Thursday, May 19, 2016

Cabut Gigi Jika Mempunyai Masalah Kesihatan

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dalam banyak-banyak sakit, rasanya sakit gigi ni lah yang paling digeruni kan? Rasa sakit tu sekian hal dah, tp nak jumpa doktor pon takut. Haha. Itulah kes yang jadi kat saya ni. Padahal saya & hospital berpisah tiada…Cuma bila part sakit gigi ni dia punya tahap ketakutan luar biasa. Bayangkan,  1 tahun++ menahan derita. Tapi ye la, sebelum ni on/off… Sampai la bulan lepas, rasa dah melampau & tak hilang sakit tu. Rasanya lubang tu dah jadi besar. Akhirnya, setelah 1 tahun++ bertahan, berjaya jugak tundukkan mama Fasya ni.

So, melangkah lah jumpa dentist dengan lemah longlainya.. Aihhh…malu sungguh dekat Fasya! Sampai turn saya, doc pon check gigi. Katanya gigi saya dah tak boleh tampal. Kalau tampal pon tetap akan sakit. So ada 2 option iaitu, cabut atau rawatan akar. Saya seriau bab nak cabut gigi sebenarnya sebab pernah buat pembedahan buang geraham bongsu pada tahun 2012 dulu. Azabnya.Tapi bila doc terangkan prosedur rawatan akar tu. Agak cerewet,menakutkan & sedikit menyakitkan. Detail berkaitan rawatan akar boleh baca sinià http://sagitaurus.com/buat-rawatan-salur-akar-gigi.html/ .

So akhirnya saya terpaksa bersetuju untuk cabut gigi, perkara yang paling ditakuti. Ok, sebelum cabut gigi doc tanya latar belakang kesihatan. Penting ye untuk elakkan perkara tak diingini seperti jangkitan selepas proses mencabut gigi. Janga sesekali sembunyikan dari doc gigi, esp bagi pengidap penyakit kronik seperti kanser, jantung dan seumpamanya.

Oleh kerana saya mempunyai masalah kesihatan berikut, So sebelum prosedur cabut gigi dijalankan , saya harus cek Blood Pressure (BP) (tetiba je time tu darah naik. Gemuruh kot) serta mengambil antibiotik terlebih dahulu. Doc bagi slip antibiotik untuk diambil di farmasi dan saya harus menelan antibiotik sebanyak 8biji sekaligus. Sebiji  250mg tuh! Kena makan plok depan-depan doc, mungkin sebab takut kita skip or tipu kot?. Hahha….. Lepas dah makan ingatkan boleh cabut terus, rupanya tak… Kena tunggu 1 jam lepas tu baru boleh cabut… Uwaaaaaaa…

1 Jam berlalu… Alhamdulillah, xdelah menakutkan pon.Semuanya berjalan lancar & gigi dicabut dengan jayanya. Yeayyyyyy!! Tiada lagi kesengsaraan hidup setahun yang lalu… Tu la, Takut punya pasal, punyalah lama simpan gigi tu. Sekarang 2 minggu pon berlalu, luka kesan cabutan pon dah sembuh & kehidupan pon boleh dinikmati sebaiknya. Alhamdulillah ;-)

Malunya kat anak, sebelum cabut siap tanya anak, sakit tak cabut gigi? Sakit tak kena inject.. Fasya jawab, “dok sakit langsung mama.. kek gi mama lari lah tu bila nampak jarum macam mama kecik dulu” Hahaha. Kes teringat kisah mama dia masa kecik dulu, lari masa doc nak cabut gigi..siap tarik plat kereta orang sampai tercabut tu. Haha.

Love,
Lya Afrina

32 comments:

QasehnyaRania said...

betul tu lya skit gigi mmg kene cabut jek. sama lah kes mcm sy hri tu.hiks.
lama tahan sakitnya sbb on off.
pastu utk jngka msa panjang jawabnya cabut aje lah. senang. lega dah skrang..

Cik Puan Eka said...

ahahaha ekceli kita ada gg bongsu. mmg takut nak pi cabut

Diana Rashid said...

saya jenis yang pantang sakit gigi dan2 nak pi klinik..nak cabut..hahhaha...sampai doktor kata yang ni tak payah cabut.heheh..tapi 2,3 bulan lepas sakit pi klinik mintak doktor cabut jugak walau doktor kata baik buat rawatan akar sebab cuma gigi sensetif je ..tak de gigi berlubang ke apa...sebab tak tahan sangat nak makan pun tak boleh saya minta dia cabut je..sekarang rasa lega la.boleh makan macam2..

salwana nordin @ che'wa said...

ooo lya mmg takut cabut gg ye?akak pun sama hhhaaaaaaa..tp bila dah sakit sgt sampai tak bole selamatkan mmg akak terus cabut je, tak suka nak tampal2 sbb nnt akan sakit balik..skang semua gg rosak akak dah cabut, lega rasanya..tp nikmat mengunyah tu Allah tarik balik la sbb yg sakit kebanyakkannya gg geraham hhhuuuu..padah dr kecik suka mkn manis2 pastu malas nk gosok gg hheee..so skang anak3 akak jaga elok2 dr kecik sbb kalo bole tak nak la rosak gg..dah besar nnt pandai2 la korang hhheeee

Qhaifa Nur said...

Nak cabut malas tampal2...doc ckp sayang tau...adoi kita nak cabutlah hihi...akhirnya tampal aja lya...

idzwa kamaruddin said...

hehehe..kannnnnnnnn..bab cabut gigi ni masalah betul !

Ain Cho'in said...

