Friday, November 13, 2015

Nasi Lemak Buluh + De Floria Cafe + Hungry Station

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Ini bukanlah entri menunjuk-nunjuk ke apa.. Kadang-kadang takut jugak dengan pemikiran manusia ni. berikut. Kalo setakat makan Secret Recepi ke, KFC ke... dan seumpamanya xadanya nak buat entri bagai sebab depa dah sedia maklum femes & dikenali.  Hasil survey carian diblog saya, banyak masuk carian tentang "Tempat makan di Kemaman" , "Western Food Terengganu lah" dan macam-macam lagi. Diharap, dengan perkongsian saya ni akan menambahkan rezeki buat pemilik-pemilik restoran . Insyallah.

Nasi Lemak Buluh : Warung L.A

Salah satu warung feberet saya nih. Bagi saya rasa nasi lemaknya memang kena dengan selera. Sedap. Kata owner warung ni, idea untuk buat nasi lemak buluh ni datangnya dari kampung asalnya di Kluang, Johor kalo tak silap. Jadi orang Johor memang dah biasakan makan nasi lemak buluh ni. Paling saya suka , sambal kerangnya.. 

Lokasi :
Belakang JPJ Kemaman / Telekom

Sementara menunggu hidangan sampai.

Sebelum pekena Nasi Lemak Buluh, melawat kawasan sungai yang meninggalkan banyak kenangan waktu kecil saya. Sedihnya tengok keadaan sungai ni. Jadi macam ni sejak lepas kena banjir besar dulu. Suatu masa dulu sungai ni sangat cantik & menjadi tempat feberet saya & sepupu bermain setiap kali balik kampung ( Kampung la sangat.. hehe)

De Floria Cafe

Sebelum ni di kenali sebagai I Dhiya Cafe . Salah satu tempat feberet saya untuk pekena western food. Selain tu "Nasi Lemak Limited" dia sangat sedap & murah. Pendek kata, kalau nak makan Lamb Chop, memang kat sinilah pilihan saya. Selain tu spagheti dia pon sedap!

Lokasi ;
Kg. Paya Berenjut

Senarai harga

Fasya & Ice Cream Pancake

Hungry Station

Baru aje buka dalam beberapa bulan lepas.
 Harga makanan yang disediakan mampu milik. 

Lokasi : 
Betul-betul berhadapan Sek. Men. Keb. Chukai ( Premier) & bersebelahan A to Z Mart & Eco

Antara menu yang ada, tapi saya just beli sushi time ni.

Sushi yang 100% diyakini HALAL. Sebenarnya Ayunnie Russ Sushi ni sangat femes. Kalau tak silap, husb Ayunie ni pernah menetap/bekerja di Jepun. Selain tu beliau ada juga menjual Mee Udon. Selama ni asyik tengok kat FB aje. Akhirnya rezeki saya dapat jugak merasa, itu pun kebetulan beli barang dekat kedai A to Z Mart tu, terperasan ada kedai baru buka, try-try intai apa yang ada.. nampaklah sushi idaman kalbu ni. Hehe. Alhamdulillah rezeki saya dapat juga makan sushi Ayunie ni. Sesiapa yang nak cuba atau menempah sushi yang 100% diyakini halal leh contact owner FB : Ayunie Russ .

 Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

24 comments:

syawalsimpsons said...

tak penah lagi sue makan nasi lemak buluh ni, menarik

aziekz said...

Oo..terima kasih..ble la promot kt blog sye utuk makANAN Lazat di kemaman

nesaprima.blogspot.com

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah tengok best jer Nasi Lemak Buloh tu Lya..
Macam nak mencari ajer..

AnneRaini said...

nampak menariklah nasi lemak buluh tu. mesti aroma die mcm lemang gitu.

norhidana miswan said...

tak berkesempatan lg jelajah restoren n kedai2 mkn sekitar kemaman spt yg lya selalu cite kt blog... asal balik kerteh msti musim ujan lah huhu mcm baru2 nih balik kerteh pun tak kemana sgt sbb ujan je

ns lemak buluh tu mmg rare kt kl tak penah jumpa lg... msti wangi bau ns lemak th kan

eynda said...

Betul tu... kita share kisah makan-makan bukan niat menunjuk... kita tahu ramai yg suka jalan-jalan cari makan, cari idea nak makan kat mana... lagipun boleh bantu murahkan rezeki peniaga kan :-)

Khai♥Rin : anies said...

kalau nk beli nasi buluh je boleh ke lya?

semuanya sedap2 belaka!

Aisy Nasiha said...

Bestla ada entry mcm ni, baru ramai.org tahu dan juga untung orang2 kat kemaman sebab banyak tempat makan yg sedap dan yakin halal kat sana..

εïзmummyHazaεïз said...

Wwahhhh makanan sedap2 belaka. Dekat Perak ade 1 warung nasi buluh ni... TQ share tempat makan Lya

Falsya said...

lya..nasi lemak buluh tuh temptingnyeeeeeee lahaiiii...

Yana Libra said...

byknye kedai2 yg menarik..selalunya blk tganu hari cuti je, byk kdai tutup..huhu

adarnadzmie said...

nasi buluh tu nampak cam best ja...

Obat Serbaguna said...

bikin ngiler aja tuh nasi lemaknya
Obat Serba Guna
Apotek Jelly Gamat Gold G
Obat Liver Alami
Obat Herbal Paru-Paru Basah Pada Anak
Obat Herbal Usus Buntu Kronis
Vig Power Capsule Harga
<a

Yati said...

Unik tu, nasi lemak buluh. :)

Puan Kutu said...

kena pandang sudut positif lya..apa yg kita kongsi semoga berguna dan beri manfaat pada orang lain..klu nk difikirkan otak negatif manusia..bukan hal makan saja..apa hal pun tak kena dimata..

pada sy bukan soal menunjuk...apa yg kita suka kita kongsi..

el said...

wow nasi lemak buluh tu mengancam
macam2 makanan kt sana eh lya
syok giler
xtaulah bila nak pi jalan2 kat ganu tu
lya leh jd tour guide iols hehe

Eintan Nurfuzie said...

lain dari yg lain.. bgus la...

salwana nordin @ che'wa said...

rajin lya dan family JJCM..

itulah nikmat yg Allah bagi kan :)

Nafira usof said...

bagus lah kalo ade n3 macam nih. kadang2 ade orang tak tahu nak makan kat mana yang sedap2. bila ade n3 mcm nih lah yang byk membantu pelancong2 yg dtg ke kemaman.

che mid said...

Apa khabar adikku.. lama tak jenguk sini. Nampak asha dah besar dah jadi anak dara..

Semoga Allah beri kita kudrat dan kemudahan untuk berblogging supaya dapat tengok anak-anak membesar wpun tak pernah bersua dialam nyata..

enjoy je tengok korang makan ya.. he he

Kesuma Angsana said...

wah semua nampak best2 je. Tq kongsi maklumat boleh dicuba kalau ada ke sini ..

Yana Yani said...

ada orang pernah kata ke lya dok tayang makanan tu
macam-macam perangai manusia ye
pada saya perlu benda camni, senang nak cari kalau berkunjung kan
camne makan nasi lemak buluh tu, kopek cam lemang ke

Amanina Mads said...

wahhh semua nampak sedap2 lah.. kalau singgah sana bleh terjah :)

aryan azra said...

bagus sebenarnya kalau buat entri macam ni sebab boleh jadi bahan rujukan buat yang membaca bila nak kesana nanti, ada idea untuk jalan2 cari makan