Thursday, March 31, 2016

Projek Deko & Sticker Wall Decal + Ceritera Mac

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Demam deko-deko rumah tak habis lagi. Deko ikut poket sendiri aje. Topup sikit-sikit sampai puas hati. Lagi-lagi bila join group deko kat FB, lagi berkobar-kobar semangat nak cantikkan rumah. Asal rumah kemas & sedap masa memandang sudah. Tak suka jugak kalo deko yang terlalu crowded2 ni..nak simple-simple aje. Sekarang buat giler beli sticker walldeco kat LAZADA. Tapi beli yang biasa-biasa aje..untuk ruang dapur basah & laundry area. Selain tu beli jugak sticker untuk tagging botol-botol tu. Ada juga sticker ayat kufi, in shaa Allah nak beli jugak lepas ni untuk deko dalam bilik. Cuma sebelum beli kena perati betul-betul size sticker, takut terbeli yang kecil... jangan percaya sangat pada sampel gambar yang ditunjukkan.. memang kena rujuk size kat details tu.Selain LAZADA, sticker cantik & lagi berkualiti boleh dapat di Wall Decal World https://www.walldecalworld.com/ . Memang cun-cun sangat.

Sticker untuk melabel botol ni saya beli dengan harga RM9+ dapat 40pcs. Share dengan ofismate, dapat 20pcs sorang. Berbaloi-baloi.. Orang panggil chalkboard sticker.. Untuk tulisan ni saya tak guna pom kapur pom untuk menulis, terus guna liquidpaper. Lepas ni senang, nak masak je terus ambik..xyah nak belek-belek cari rempah ratus. Cuma sekarang nak label botol liquid detergent & softener je lagi.. tapi x jumpa lagi botol kaca atau plastik yang nampak ala-ala kaca yang sesuai. Botol kaca rempah ratus tu saya beli kat kedai RM2 aje.

Ni jelah hasilnya... 
just susun atas wall shelf ikea yang mampu milik.

Sebenarnya berangan nak buat camni, lagi kemas & efisyen kan??
Tapi takpe.. buat ikut budget duu..

Nak jugak berkitchen rules tu.. Saje letak kat ruang dapur basah daripada dinding tu kosong. Ok lah deko sementara. Sticker ni saya beli dalam harga Rm14 camtu. Jangan bimbang, jenis vinyls ni tak kotorkan dinding.

Sebab tak jumpa lagi board laundry room yang berkenan di mata, jadi guna je sticker ni sementara. Sebenarnya just laundry area je ni, dekat dengan dapur basah...xde pon bilik khas untuk laundry. Kawasan seciput. Tapi idea nak deko-deko ruangan ni dah ada... Cuma slow-slow.
Ni la laundry area yang sekankang kera..
Lepas ni akan kemaskini kawasan ni dengan lebih baik. 
Nak tukar wall shelf kaler hitam & maybe penyapu tu alih kelain lah..
semak sangat nampak.

Yang ni corner untuk Fasya. Ni pic lama, sebab rumah saya tak ada almar lagi, so just gunakan wall shelf ni untuk letak segala bijirin , biskut dll .
Ni pon pic 2-3 bulan lepas...
Dining area.. setakat ni masih sama & tak berubah. Still nampak kosong..
Just berangan nak tambahkan console table atau almari putih bawah cermin tu.

Tamat cerita deko-deko budget tu.. Just nak save memory sepanjang Mac kat sini. Apa-apa kenangan saya memang suka simpan kat blog, sebab lama-lama bila baca semula entri lama-lama kita akan terimbau kenangan lalu..

Antara bento Fasya yang sempat saya snap bulan Mac ni. Makin parah, banyak yang segera-segera je. Huhu..sedih mama. Dah nak buat camner, Fasya ni jenis yang tak makan makanan berat. Nasi kunyit tu paling win, Fasya request berhari nak bekal nasi kunyit (orang luar panggil pulut kuning kott), tapi malangnya mama tak reti..last-last odwy ke sekolah, beli tepi jalan je..Masuk kete guna acuan bentukkan nasi kunyit. Haha.. jadilah.

WWF Smackdown....
Hihi.. gelagat Caldina (Oren) & Passo (Kelabu) . Tapi Passo tu bila panggil Tek Tek baru bagi respon.. Adoi... so officially nama saya Tek Tek, sebab saya kuat metekk.

Tek tek yang notti

Bagi sokongan pada ank gadis dengan projek nilam.. Sebulan sekali ke library & pinjam buku library.Khatam betol-betol ye..

Ginilah dia petang-petang... xde geng.
Main je sorang-sorang layan perasaan.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

33 comments:

Kakzakie Purvit said...

Rempah ratus kakak pun masuk botol macam itu tapi kakak tak bubuh label pun Lya. Dah biasa pun - lagi pun nak bagi anak kakak tahu kalau dia tak kenal:)

mawar_berduri said...

alololo..comenya dua ekor tu ..buat kawan Princess Asya ye..menarik la sticker tu ...ley usha nanti..beli online kan

Bbwana adienia said...

Simple deko dining area tu tapi cantik..takpe buat sikit2 lama2 jadi cantik semua :)

shark said...

cantik je i tgk deko u, banyak2 sangat pun nampak semak, simple tu kan the best !! hehe :)

misz sheyla said...

alahaiii jelesnye..cntik...

