Wednesday, December 28, 2016

School Holiday ๐Ÿ‘ง

Assalammualaikum & Salah Sejahtera..
Fuhhhhh..Fuhhhhh....
Datang singgah sini nak sapu habuk.
Hampir 1 bulan tak berupdate kot.
Macam-macam hal terjadi..
Punca utama---> M.A.L.A.S
Sekarang kita sudah pun di penghujung tahun 2016.
Musim cuti sekolah pon dah nak berakhir.
Tak ada apa xtvt yang menarik pom...
Tapi last week sempatlah jugak bawa dia ke Kidzania (Pic tak transfer lagi).
Nah...sekali harung !

Cuti sekolah aritu sempat lah bawa dia tengok movie animasi "MOANA".
Memang best cerita ni. Ala-ala Frozen la ada nyanyi-nyanyi. In shaa Allah, sebelum buka sekolah ni ada plan nak bawa dia tengok movie "Bellerina" .

Tak tahu nak kemana..
Siap-siap..pusing bandar.. balik rumah.. Haha.
Pi mai..pi mai.. tang tu..

Puas-puas...buka kolam kat laman rumah.
Haa...berendamlah sampai kecut.

Tak susah pon nak happykan hati dia.
Bawak je kedai Eco RM2..
Suh pilih 2-3 barang... dah happy sangat!

Beginilah rutin..
Bosan tengok TV, masuk bilik main sorang-sorang.
Time ni dah lewat malam.. Ingatkan dah tidur...

Majlis makan malam ofis papa Fasya dengan tema Merah+Hitam..
Sarung je apa yang ada... Ehh.. tak sangka Fasya dapat anugerah "Princess" malam tu. Hehe..
Masa panggil tu mengejut, tak sempat mama nak snap pic dia ambil hadiah.

Bawa Fasya ke Mini Zoo Teruntum Kuantan. Dah lama sangat tak datang sini.
Masuk sini free aje.. Tapi sayang, dah tak banyak binatang kat sini.

Cewahhhh.... saya dah... anda???
Beli kain baju raya 2017..
Awwww,,, tutup mata !

Flizz Star Reunion..
Dulu berlima.. sekarang dah meriah sangat dengan anak-anak

Family dinner.. entah bila.. ada gambar, kita tepek jela sini

Awal cuti sekolah aritu.. Mama Fasya awal-awal dah menginap hotel.
Dan...inilah punca segalanya! Haha.. Punca blog ni terabai..
Punca tak de mood nak update blog lepas tu. 
Maka..2017 bermula rutin yang paling tak disukai.. Tapi kena jugak untuk kebaikan ;-)

L.O.V.E ❤,
Lya Afrina๐Ÿ‘ฐ

Monday, November 28, 2016

Simple And Meaningful Birthday Party For My Princess๐Ÿ‘ง

Assalammualaikum & Salam Sejahtera
Adoiiii.... lama betul menyepi...
Apabila mood "M" menguasai diri...
Dengan masalah kesihatan yang kurang memberansangkan late ni...
Kebetulan plok kena warded sebab prob kesihatan tu..
Fight !!! Fight!!!!๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

Oklah... nak share sedikit sebanyak kenangan majlis birthday Fasya baru-baru ni.
Semuanya plan last minute... tapi syukurlah semua berjalan lancar.
Walauapapun, in shaa Allah every year saya tetap akan sambut untuk Fasya ..
Lebih kepada kesyukuran.. 

Majlis tahun ni pun sekadar berkongsi rezeki dengan family ,jiran & ofismate
(sebab dia orang dah lama nak sangat datang rumah sejak duk rumah baru ni tak pernah hemput lagi.. kiranya sekaliguslah ni).
Ye... siapa yang tahu sejarah saya mengandung & melahirkan Fasya..
Pasti faham kenapa saya selalu bersungguh untuk anak ajaib ni.

Birthday fasya yang ke-8 jatuh pada 3hb Nov...
Tapi majlis kesyukurannya pada 11hb Nov 2016 baru-baru ni selepas Asar...
Menu yang saya sediakan spagheti Oglio (saya masak sendiri..fuhhhh), mee hoon goreng, 
beberapa jenis kuih muih.... dan apa lagi ye?? lupa dah,, Haha.. 
Tapi satu pic tak sempat snap pom.. rushing., 
Kebetulan time tu bekalan air terputus... adoiiiii...seteresssss sungguh !

Apa yang paling happy bagi seorang mama bila tengok senyuman anak.. 
betapa happynyer dia tengok mama bersungguh raikan dia... 

