LYAfrina,

Tahniah masuk rumah baharu..
Bestkan, tentu excited mendeco-deco rumah..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Dah agak lya lama x update blog sb msk umah baru...bestkan dpt duk umah sendiri tu yg semangat nak deco bagai..kita dah duk sethn umah baru pun x abis deco...stp bln ada je brg nak mbeli..pelan2..hehe..samala word kyra dgn asya klu kyra bg surat mesti tulis 'kyra sayang mama smpi bila2' sure asya x sabo nk ada playroom kan..dah siap share gmbr blk mainan tau :D :)

Aisy Nasiha said...

Wah.. dia dah duk kat rumah baharu ya.. seronokla tu ya.. insyaAllah tak lama lagi makin menjadi rumah impian la tu. Slow2 asalkan puas hati..

ANIM said...

tahniah lya..
memang berbeza bila dapat ddk rumah sendiri..
kak anim ni sekejap ajalah merasa. asyik pindah randah...

Nafira usof said...

Dah masuk rumah baru dah yer. Tahniah Lya.. selamat mendeko.
sonokkan masuk umah sendiri. rasa puas bila dpt tgk hasil penat lelah sendiri.
bukan senang untuk beli sebuah rumah kan~

Eintan Nurfuzie said...

bestnya rumah bari.. si comel tu pandai btoi posing ye.. hihihi
Jom singgah blog : Nurfuzie.com
Jom singgah entry ni: Malaika Oil Produk Semulajadi terbaik untuk kulit
dan juga entry ini Tawaran Iklan Di Blog Cik EN serendah RM10

el said...

tu baru skit
nti dah penuh sure cantek umah lya
mmglah sonok nak deko2 umah sndiri ni kan

QasehnyaRania said...

pelan pelan lya comfirm dpt puaskan hti nnti bila dpat deko deko sndiri, kan.
bila dpt buat sndiri selain jimat ongkos, kepuasan yg kita dpt. apa yg pntg kerjasama pasti kja jd mudah,kan !
alahai sian asya. semoga asya sntiasa sihat2 aja.

Kopiolimauice said...

Alhamdulillah dh bleh dok rumh sndri kn...

Time Traveller said...

Alhamdulillah dah dapat rezeki masuk rumah baru huhuu.. lepas ni mesti akan hias lagi macam2 huhuu :D

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Tahniah lya masuk umah baru..srronoknyaaaa dpt dok umah sendiri kannn..^_^