Thursday, December 3, 2015

D.I.Y : Cara Hias Belon Harijadi @ Simple Birthday Background/Backdrop & Birthday Stick Banner

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kali ni nak share sikit idea express untuk buat backdrop/background birthday yang sangat mudah+cepat. Sesuai untuk yang buat persiapan last minute macam saya ni. Walaupun sangat ringkas, tapi bagi saya hasilnya boleh tahan menarik jugak.. Ala-lala 3D gittuuu...

Inilah birthday backdrop Asya yang super duper simple.

 Simple Birthday Backdrop


Banner Happy Birthday
Malas nak beli..lagi pon pakai sekali je kan, lepas tu buang.
Boleh type melalui Ms Word atau Powerpoint.
Yang saya ni just guna Power Point. 
Kaler biru Jean tu spontan.. Tiba-tiba dapat idea tema Jeans 
(Sebab dalam kepala otak dah ligat fikir baju yang nak pakai time birthday tu... Asya dress Jean, papa kemeja Jean & saya Blouse ala-ala kaler Jean).
Lepas printout, gunting & stapler je kat tali riben tu. 
Riben pon yang dah sedia ada.

Hasilnya...
Saya just lekapkan dengan clear tape di setiap hujung riben tu.
Jangan guna double tape, nanti kotor dinding.

Untuk belon idea spontan nak buat ala-ala belon gas gittu..
Just tapekan riben seperti bentuk diatas..

Birthday girl merangkap assistant mama

Pagi esoknya (hari majlis), baru saya lekatkan belon dengan clear tape seperti pic diatas..
3D gittu...

Hasilnya......

 Birthday Stick Banner

Untuk kek lak, saje nak buat daripada kebiasaan letak lilin & perkataan Happy Birthday..
So saya pilih untuk buat stick banner ni.

Just dengan bantuan google untuk image ni..
Dan edit melalui Power Point & Printout.

Ni image crown yang saya guna.. Saya masukkan perkataan melalui powerpoint & 
just printout atas kertas kaler.. Pic-pic lain dah tak jumpa...

Hasilnya setelah diletakkan pada lidi.


Teruja dia tengok mama buat birthday stick banner ni

Taraaaaa...
Birthday girl sangat happy.. Mama pon sangat happy bila anak gembira dengan apa yang kita buat.
Insyallah, selagi termampu, mama akan sentiasa membahagiakan asya. Moga asya pom bila besar nanti jangan lupa diri & sentiasa ingat pada mamapapa.

Lain-lain projek DIY saya seperti goodies, birthday background leh KLIK SINI .

 Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

23 comments:

mama tisya said...

suka tgk org kreatif buat sndiri props gtu...jimat

adarnadzmie said...

untung Asya dapat mama yang kreatif....

simple but nice...:)

syawalsimpsons said...

simple but nice..cantik sgt deconya

salwana nordin @ che'wa said...

mmg kreatif ibu asya ni :)

sepanjang akak kenal lya, mmg lya rajin bab deco2 backdrop ni..simple tp just nice :)

Rizziela said...

yg penting..hasil kerjatangan mama kan

Tengku Fauziana said...

kite pon diy gak...sume diy...cuma seja ktukar tempat baru sempat ke tak nk diy tah..huhuh

dear anies said...

cantik n kreatif!!!! menjadi tangan lya ni! ;-)

Akak Kembang said...

wahhhh...cantik sangat. idea yg bernas serta jimat...

aziekz said...

Kreatif...dan cantik....thumbs up

Qaseh Vee said...

rajinnya buat satu persatu tapi menjimatkanlah ...

suhailah hamid said...

Buat sendiri rasa lg puas hati tambahan lagi tgk anak pun happy dgn hasil kerja kita.

idzwa kamaruddin said...

wahhh giler kreatif!!! clap clap clap!

Diana Rashid said...

cantik gambar last..Asya mesti dah banyak photobook..gambar dia cantik2..:)

Asha Lya said...

Memg mama asya ni kreatif..simple but cute

- dieyana - said...

kreatif! yang simple mcm tu mmng cantik! suka!

el said...

dah lah kreatif rajin pulak tu adehhhh segan ngan lya ni

Amy Hilmirda Daud said...

kreatifnya... untung dapat mama yang rajin camni :)

tiga lalat said...

sangat kreatif., hepi besday

Wa said...

cantik , kreatif , cute dan jimat kan...pandainyaaaa ibu asya ni..

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Yup..sume santek2..paling suka idea belon 3d tu..hihi..kite tkde printer kat umh so selalulah jd alasan malas nak diy kan..printer kat opis plak kedekut tkde ink kaler..kekekek

Nafira usof said...

Zura selalu kagum dengan hasil keje Lya untuk birthday party Asya. Walaupon simple.. tapi penuh dengan kasih sayang. :)

Zefa NorAsmara said...

Happy belated birthday Asya. Semoga jadi anak solehah. Kreatif tau mama Asya ni..

Ema Johari said...

rajin betul mama asya buat deco...