BIRTHDAY BACKDROP
Macam biasa.. saya sangat suka buat birthday backdrop. Walaupon kami celebrate bertiga sekali pun..saya tetap akan buat. Hehe.. kali ni simple je... just beli kat Mr diy & tampal-tampal je.. yang belon kat dinding tu idea last year punya.. Selain tu saya tetap sediakan belon batang tu untuk bagi pada anak-anak saudata... @ budak-budak yang datang.. Semua budak kan suka belon. hehe. Kaler tema memang xpernah plan.. main redah je.. Bila dah siap masuk plok kaler ni semua..

GOODIES
Goodies pom sebagai sedekah untuk kanak-kanak jugak. Just letak yang simple-simple je cam note book+pensil+pemadam +biskut cream-o & lolipop. Doorgift ni last minute... Dengan Fasya sekali tolong siapkan ni... Malam sebelum majlis baru settlekan semua ni., Nama pun last minute kan??

BIRTHDAY CAKE

Ni birthday cake-nya...Masa nak ambik kat rumah bakers tu..OMG...terpaku tengok.. memang cantik n sweet sangat! Tak sangka dia dapat buat seperti yang saya bayangkan.. Fasya pom eksited tengok kek birthday dia.. Yang pasti rasanyer sangat sedap !

Red velvel cream cheese cake + Brownies tower...

Ni dia pic kek yang saya bagi kat baker tu.. saya search hashtag #birthdaycakeideas kat instagram... macam2 desugn yang cun melecun keluar... berpinar bijik mata ! tapi dalam banyak-banyak yang ni paling berkenan sebab simple je.. Sekarang kalo nak search apa-apa termasuklah deko ke dll... saya search melalui hashtag instagram je.. sebab lagi up to date.. jarang sangat dah google.. kalo google pom kadang yang sama & backdated kan..

BIRTHDAY GIRL
Wowww..beday girl mama sangat happy & eksited!
Baju main pakai apa yang ade 

Mama ๐Ÿ’“Fasya
Pic fasya dengan papa tak sempat snap..sebab papa sibuk melayan tetamu...

My little family๐Ÿ‘ช
Ni aje pic yang ada.. haha.. Tahun ni palin skit snap2 pic ni..
Takpelah..asal ada kenangan sudah kan

Masa potong kek...
Budak-budak laim semua malu-malu segan nak masuk pic,
Haha

Fasya & Damia..
Her classmate

Alhamdulillah..rezeki Fasya...
Ni yang saya segan sebenarnya.. Padahal dah bagitau awal-awal sekadar majlis makan untuk kesyukuran... Dia orang bawa juga hadiah(ofismate lah ni..) . Yang tak tahu plok siap marah nape x bagitahu buat birth (siap bagi cash plok dohhh..segan sangat mama nih)... haha.. Tapi serius.., saya buat makan-makan ni lebih kepada kesyukuran dan berkongsi rezeki... Itu saje., sebab tu saya tak bagitau buat majlis birthday Fasya.. 

L.o.v.e,
Lya Afrina

Friday, November 11, 2016

Last minute !

Assalammualaikum & Salam Sejahtera
Selamat berhujung minggu pada orang pata timo!
Last week dah berakhir peperiksaan akhir tahun untuk Fasya.
Result ntah macamana... apa yang dapat... redha je lah.
Hari ni in shaa Allah, saya ada buat sedikit majlis makan-makan…
Lebih kepada kesyukuran sempena hari lahir Fasya..
Majlis simple-simple je, just invite family & sahabat terdekat..
Plan pom last minute…persiapan yang saya buat ni pom dalam masa 2 hari..
Fuhhh..berdesuppp..
Yelah..plan asal celebrate 4hb hari tu.. siap dah tempah kek bagai..
Pastu nak postpone ke tarikh 18hb ni sebab outstaion
Tup..tup…last minute bertukar pada tarikh hari ni.
Mudahan semua berjalan lancar.

Goodies
Macam biasa... andai berkesempatan memang saya terlebih rajin nak sediakan sendiri goodies ni. Walaupun majlis kecil just... tapi tetap nak sediakan goodies untuk anak buah.

Plan asal.. nak buat goodies box ni.. Sendiri bikin tau! Tapi cerewetlah... nak kena potong satu-satu..Melipat lagi.. Last2 menyerah... papa Fasya kata beli paperbeg siap dah. Jadinya, sempat buat 4kotak je. Hahaha.. kenangan. Buat sebulan yang lepas..Ingatkan sempatlah siap.. Tapi asyik bertangguh..gara-gara bz kerja di opis.

Akhirnya... just letak dalam paperbag camni je..
Tampal sikit crown princess tu sebagai penambah rasa.
Walaupon untuk anak-anak buah je, tapi saya memang suka buat sesuatu sampai puas hati. 50pcs paperbag dalam masa 1 malam...phewwww !