Betul tu Lya..Macam ain la..Memang takut nak cabut gigi..Huhu..Lama jugak lah gigi ni bertahan tak dicabut, sekali sakit sampai MC ain..Haha! Last-last cabut jugak akhir tahun lepas..Alhamdulillah..Then owkay sampai sekarang..(^_*)..

Ena said...

Hehe..
ye la lya.. sakit x terkata klu sakit gg..

lieyalatif said...

alamak jgn ckp ko lya...lieya pun takut...bab bawak anak no 1...tapi diri sendiri yg kene mmg takut hahaahahah..tu pasal lieya gosok gigi betul2 lepas mkn....ye laa gigi tak lawo berlapis so kene la jaga...lieya rajin gi scalling jek setahun sekali ...tu pun ngilu...takut gak haahahahaah....last lieya tampal gigi mase kat sekolah dulu laa cek2 gigi tu..ganas kot nurse buat dulu...

Emarieys said...

memang cabut gigi rasa seriau..tapi sampai bila nak tahan sakitkan... pernah pengalaman cabut lari masa nak cabut gigi...malu dengan kawan lelaki masa tu...hehehe

Fiza Rahman said...

Sambil baca sambil senyum sebab kita pon takut nak gi dentist. Anak lagi berani dari hemak. Sanggup tahan sakit gigi dari gi klinik.

Atie Yusof said...

atie dulu pun ada masalah bila nak cabut gigi..takut, trauma.. hehe..
tahun lepas pegi private clinic, lega bila Doc tu buat slow jer.. tak rasa sakit pun.. hilang takut tu..

amirah said...

memng pengalaman yg menakutkan kalo jumpa dr gigi..hehehe

Husna Rahman said...

memang kalu da sakit gigi hampir seluruh tubuh lumpuh..turut rasa sakit habis saraf2..huhu..ngeri betul klu sakit gigi..

Zee Suhaini said...

hahhahahaa sama jer kite lya..penakut ya amat..time sekolah dulu pon sedaya upaya ngelak dari cek gigi..sudahnya sakit kena ler tanggung sendiri..paling tak tahan kalo berlubang..hohhh dier punya berdenyut rasa cam nak terajang orang..
ni dah elok boleh la makan sedap sedap kan lya?

Nafira usof said...

Lya.. zura pon ngeri nak gi jumpa doktor gigi. dulu pernah skali pergi cuci gigi. dia punye berdebar macam ape jer. huhuhuhu. nih nak gi cek gigi lagi lah. nak biasakan diri dgn doktor gigi.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Kak atie paling takut...cabut gg lar...nasib baik larr..dari kecik sampai skrg..gg kak atie xde masalah.Okey jer...Alhamdllh
TP pernah la dulu buat rawatan cuci gg..okey lar tp kena nganga lama2..hehehe

abuikhwan said...

Assalamualaikum, semoga sentiasa diberikan kesihatan yang baik..
Ingat sakit gigi..hmm rasa macam hilang sebahagian nikmat kehidupan..Dulu masa sekolah dulu takut juga nak jumpa doktor gigi..la ni dah tak dah...yalah kalau sakit sangat nak buat macamana, kena jumpa jugak...hehe

NzA said...

ha3x...akk pn plg takut jumpa doktor gigi. masa zaman sk dulu kalau nmpk van kesihatan dtg confirm esoknya ponteng sk...takut.....

Puan Kutu said...

Hahaha fasya rilex ja jumpa dentist tp mamanya penakut.setahun lebih ye simpan lya..Dah cabut kan dah lega.azabnya kejap je..dh boleh hidup dengan tenang

el said...

ye betul tu lya
sakit gigi adalah 1st sakit selepas sakit beranak hahaha

jaja_NorLiza said...

Akak pon sama cam lya...takut nak cek gigi...padahal gigi dah berlubang...adeih...sudahnya kena cabut...
ni bulan mei ni sepatutnya ada temujanji pasal gigi bongsu jugak...nak kena buang..huhu...takut!!!!!

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

lya...lamanya tahan sakit..hahaha..alhamdulillah dah ilang sengsara kan..mesti lega bile dh lepas cabut gigi tu..^_^

Eintan Nurfuzie said...

oo.. 1st time tau xleh smebunyikan tahap kesihatan pd doc gigi..

Asha Lya said...

Sebut psl cabut gigi tringt plak entry lya x publish lgi psl tu..memg ngeri klau bab2 cabut gigi ni

adarnadzmie said...

sakit yg palig akak takut ialah sakit gigi.... huhu...pernah kena serik sangat....

Qaseh Vee said...

teringat lak sis pada gig berlubang sis ni . bila sis makan jambu batu , biji jambu tu dah menutup lubang tu . tak taulah nak kata suka ke idak . setakat ni ok je gigi tu . mkn pun x de masalah ... cuma bimbang juga klu tekanan akan jadikan biji tu pecahkan gigi ... huhuhuuu

Nabila Syifa said...

ala2 mama dgn anak mcm adik beradiklaa

dear anies said...

hahahahahha... childhood memories

rs nyer ckp laa 8 thn lps sy g cabut gigi sbb terpaksa...serik dohhhh

Yati said...

Erk.. entri yang sedikit menakutkan.
Alhamdulillah... dah selamat yek.

Mummydearie said...

Betul. Bab cabut gigilah paling ngeri. Lagi-lagi lepas dengar berita menantu DPM meninggal masa cabut gigi. Aduhai, takut!

Hahaha, minta nasihat anak ya, Lya! Kelakar pulak!

n.i.n.a Mads TM said...

org sakit gigi sampai kena demam.. dh tua2 ni gigi graham tak tumbuh lg. huhu
dh baik ke?