Tuesday, November 24, 2015

Berakhir Sesi Persekolahan 2015

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sekejap je kan... tup tup tup... dah berakhir sesi persekolahan untuk tahun ni.. Maka berakhir jugak sesi persekolahan darjah 1 buat Asya. Next year, dah naik darjah 2. Alahaiiii... dah besar baby ajaib mama ni.. sedihnya mama.. Makin hari makin membesar anak mama. Hakikat yang harus diterima.

Berkaitan exam akhir tahun Asya, ada subjek yang naik & ada yang menurun. Untuk final exam baru-baru ni asya just dapat 6A,3B,1C.. huhu.. Yang C tu dapat 69 markah untuk subjek math. Memang menurun daripada 90++ awal tahun aritu. Masa final exam aritu just sempat study subjek Dunia Sains Teknologi je.. Yang lain-lain berserah sebab kebetulan time final exam saya bizi dengan masalah dekat kerja. Huhu.. Agak mencabar, tapi alhamdulillah semuanya dipermudahkan & dapat diselesaikan akhirnya.

Apa-apa pun saya dah janji pada asya 1A dapat 1 hadiah sebagai reward atas usaha dia (Reward kedai RM2 je). Bagi saya perlu kita bagi reward untuk atas daya usaha anak-anak supaya dia akan lebih bersemangat untuk masa depan. Saya tak skor asya untuk kejar nombor kedudukan dalam kelas tapi skor setiap subjek dapat A & skor gred keseluruhan 90++ (A).. Memang sekarang walaupon exam dapat no 10, tapi kalau dapat skor gred 90 akan terima anugerah kecermelangan. Tapi saya tak pasti gred A dikira daripada Gred 86++ atau bermula 90++. Setiap anak ada kemampuan & kita mesti yakin dengan tahap kemampuan anak kita. Yang penting usaha & terus mengasah. Pendek kata, parang yang tumpul, bila diasah akan menjadi tajam akhirnya.

Antara kenangan darjah 1. 
Mama dah tak rajin nak ambik pic hari-hari macam time tadika dulu.
Bukan malas, tapi rushing setiap pagi...

TAEKWANDO

Selain tu, saya masukkan Asya ke kelas Taekwando under WTF sejak awal tahun dulu. Bagus juga untuk isi masa lapang dia. Lagipun latihan hanya seminggu sekali. Sekarang asya dah yellow Belt nak masuk Grade ke 7. Yang saya tahu, ada 9 Grade bermula dari White Belt hingga last sekali Red Belt. Harap berjayalah capai sehingga ke Red Belt.

1st day ke kelas Taekwando awal tahun dulu.
Uniform belum dapat.

Yeayyy..finally dapat uniform 

First day sarung uniform

1st time Grading..
White Belt (Grade 9) ke Yellow Belt (Grade 8)..

Sepatutnya baru-baru ni grading Yellow Belt Grade 7, tapi sebab sebelum tu banyak ponteng kelas, so grading ditangguh awal tahun 2016.

Cuti sekolah panjang ni mesti seronok plan cuti-cuti Malaysia..Dan ada jugak yang dah buat persiapan awal membeli baju-baju sekolah untuk tahun depan. Tapi kita kat papa timor ni kena standby untuk hadapi musim banjir. Kat sini dah mula hujan lebat, tapi belum berterusan. Harapnya keadaan tahun ni biasa-biasa aje. Risau jugak kalau rumah baru duduk ni naik air.. Mudahan dijauhi segalanya. H.A.P.P.Y  S.C.H.O.O.L  H.O.L.I.D.A.Y

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

33 comments:

Rizziela said...

wah...hebatnya Asya.. Tahniah.. yg penting x ada subject yg gaagal

Sheila Adziz said...

Allhamdulillah... cepatnya setahun masa berlalu...

Nafira usof said...

Tahniah Asya atas kejayaan yg di perolehi.
6A tu kira dah cemerlang dah tuh.

masuk taekwando yer.. bagus lah Asya nih.
tak rugi belajar seni mempertahankan diri nih.
boleh di gunakan di masa akan datang.

Selamat bercuti sekolah buat Asya~

lia ummiirfan said...

AlhamduLILLAH.. semoga terus cemerlang lagi pada tahun akan datang. :)) tahniah!

Jemput datang

Khai♥Rin : anies said...

bgs tu lya...sebagai pertahanan diri di masa hadapan...


cuti sekolah ni trn laa ke kl lg...kite g jln2 ke IKEA baru nk x? ;-)

Kesuma Angsana said...

Apapun asya dh buat yg terbaik.. tahniah asya mg teruskn usaha dan kecemerlangan di tahun hdpan pula yer

wahida said...

tahniah asya...pandainya...
harap tak banjir la kat sana ye...
kami semua doakan yang baik2 je...