×××××××××××××××××××××××××××

Me & mini me๐Ÿ˜™๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜š

Weekend
Family time is the best time๐Ÿ‘ช

Final exam tahun ni agak teruji bila Fasya tak sihat.
Teruk jugak demam+lelah baru-baru ni.
Sampai kena extend beberapa sub exam baru2 ni.

Wowwww... 
jumpa banyak pic selfie dia dalam hp 

Ni app baru whtsapp, boleh terus edit pic yang nak di-send tu.
Apalagi budak kecik ni... 

Ngetest D'warung klasik

My cute little princess in action

Projek tertangguh agak lama..
Bila lah rajin nak deko ruang study Fasya..
Plan nak pasang lack/wall shelf bawah fram gambar tu.


L.o.v.e,
๐Ÿ’‹Lya Afrina๐Ÿ’‹

Tuesday, November 8, 2016

Double Celebration

Assalammualaikum & Salam Sejahtera..
Baru sempat nak mengadap blog...
Last week outstaion seminggu...
Penat!! Balik dari outstation, settle kerja-kerja rumah dulu..
Terima kasih buat semua sahabat yang ada meninggalkan komen kat entri sebelum ni..
Dan terima kasih atas doa kalian untuk saya sekeluarga...

Sehari sebelum saya outstaion, sempatlah belanja papa Fasya makan sempena birthday dia..
Kebetulan hari kejadian tu hujan lebat, kilat, petir...
Plan nak dinner dekat lain..sekali tutup..
Adalah beberapa jugak restoran yang nak singgah... tapi tutup..'
Kalau dah tak ada rezeki kan??
Last... ke Secret Recepi je.. Sebab terkejar nak balik rumah untuk packing barang...
Sekali bila dah balik rumah.. diuji lagi meter rumah terbakar kena petir..
Berejam jugak bergelap sebelum TNB datang...
Sudahnya dalam pukul 1am++ baru sempat packing barang..
Serius penat time tu...
Ohh...pasal hadiah surprise untuk papa Fasya kat entri sebelum ni..
Memang dia baca blog saya & dia jumpa hadiah tu...

31.10.2016


03.11.2016

Merupakan tarikh yang amat bermakna buat saya..
Tarikh yang menukar status saya bergelar seorang mama..
Status yang tidak pernah saya bayangkan atau impikan...
Tapi pada tarikh ini untuk tahun ni, 
saya tak ada disisi Fasya untuk meraikan ulantahun kelahiran ke-8 dia..
Sedih jugak.. tapi komitmen kerja nak buat macam mana...
Semua pic ni papa Fasya whtsapp pada saya...
Serius rasa sebak !
Sebenarnya saya dah plan cantik-cantik nak celebrate birthday dia 4hb...
Beberapa hari sebelum nak celebrate tu, saya ada tugasan luar..
So terpaksa cancel semua perancangan tu...
In shaa Allah... 11hb ni nak celebrate simple2 dengan family..
Kadang-kadang..... hati terluka bila memikirkannya...
Saya tak dapat melalui moment sama seperti ibu-ibu mengandung lain..
Saya tak berpeluang pakai baju mengandung... 
merasai pengalaman beli persiapan baby, merasai pengalaman BF ... 
menjaga saat Fasya membesar dan banyak lagi...
Sepanjang mengandung mama Fasya ni sleeping beauty ( koma).. haha
Sebab tu, sejak saya semakin sihat memang saya berazam nak buat apa saja..
Saya tak nak terlepas setiap moment pom dengan dia...

03.11.2016... sebelum ke school

Balik school... papa bawa Fasya jalan-jalan..
Birthday girl just request Donat Big Apple & roti canai.. haha
Hadiah dari papa... bithday girl pilih sling bag biru yang dia pakai tu..

Ni hadiah dari mama balik dari KL... 
Sempat ke Ikea beli lampu ni..
Dah lama dia nak... 

Satu perkara yang saya belajar.... 
budak-budak tetap budak-budak.. Kita fikir jika kita belikan sesuatu yang hebat & mahal anak akan suka.. Tapi silap.... anak-anak tak pandang pada harga.. Adakalanya kita belikan sesuatu untuk anak memuaskan hati kita, tapi bukan anak. Bila tanya Fasya nak hadiah apa... tahu apa dia nak??? Dia cuma nak beli dekat kedai Eco RM2.. Haaaa..memang syurgalah..macam-macam boleh pilih!.Ada satu lagi yang dah lama dia nak sangat, pensil colour Faber Castle besar siap boleh pakai sling tu.. Saya plan nak beli pensil colour ni untuk surprisekan dia..

Love,
Lya Afrina

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (80) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (72) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (24) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)