Wednesday, May 4, 2016

Time Capsule Retreat, Sungai Lembing

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sambung sikit lagi kisah ke Sg Lembing bulan 3 aritu. Kali ni just nak share salah satu tempat penginapan yang awesome kat Sg Lembing ni iaitu "Time Capsule Retreat". Rasa pengalaman tidur dalam kolong atau kapsul dikelilingi kehijauan & bunyian unggas.. Jangan datang bunyi rimau udah ye.. Tapi ni bukan dalam hutan pon, cuma kedudukan dia dalam kawasan banyak pokok-pokok pada bahagian atas bukit. Kalau sesiapa ke Terowong Sg Lembing, turun je bukit tu akan jumpa tempat ni. Betul-betul belakang sek men sg lembing. Saya tahu tempat ni pon setelah jadi viral kat laman sosial. Kebetulan tempatnya dekat & harga pon ok.

So saya mula mengoogle & dapat contact no. Terus whtsapp owner. Memang sangat peramah orangnya.. saya tanya macam-macam, dia layan je. Selain capsule, ada juga penginapan bentuk cabin kontena & white cottage. Asalnya nak ambil cabin, tapi full..so pilih capsule. 
Untuk urusan booking boleh whtsapp/call :-  +6013-963 8888

Jenis penginapan yang disediakan.

Jenis Capsule /Kolong
Terdapat 8biji Capsule disediakan. Dimana ada 2 jenis pilihan capsule.

Capsule 1
Bahagian pintu masuk bercermin. 
Tapi jangan risau..malam-malam memang tak nampak. 
Ada langsir

Capsule 2
Bahagian pintu tertutup.. 
Tapi belakang cermin, leh nampak view hutan kat belakang.

Jens  Penginapan Cabin Kontena
Ada 3 pilihan... range harga tak silap antara RM200-RM400/night

Kita orang melawat kawasan jugak. Sebenarnya nak posing-posing kat sini. Tapi tak sempat sebab fasya tak sabar cari toilet plok. Haha

Let's story :-

Ni permandangan dari atas

Taraaaa.. pilihan saya Capsule 1. 
Sebab ini je yang available.

 View dari dalam capsule

Toilet & bilik mandi untuk capsule ni bahagian luar. Tapi jangan bimbang sebab bilik mandi dia sangat bersih, wangi, selesa & luas.

Ada port melepaksss..

Ruangan capsule ni kecik je..ngam-ngam.. untuk 3 beranak tidur ok je..selesa.. Cuma barang-barang tu kena letak kat ruangan bawah katil. Ruangan solat memang tak ada..so boleh mintak dengan owner, sebab ada ruangan solat kat  White Cottage .

 Sampai je... terus binggggg atas katil

 Datang tempat best..harus la banyak posing

Suasana malam di Time Capsule Retreat

 Suasana kat sini sangat dingin & sejuk. Romantik gittu.Sangat sesuai untuk yang nak honeymoon. Keadaan kat sini waktu malam terang je dengan cahaya lampu. Memang tak menyeramkan. Malam leh buat xtvt bbq.. Tapi saya tak ambik pakej tu sebab bertiga je..tak berbaloi . 

Makan megi cup sebelum keluar dinner..

Bye...Bye Time Capsule Retreat

Bangun pagi.... Panas tak tidur dalam capsule ni???
Serius sejok ketorrrr! Suasana kat sini memang sejuk waktu malam. Tak payah pakai aicond.Kalo buka je, memang sejuk naw..naw..kitaorang pon on/off aircond. Cuma saya la, demam teruk time ni...peluh dingin..tapi sejuk.

Sebelum check out.... haruslah posing puas-puas.. 
hehe
Bye,,,bye time capsule retreat !
Till we meet again!

** Kalo ingin ke sini time cuti/weekend, kena booking awal-awal.. sebab time saya ke sini memang full. Tapi mujur dah booking awal-awal. Orang pon silih ganti bertukar. Itu pun ada yang walk-in tapi tak dapat menginap kat sini sebab full. Owh..untuk pengetahuan jugak, coming soon akan ada penginapan dalam cabin kapalterbang kat sini. Sekarang on progess.. katanya maybe dalam 6bulan lagi.**

Love, 
Lya Afrina

32 comments:

mama tisya said...

skalai skala merasa tido tmpt camni menarik gk ..ada tgk kwn2 dh pegi cni

Kakzakie Purvit said...

Ehh... menariklah Lya
Kakak tak tahu pun ada macam ini kalau tak baca N3 Lya.

