Monday, January 11, 2016

Idea Wall Deko : Deko Cermin Malma Ikea

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Arini just nak share idea deko-deko cermin Malma Ikea.. Nak share sebab saya sendiri pon asalnya buntu nak letak kat mana cermin ni.Saya pon google lah.. Tapi last-last guna idea sendiri jugak. Beli sebelum masuk rumah lagi.. punyalah semangat.. Tapi berbulan jugak peram. Bulan 12 masa cuti panjang baru-baru ni baru datang semangat tu. Kebetulan dinding dining area masih kosong, daripada membazir, suh papa Fasya letak kat situ. Saya tak tahu cara pasang sebenar cermin ni macam mana, tapi papa Fasya just guna paku simen yang saiz kecil untuk sangkut bahagian atas & bahagian tepi & bawah guna heavy duty double tape supaya cermin ni statik kat situ. Sebenarnya guna paku aje pon dah kemas... tapi ye la..untuk lebih safety guna juga doubletape heavy duty tu. Agak mencabar jugak..sebab nak seimbangkan kedudukan cermin ni dengan dinding biar betul-betul center. Semua ni kerja papa Fasya, saya just tolong sikit-sikit. Pic semasa proses memasang tak de ambik langsung..Memang tak terfikir nak snap..Hehe. So boleh share pic sesudah siap dipasang .

Susunan simple aje... Tapi...belum siap ni.
Sebab cermin ikea ni di transformasi menjadi frame gambar..
Sebab apa?? Disebabkan sudut meja makan dah ada cermin besar, so..
tambah lak dengan cermin Malma ni... dah jadi rumah cermin plok.
(pintu tu tak siap cat warna putih lagi)
*
*
*
*
*
*
*
*
*
taraaaaaaaaa...
saya print pic hitam putih.. 
Guna Glossy Photo Paper untuk print pic
Kerusi meja makan tak sampai lagi time ni...
Botol kaca tu just RM5. Beli kat Daiso. Bunga RM8, beli kat Super Cowboy.
Tapi bunga ni sebenarnya bukan untuk meja makan, test ajer ni.
Bunga ni untuk kabinet TV, letak kiri-kanan antara TV tu.
Lampu gantung tu saya beli dengan harga RM60 di Romantica Homedecor Paka. Murah sangat kan?? Saya survey kedai lampu, kalo lampu macam ni harga RM200++. Masuk Romantica, memang berpinar bijik mata.. Frame poster pon murah-murah.. Adalah juga beli untuk deko-deko ruangtamu & dapur.

Finally jumpa bunga meja yang paling berkenan di hati.
Balang kaca ni memang dah beli 2 biji untuk letak atas kabinet TV.. 
Last-last beli botol kaca kat Daiso untuk kabinet TV tu.
Daripada membazir balang kaca ni, saya guna untuk bunga meja makan.
Bunga ni just RM10. Bunga dia cantik & berkualiti.

Sekian perkongsian idea deko low cost dari saya. Cermin Malma Ikea tu just RM3++ sebiji. Ada 6pcs lagi Cermin Malma warna hitam. Dah tak tau nak letak mana.. Simpan dulu..Rasanya saya akan guna untuk deko bilik Fasya nanti. Itulah..membeli jangan ikut nafsu. Mujur tak terlalu mahal. Insyallah...bila dah complete settle, nak share juga idea deko yang tak seberapa ni. Maybe boleh menjadi sumber inspirasi untuk yang nak deko-deko rumah teres kecik macam saya ni..

