Thursday, January 7, 2016

“Cahaya Birai Tangga Café & Restaurant”

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Beberapa malam yang lepas papa Fasya bawak ngetest café baru iaitu “Cahaya Birai Tangga Café & Restaurant”. Memang unik namanya.  Konsep café ni ala-ala vintage gittu… Bagi saya harga yang ditawarkan untuk “western foods” lebih murah berbanding harga standard di kafe lain. Selain western, turut disediakan masakan panas. Jadi bagi yang kurang gemar makanan western, boleh juga ke sini.

Pic credit to FB Page : Cahaya Birai Tangga Cafe & Restaurant
Lokasi cafe ni bersebelahan bangunan TM & Pejabat Pos Malaysia, Jalan Masjid Jamek Kemaman.

Antara list harga yang saya snap..
Antara yang femes kat sini Roti Bakar Telur Meleleh.

List harga minuman

Posing skali...
Tunggu hidangan sampai

Fasya order ice ice baby chocolate (Ice Blended sebenarnya...) & Mee Rebus

Kiri : 
Spagethi Carbonara. Cuma RM9. Banyak... penuh sepinggan & sedap.. 
Cuma kena masin sikit je lagi. Minuman saya pili Root Beer Float

Kanan : 
Papa Fasya punya, Butter Rice + Chic Baked + Mashed Potato.. 
Harga dalam RM11 camtu. Yang pasti sodap

Total harga yang kita orang makan malam tu just RM38. 
Sangat berbaloi dah rasanya untuk hidangan macam ni.

Ni semasa tunggu makanan sampai... tiba-tiba Fasya jerit...
"alamakkkkkkk...malunyaaaaaaaaaaaaaa".. hahaha...
Punyalah x sedar pakai kasut lain sebelah.. 
Takpelah asya, trend jugak ni. Macam Nora Danish gittu
Mujur kereta depan kedai je, terus pergi tukar.

Pose dulu sebelum bertolak..
Sebenarnya masa ni hantar mengaji dulu...
Balik mengaji terus pergi isi perut...

Lepas ni nak makan Char Kuew Teow... dah lama mengidam ni char kuew teow tempat feberet saya tu. Kena pergi jugak, dalam masa terdekat ni, sebab lepas ni nak kena pantang makan dah...

Bacaan Doa Untuk Orang Sakit
اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ وَاشْفِهُ وأَنْتَ الشَّافِي لاَ شِفَآءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا
ALLAHUMMA RABBANNAASI ADZHIBIL BA'SA WASY FIHU. WA ANTAS SYAAFI, LAA SYIFAA-A ILLA SYIFAAUKA, SYIFAA-AN LAA YUGHAADIRU SAQOMAA 
Artinya: “Ya Allah, Rabb manusia, hilangkanlah kesusahan dan berilah dia kesembuhan, Engkau Zat Yang Maha Menyembuhkan. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain” (HR Bukhari dan Muslim).

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

18 comments:

mama tisya said...

nmpk menarik menu nya..murah jugak..hah asya pki kasut lain2 ..tkpe bdk lg hehe

lieyalatif said...

bagus lya...suke try tempat baru...kalo sedap leh kite ulang mkn lagi kan...tak try tak tau kan heheheeheh....

kelakooo tang kasut lain sebelah tu...hahahhaha....tapi takpe, sbb trend gak tu...yg penting muke kene konpiden ekekeekekek.....

in sha Allah lya, moga dipermudahkan segala urusan lya...jgn putus doa dan meminta pada Allah swt yeak...

suhailah hamid said...

Kelaka la Asya pakai kasut sebelah lain sebelah lain.

Air Asya coklat blended tu nampak mengancam sedap.

Yana Libra said...

nampak mcm sedap jeee :)

norhidana miswan said...

namanya sgt unik... kalu dekat nak sgt cuba...

kalu tempat nih dekat ngn masjid kemaman msti selalu ada lalu time balik kg... blh la try kalu blik kg nnti...

hehehe tang kasut tuh mcm lebih kurang je cuma color lain... nsb dekat kate ada kalu sebelah lg kt umah cmane lah asya kan

Asha Lya said...

Sednya western food. Sekali sekala lya layan juga...

Masya said...

murahnya sangat berbaloi untuk 3 orang makan ...

Masya said...

murahnya sangat berbaloi untuk 3 orang makan ...

Nabila Syifa said...

Sedap x.murah x

adarnadzmie said...

tempat sedap dan murah memang berbaloi pergi merasa makan... nnt bole repeat lagi...

hehe... ok jer tu tertukar kasut... org x perasan pun...hehee

Diana Rashid said...

Asya muka dan gadis2 sangat tau..dah besar...heheh.

Lya tak sihat lagi ke?kenapa kena pantang lagi?

Amy Hilmirda Daud said...

Menarik tapi jauh pulak tempatnya..

Aisy Nasiha said...

Unik kerusinya tu..nampak cantik.. tempat yanh cantik dan makanan sedap tu.. bolehla makan selalu kat sini kan..

Moga Lya kuat semangat ya.. insyaAllah sembuh daripada sakit yg ditanggung tu.. kami semua doakan Lya sentiasa sihat sokmo

Myra Jay said...

Kerlassss nama kedai pun... unik :)

Tengok spagethi carbonara qasa macam nak makan jugak :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lya....unik meja & bangku kedai tu yer...tgk gambar pon pastinya sedap!!
Gelak kak atie tgk kasut Asya...ala mlm bkn perasan pon! hihi

Qaseh Vee said...

unik pulak kerusinya ... nasib baik malam kan , org tak perasan pun kasut lain2 ... heheheee

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Kat mane tu kedainya..nmpak menarik n sedap2 sume.menu..^_^

Maria Firdz said...

aduh.. bikin tergoda tengok menu tuh... hehe