Monday, April 18, 2016

D.I Y : Kufi Frame

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Pertama, saya ingin ucapkan jutaan terima kasih atas semua pandangan/cadangan berkenaan kes anak saya dalam n3 sebelum ni. Ada komen saya dah publish..ada belum publish.. Sebab saya just publish komen setelah saya BW ke blog berkenaan. In shaa Allah, saya & papa Fasya akan cuba mencari penyelesaian terbaik.

Keduanya, nak share tentang frame Kufi yang sempat saya DIY sendiri. Sebenarnya dari awal masuk rumah baru lagi nak beli frame kufi ni. Tapi harga pom beratus jugak. Just nak utamakan keperluan dulu daripada kehendak, tu tangguhkan dulu. Tapi sebab dah xleh sabar, last-last cuba DIY sendiri ajer. Puas hati ! Tak pelah sementara beli Kufi Frame Canvas guna dulu yang ni.

Do It Yourself

Huruf Kufi saya google & edit-edit sikit dalam powepoint. Lepastu masukkan "Srtipe Background" .Template untuk background tu boleh search google je. & printout atas photo paper (Saya beli kat cowboy RM6+ /box ada berpuluh pcs jugak)

Frame hitam ni beli kat Mr DIY. Harganya RM4/pc


Taraaa.. hasilnya setelah diframekan dengan hanya kos RM8. Berbaloi-baloi. Oklah tu sementara beli yang betul-betul punya. , asalkan cantik dimata tuan rumah. Hehe. Lepas ni kita gantung kat dinding. Sekian perkongsian deko budget #villacintaku

Projek lepas ni.. In shaa Allah

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

34 comments:

CikNaa said...

alahai superduper jimat kan..saya ni mmg keras tangan la nak diy..hihi

SalbiahM said...

wah..blog dah lain.ingat salah rumah tadi..hehe.

Falsya said...

kreatif lya..falsya punye frame kemain byk kat umah..konon nak print gambar sudahnye tersadai kat situ..

HeNRieTTa JoSe said...

cantik....rietta pown teringin nak buat stu utk blik stdy...insyALLAH bleh cuba idea ni...sebab KUFI canvas tu mmg agak mahal...nak nak yang berwarna warni tu...

PS: salam perkenalan, diterjah kerana berkenan dengan tajuk entry...

Diana Rashid said...

cantik jugak...
pandai Lya...:)

Kakzakie Purvit said...

Good idea Lya
Memang kalau yg original hand-made bukan aje beratus, beribu pun ada Lya.

Nad MamaZN said...

kreatif yg membawa kepada keuntungan :)

syawalsimpsons said...

CANTIK LA LYA..SIMPLE BUT NICE...MURAH2 PON MURAH NI

• Ain Cho'in • said...

Kreative. :)

Yati said...

Wah, kreatif Lya. DIY je, jimat dan cantik. Kipidap, Lya. :)

Nafira usof said...

kreatifnye Lya.
cantek jugak hasilnye. hehehehe

anis abdullah said...

Cantik. Dan murah. Tu penting.

Puan Kutu said...

kreatif lya..cantik hasilnya..klu benda boleh diy baik diy..nk beli mahal jugak kan..lg bangga kot benda hasil kreativiti kita sendiri

Puteri Izzati said...

cantik..rajin akak..barang yg kita buat sendiri kepuasannya tak sama berbanding dengan barang yg kita beli...hehe

Ummi Khalif said...

Waaahhh kreatif la!!! Thankss utk tips diy ne. Serius kalau beli agak mahal juga kan. Kalau mcm ne lg berbaloi2.☺☺☺

Qhaifa Nur said...

Kreatif sungguh lya n suami..DIY ni dah siap hasilnya cantik...macam mahal

mamaarifakeem said...

hi lya.. kreatip nya awokk.. good idea la..cun pun cun.. boleh tiru ni..hihi..

aloor, mood malas bebenor nak mengupdate blog, walhal sangatlaaaa byk stori mori n stok gambar .. huhu..

agaknye keluar baby baru nanti, baru mood dtg kot..

p/s mood lari sket, musim nak audit iso..huhu..

• Ain Cho'in • said...

Singgah selasa. :)

Mummydearie said...

Rajin betullah, Lya ni. Selagi boleh DIY, buatlahkan. Jimat banyak kos kalau pandai DIY ni.

NanyFadhly said...

Alaa....cantik sangat!! Pandai die hias2 rumah. :)

Amy Hilmirda Daud said...

Cantik jugak ...
tak sabar nak tengok projek yg akan datang.

~aSHa~ said...

kreatif n inovatif lya ni...se lagi rajin...

kalo xrajin mmg xjadi..ihihii

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Nice lya..good job sangat

Gieyana said...

cantik Lya..:)

babYpose said...

Kretifnya lya, kalau beli mahalkan..

Mrs Velentine said...

lya kreatif..cantik

lieyalatif said...

mmg rajin dan kreatif lya...... nampak mcm real ditempah mahal jek.... berseri2 jadinye dihias dgn tulisan khafi mcm ni kan....

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

Walaupun DIY, tapi serius Cantik... (^__^)

el said...

cantiklahhhh
kreatif uols

Kopiolimauice said...

Cantik la kreatif nye jimat pn jimat ye

Qaseh Vee said...

klu dah berminat , mesti boleh buat . klu dah asyik hadap lappy je mcm saya ni , mmg non hado ... hehehee

aryan azra said...

wah cantiklah lya

Mommy Cici said...

good idea kan. kalau nak besar, print size a4/a3 je. jimat pun jimat.

dear anies said...

kreatif nyer mok cik kite niiiii