Daddy Ziyyad said...

Betul tu....sedar tak sedar kejap aja masa berlalu...anak saya sebaya Asya. Reward tu penting, lebih2 lagi untuk kanak2...pemangkin la kiranya :)

Saya doakan moga tahun ni, tak lah banjir teruk macam tahun dulu.

el said...

tahniah asya
insyallah di masa2 akan dtg buat yang terbaik ok

anak el ritu masuk tekwando..lama2 dah jd boring dah depa haha
terus msuk pengakap

adarnadzmie said...

tahniah Asya... tahun depan usaha lgi...

slmt ber cuti panjang ye Asya...:)

Yana Libra said...

pandai asya dpt 6A...

hebat tu blaja taekwondo :)

Yana Yani said...

saya setuju dengan lya pasal pencapaian setiap anak berbeza
kalau ikut result, asya much better dari afif
untuk tahun satu ni saya kurang menekan
apapun tahniah asya ye..selamat bercuti =)
peluk cium dari acik yana yang jauh =)

salwana nordin @ che'wa said...

thn depan darjah 2 dah asya sama mcm alya :)

akak pun baru masukkn kelas tekwando jugak utk abg adi, alya ngan awatif..

bukan apa utk pengalaman dan utk protection diri gitu hhheeee

sekejap je masa berjln kan..makin besar anak2 :)

eima said...

wahhh bgsnye ...dok plan nk hantar fahim x antar lagi pun ...adui la

- dieyana - said...

tahniah Asya! yang c tu tk pe...usaha lebih lagi ya.... Asya pasti boleh!

suhailah hamid said...

wah bagus la asya sign up kelas teakwando, untuk keselamatan diri in future insyaAllah...

Asha Lya said...

Sekejap jer masa berputar kn da nak masuk darjah dua da adik asya

Diana Rashid said...

cepat je masa berlalu..dah nak naik darjah 2..siap belajar taekwando..heheh..comel je dia pakai baju tu..

Lya..kalau boleh bila beli benda makan yang ada lidi tu , cabut je semua lidi buang dulu..bahaya makan dalam kereta dengan lidi tu..Risau..hahah...menyibuk je saya ni ..kan...sorry..

LadyBird said...

Salam kenal awak.. 😁

Bgs hantar ank bljr taekwondo kan.. Zmn skrg perlu tahu ilmu pertahanan diri.. Kurg2 klu ade org sepak kite boleh terajang balik.. Hihi.. Awak org pata timo ek? Duk mane?

che mid said...

Alhamdulillah, tahniah Asya sayang.. teringinnya nak jumpa in person..bila la ek?..

Ada juga plan nak masukkan deeja kelas taekwando, tapi tunggu dia besar sikit. Darjah satu macam Asya ok le kut kan..

Qhaifa Nur said...

Tahun depan dah darjah 2...samalah dgn anak kak nur no 4 tuh sebaya..
bestnya dia masuk taekwando...moga terus cemerlang tau Asya..

rubiah kadir said...

TAHNIAH ASYA..

wah, kira dpt 6 reward la ye..

anak acik ruby thn 6 thn...
sekolah tadika pasti..dpt pelajar terbaik math...yg lain semua A kecuali jawi...

:)

rubiah kadir said...

tak pergi mana2 kut..musim hujan..sejuk..senang nk dpt demam kan..kurangkan aktiviti kt luar..up kan ambil vitamin c YA

tgh memikir aktiviti apa x nak anak2 bosan bila cuti skolah lama

Amanina Mads said...

wahhh tahniah asha.. ok la tu result. nanti ada black belt pulak

acu yuhan said...

comel.. done folo, folo me back k ;)

acu yuhan said...

done folo folo me back k ;) http://acuyuhan.blogspot.my/

LydSunshine said...

Asya dah ada gigi depan. Punya lama tak tgk dia senyum buka mulut.

Qaseh Vee said...

comelnya aksi asya bertekwando ... betul tu . yg ptg berapa byk A blh capai ...

aryan azra said...

sekejapkan rasa masa berlalu, anak2 ni cepat je membesar.

bestnyer asya belajar taekwando

tiga lalat said...

tadi tgk tv3 kata rantau panjang sg golok dh banjir., huhu2

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Wah bykkkk gambar Asya!!!Simpan nanti blh buat kenangan....

Cikna said...

6A tu dh ok sngt, mesti time hari anugerah asya dpt bnyk hadiahkn....thn dpn cuba lg k

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Congrats asya..dh cube yg terbaikkan..tp bab math tu sebijik cam zara..menurun dr exam mid year..markah sama plak tu..kekeke..so jnji mama next yr mmg kena usaha lebih utk math..nway..bestnye asya join takwando..^_^