Bacaan Doa Untuk Orang Sakit
اللَّهُمَّ رَبَّ النَّاسِ أَذْهِبِ الْبَأْسَ وَاشْفِهُ وأَنْتَ الشَّافِي لاَ شِفَآءَ إِلاَّ شِفَاؤُكَ شِفَاءً لاَ يُغَادِرُ سَقَمًا
ALLAHUMMA RABBANNAASI ADZHIBIL BA'SA WASY FIHU. WA ANTAS SYAAFI, LAA SYIFAA-A ILLA SYIFAAUKA, SYIFAA-AN LAA YUGHAADIRU SAQOMAA 
Artinya: “Ya Allah, Rabb manusia, hilangkanlah kesusahan dan berilah dia kesembuhan, Engkau Zat Yang Maha Menyembuhkan. Tidak ada kesembuhan kecuali kesembuhan dari-Mu, kesembuhan yang tidak meninggalkan penyakit lain” (HR Bukhari dan Muslim).

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

30 comments:

Salina@IbuAqil said...

Lya cantiknya..
Simple kemas cantik sgt..
Low cost tp x nampak low cost pon..
Cantik ina suka.. ;)
Take care ye lya..
Muaxhhh kat Fasya..

yaya cendana said...

Salam. done follow sini. jemput join ^_^

http://www.yayacendana.com/2016/01/segmen-blogwalking-yaya-cendana.html?m=0/

Rizziela said...

cantik cermin tu

Didie Kamila said...

Best nye lya deko-deko..

lieyalatif said...

cantik dan kemas lya...yg penting tak sarat....lieya suke tgk...sedap mate memandang..... nanti update lagi tau bahagian2 lain...kat dapur...hall ....masterbedroom.... rasenye lya mmg pandai deco2 nieh..sure lawo2 semua...

Sue-Rya Qistina said...

wahhh..bestnya deko deko rumah sendiri..kami pun x sabar nak mendeko ni..hehe..

Asha Lya said...

Msti cntik deko umah lya kn...klau da ada umah memg best deko mndeko ni

idzwa kamaruddin said...

aaa cantik!! nanti nak tiru lah!! hehehehe...~

Lynda Che Lah said...

cantiknya Lya..
Lynda dah setahun duduk pun tak deko lagi..hihi

adarnadzmie said...

cantik.. kemas jer akak tgk...

akak pun tgh cari idea nak deko rumah akak di kampung tu...heheee

QasehnyaRania said...

simple dan cntik :)

salwana nordin @ che'wa said...

lyaaaaaaaaaa..sipi2 pun dah npk cantik ni :)

tak sabar nk tgk fully deco..

rajin2 la tunjuk, tringin akak nk blajar pasal deco :)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

deco mcm ni buat rumah nampak luas.. cantik dan sejuk mata memandang

suhailah hamid said...

cantik la, idea bernas lya,suka tengok hasil kerja lya, simple dan kreatif.

wahida said...

serius cantik lya!! tak mcm low cost pun...
bila kreatif, yang murah pun nampak mahal dan elegant!!

cantik giler...serious tak tipu...

cik hani said...

cantek hiasannya

abuikhwan said...

Assalamualaikum,
Cantik dan ceria. Mohon tiru la konsep tu hehe

norhidana miswan said...

cantik n kemas.... suke tgk lya bt deco sendiri... simple tp nice sgt

tiga lalat said...

chantek dan kemas je hiasan ., ;p

Yana Libra said...

rajinnye..cantiklah :)

Diana Rashid said...

cantiknya..pandai Lya deko..

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

Canteknyaaaa umah lyaa..kalau ada buat house warming ajakla kami..hihihi

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Cantik. Memang sesuai dengan tempatnya.

el said...

tangan tu kalo dah kreatif...mmg buat ape pun menjadi
cantik umah baru lya...

Ayu Ayunie said...

waaaa... cantiknya... pandai deko2 umah yer.

Bunda_nora said...

Cantik... nak pulak pandai mendekorasikannya..

AnneRaini said...

cantik. walaupun simple tp efek die wow..

Maria Firdz said...

comei... boleh juga deko-deko nih nanti..

Qaseh Vee said...

alamak ... nampak cantik la deko2 ruamh lya ... geram lak tgk ...

Yana Yani said...

cantiknya rumah lya!
pandia lya deko...suka tengok!