Thursday, October 15, 2015

Weekend : Pekan Kebudayaan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Weekend baru-baru ni sempat ke pekan kebudayaan sebagai mengisi masa cuti hujung minggu. Lagi pon dekat je dengan rumah. Kalau tak silap pekan kebudayaan ni bersempena dengan Hari Sukan Negara. Memang banyak booth pameran daripada pelbagai agensi , gerai jualan & funfair.. Berpeluh jugak lah pusing-pusing. Tapi pic tak seberapa rajin nak snap, just snap tempat yang tak ramai orang.

Yes... im still single..
Hehe

Salah satu booth feberet saya..  Sebenarnya saya berkenan nak tempah tulisan-tulisan kat board tu. Tulisan permanent, so tak perlu risau dengan tulisan hilang ke apa.  Just RM15/pcs. Plannya nak deko area dapur nanti. Banyak lagi kerja kayu, photobooth+aksesori dan macam-macam lagi yang kretip ni. Untuk detail boleh follow IG : italajin

Dekat booth ada macam-macam binatang. Tapi berkenan selfie dengan burung unta aje.

Kesian mok cik, penat menoreh ye..
Tapi mok cik maintain cenyum manih.

Last, kalo ada macam-macam permainan gak, wajib la nak rasmi. Kebetulan terjumpa sepupu dia,terus naik train sama-sama.

Tapi ada insiden buruk berlaku di Pekan Kebudayaan dimana, belon gas meletup & menyebabkan kecederaan pada budak. kalau tak silap sampai melecur n teruk jugak salah seorang mangsa tu. Tak tahu punca sebenar kejadian macamana sebab ada banyak versi. Ada yang saya baca puncanya disebabkan pemetik apiyang dihalakan pada belon tu & terus meletup. Maybe guna gas Hidrogen sampai jadi macam ni. Aihhhh, rupanya belon gas ni merbahaya jugak. Ada saya terbaca komen kes lain berkaitan belon pecah dan getah belon tu melekat kat keronkong. Tindak balas getah dan gas helium barangkalli. So kejadian macam ni boleh dijadikan iktibar. Kalau nak beli untuk anak utamakan keselamatan dan guna dengan cara yang betul. --> Detail kejadian KLIK SINI. & SINI

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

30 comments:

idzwa kamaruddin said...

sebab tu saya tak berani nak naik belon panas tu kat putrajaya..huhuh....seram kot!

Bunda_nora said...

Merbahaya jugak belon camtu...kalu dah afa insiden teruk macam tu len kali hati2lah...kalu ada benda lain naik dapatkan yang lain jer...

lieyalatif said...

mate lieya pun berkenan dgn yg lya berkenan....cantik tu deco dapur...gantung kat dinding dapur..... harga pun tak mahal lya.... beli tak tu?

eh bile nak up entry rumah ni lya...cepat tau...tak sabar nak tgk...asya ade bilik sendiri tak...sure pink2 bilik princess tu kan....

Inani Hazwani said...

Wahh seronoknyaa :D

norhidana miswan said...

syok jgk ek, naper lah time balik tkde majlis2 gini... kalu tak syok jgk layan pusing2...

belon gas tu mmg kadang seram jgk... yelah tekanan tinggi kan

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam kenal LYA...

Seronok juga meronda dalam lama kebudayaan tu..
I'am singgle tu buat auntie tersenyum ...

Akak follow blog #1836, jemputlah ke blog kecik akak ye :)

Qaseh Vee said...

selalu gak anak buah beli belon tu . tak pernah lak fikir pasal bahayanya ...

Mrs Little Voice said...

memang cantik tulisan tu...

Nafira usof said...

oohhh.. ade baca pasal kes belon meletup tu. Lya ade kat situ lah waktu tu?
bahaya kan? hanya sebab pemetik api jer. huhuhu

LydSunshine said...

belon yg meletup tu belon panas ke atau gas hidrogen yg org masukkan dalam belon befday? Kalau yg sampai lekat kat kerongkong tu bahayanya...

SEO Expert Pakistan said...

what a cool photo.Excellent working
http://www.auratrends.co.uk/
http://grabbit.com.pk/

Diana Rashid said...

Betul ke single ni Asya??hahahh

AkuBiomed said...

Cantik back drop macam English Style. :)

Elya Roza said...

comel jee berkenan selfie dgn burung unta..ehehhe

wa said...

memang lawa booth tu..nasiblah ada model kan..kalau tak mama dia lah yang kena jadi model hehehe

rubiah kadir said...

assalamualaikum sis..

sebenarnya ni buat kt mana eh??
cantik deko2 tu..dan pastinya model x berbyr pun comel aje ..

belon gas meletup??
kesiannya pada yg kena tu.. tulah ruby dan suami mmg x berani..nk naik belon tu..atau seangakatan dgnnya...

ada baik dan buruknya juga kan :)

mamabeauty said...

ohhh kesiannya.. tak pernah naik juga belon panas tu sebab takut hehehe..

tapi best kan tgk mcm2 aktiviti

NzA said...

macam best je kt situ......tang deko2 tu best

Cikna said...

Part bergambo mmg xleh miss....;-)

Bunda_nora said...

Memang takot jugak dengar kes balon panas tu...

Asha Lya said...

Comel la Photobooth tu..lma x berkunjung ke cne besar da adik fasha

el said...

suka tgk asya posing..pandai dia posing2 eh

tiga lalat said...

wahh bahayanya belon panas putrajaya tu kannn., huhu2

❤Kamsiah❤ said...

seronok anak2 nampaknya ..

eita said...

ita pun pergi jugak baru ni..
bawak anak sedara hubby...
lenguh kaki jalan...

abuikhwan said...

Assalamualaikum,
Pekan kebudayaan ni kat mana ye? Apa pun semoga enjoy bersama keluarga. Bab belon panas tu gerun juga mendengarnya...

abuikhwan said...

Assalamualaikum,
Pekan kebudayaan ni kat mana ye? Apa pun semoga enjoy bersama keluarga.
Tang belon panas tu, gerun juga mendengarnya..

Puan Kutu said...

Syok jugak ye tempat ni..tp pasal belon gas tu memang seram.huhu

Khai♥Rin : anies said...

ooo ada baca gak psl si belon meletop ni... ooo kat sini rupanya... tp kalu tersalah isi gas mmg boleh meletop... sbb tu ada gas yg khusus utk mengisi belon. bkn sbgrgn gas... mmm hal ni kena tanya bdk kimia laa ;-)

Mama Myja said...

wah bestnyer.. kalau mamamyja pun puas bergambar nih, hahaha