Nad MamaZN said...

cantek umah lya. ruang makan tu suka!!!

Mar Mansor said...

menarik-menarik

adarnadzmie said...

rajin dan kretif sgt lya ni... semua comel...

wahida said...

wah...menarik letak segala rempah ratus mcm lya buat tu...macam nak kena buat jugak ni...sebab tercari2 segala mak nenek rempah ratus kat dapur tu...huhu...

Puan Wawa said...

wahh, kreatifnyaa..")

Amy Hilmirda Daud said...

cantiknya botol tu dah letak sticker, tak nampak mcm bei kat kedai rm2.

Bunda_nora said...

Comel jer bento Fasya... wah dah ada kawan baru sibulus... comel..

NzA said...

cutenya deco2 rumah lya...nnti update lg ye..Akk ni dh hmpir 1thn pindah rumah baru.....xberubah2 deco2nya sejak en ayah yg upah org dtg deco2.buntu pulak rasa..entahlh mkin lama mkin xde mood pulak mendeco...huhuhu....

tgk kucing2 tu hati kerinduan...rindu Oyen....

NanyFadhly said...

Eh! cantik and menarik idea ni. Espcially yang sticker kat wall tu. Seronok nya kalau ade proper rumah yang ade tempat basuh baju etc. Hehehe..

Qhaifa Nur said...

Kreatifnya lya...wlaupun bajet tp hasilnya memuaskn
tersusun botol2 kaca tuh

el said...

kalo lya yg deco2 ni mmg cute and cantik manjang..arghhh jeles!!

Mrs Velentine said...

wah lya cantik pula deko2 tu..wah rajin mama buat bento...oh ya tiba2 ada anak kucing dtg menetap d rumah....so kami jaga lah mana yang mampu

~aSHa~ said...

wah seronoknye dpt duk umah sdri...best kan deko2

E'in said...

bestkan main deco deco rumah sendiri.. rase puas! tp mcm e'in skrg nie tgh sarat.. mmg tak larat nakkemas, gerak byk.. huhu.. nasib baik asben boleh tolong..

Nafira usof said...

Cantek lah deko2 Lya.. kreatif jugak walaupon ikut bajet jer. mcm tuh lah kan~ kalo ade bajet baru bleh deko2.

comelnye kucing2 Lya. sonok tengok kucing bergomoi2 kan~ nampak happy jer dorang bergomoi2.

Dah besar dah Asya.. makin cantek dia.

CikNaa said...

tengok deco ni rasa tak sabar nak masuk umah sendiri! cantik sgt bekas rempah tu atas shelv kan..kemas gitu

babYpose said...

Sukanya Lya, banyak kerjakan sebab kena cat rumah baru kemaskan.. macam nak olah ja umah ni heee.. suka la wording semua tuuuu, bento cantik sangat tu sayang aunty nak makan :)

babYpose said...

Suka bahagian botol dengan gambar berframe tu :)

babYpose said...

Fasya buaikan cat ke, precious pic tu :)

Cr. Siti Hazreen Shahrom said...

kemasnya dan teratur je rumah sis...cantik...saya selalu berangan nak almari/rak rempah macam dlm rancangan Nigella...tapi sekadar berangan je lah huhu

salwana nordin @ che'wa said...

alllllaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sukanya akak tgk lya deco rumah..simple yet kemas je :)

seriously suka sgt!!!!

akak nk try jugak la utk dapur..tp tu la cepat berminyak area memasak, jenuh nk mengelap sesaja hhhuuu

mamaarifakeem said...

comey deco nya.. suka suka..

hihi.. berangan nk mendeco jugak, cuma masa terhad.. kt sana pun on weekend..huhu..

bleh la buat rujukan nnti ni..hihi..

salam singgah..lama tak BW..huu

LydSunshine said...

Seronoknya tgk Lya deco rumah. Betul Lya, kalau nak beli kat Lazada, kena tgk size betul2. Kalau nak harapkan gmbr yg derang letak tu mmg tipu je. Kretif jugak Lya guna liquid paper terus tulis pada sticker tu. Boleh la tiru nanti. Hahahah.

Doh bakpe nama passo last skali panggil tek tek. Heheheheh.

• Ain Cho'in • said...

Seriously, saya memang suka deco rumah simple macam awak buat. Simple but nice. :)

Tertarik sangat dengan corner biskut Fasha. Kalau dah beli rumah nanri, memang nak mendeco rumah macam ni. Cantek and very creative. ♥

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

suka tgk rumah lya..cntik.n kemas jek..rajin lya deko2..^_^

Qaseh Vee said...

mmg nampak kemas lah buat mcm tu . ada sicker ready made rupanya ...

Mummydearie said...

Akak pun suka guna botol-botol macam ni lepas tu letak tag. Senang sikit kerja. Maklumlah masa tukang masak di dapur amatlah terhad makanya kenalah bekerja pantas dan tangkas gitu ^_^

Hahaha..nasi kunyit tu paling win. Ingatkan dia buat sendiri rupa-rupanya beli kat luar, main tekap aje masuk bekal ya!

dear anies said...

mama asya ni x reti duudk diam ek? ada je benda yg dia nak buat ;-)