Didie Kamila said...

Seronoknya lya dtg sini..
Kitaorg da bertahun plan nk dtg sini tp x sampai2 lg..
Sbb ad yg baby..
Tak berapa sesuai nk pg jln2 lg tmpt mcm ni..

Chekgu Azrine said...

Bestnya macam kat sini ada 1...garage kot nama dia...ye kot..xpnh jugak pegi

babYpose said...

Yes, love Lya Afrina hehe.. baca sampai hujung tau.. memang cute la capsule tu kiranya dalam pipe air besar kan.. suka la design pintu semua. Kalau nak ke toilet sebelum gelap la kan atau kena berteman. Solat kat luar pun ok tu cuma jangan si kera ni mai plok kan..haha.. bye fasya dengan daun autumn tu :)

adarnadzmie said...

comel2 kan... kalau ramai x muat la...hehe

CikNaa said...

ya Allah cantiknya! unik pulak lagi.

anis abdullah said...

Menarik tapi tak sanggup tdo dlm kapsul tu. Claustrophobic.

Asha Lya said...

Wow memg best nmpk unik sgt..tringin nak try juga mcm ni

Qhaifa Nur said...

menarik dn unik...wlaupun sempit nmpk bestlah cakap...

~aSHa~ said...

mmg tertunggu2 entry ni...

sha kena khatam lagi sekali ni sebelum buat tempahan...ihihi

seronok nye tgk suasana...

idzwa kamaruddin said...

best nyer!!!! sangat sangat best la lya!

nayfatimah rasyid said...

menarik jugak tempat nie ;)

el said...

capsule ni sesuai yg couple kut no
suka lah yg kontena tu..bilik dia cantik..ada tempat duduk berdua lagi kat luar..nice!!

NanyFadhly said...

Wahh!!! 10 bintang! tak sangka tentang adanya kewujudannya hotel capsule macam ni. Sangat..sangat menarik. Thank you for sharing..

E'in said...

menarik jugak ek lya time capsule nie.. cume tmpt tido die terhad laa.. runag tak besar..

Semut Senyum said...

Wah wah.. bestnya... along sendiri dok dang lagi gi situ....
best kan... dekat dengan alam.

Nafira usof said...

waahhhhh.. menariknyeeeee.
teringin nye nak cuba menginap kat situ.
nak rasa suasana malam kat sana.
hehehehe

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

waaa unik nya =)
boleh cuba ni.. hehehe

Emarieys said...

bestnya...boleh try satu hari nanti.

Qaseh Vee said...

baru tau kat sg lembing blh bermalam ... menarik lak kontena tu ...

Bunda_nora said...

Macam2 dah sekarang ni...canggih2 belaka... dulu kita tengok benda2 macam ni dalam wayang citer owang putih yg fantasi2 tu dan citer2 katun... sekarang semua dah jadi kenyataan...

Amboi bukan main punya selfie n posing yer...

wahida said...

wah..bestnya tidur dalam suasana hijau nyaman gitu...tenangnya rasa...

Mommy Cici said...

cantiknyaa. selesa untuk weekend getaway ye tak. tapi bab toilet kat luar tu T_T sebab ada budak kecik kan. dahlah hobi dorang ni berak 2,3am -_-

Mummydearie said...

Ada terbaca tentang Time Capsule ni kalau tak silap dalam artikel says.com ^_^ Kalau akak empat beranak memang berasak-asaklah nak tidur dalam tu dah masing-masing buas mengalahkan rimau time tidur ^_^

Ain Cho'in said...

Seriously sangat menarik..Teruja sangat baca..Bila tengok keadaan luar macam menyeramkan, kan..??..Tapi bila tengok suasana malam dalam capsule, mcm hotel pulak..Herm memang betulla tak rugi..(^_*)..

Puan Kutu said...

Wow menarik lya..rasa dan2 teringin..suka suasana kehijauan camni.klu dekat boleh la pegi.ni jauh sgt..lmbt sikit la kot nk smp.entah bila..

Fasya kemain posing dalam capsule.kerlas sgt!

Atie Yusof said...

Wahh..emmag menarik lah Lya tempat ni. nak juga pergi klu ada rezeki.. suasananya nyaman jer kan..

Fiza Rahman said...

Menariknya tempat ni. Environment pon best. Tapi untuk #emakanakempat ni memang tak sesuai lah dok dapam capsule tu...hehehe...

dear anies said...

cantik n tampak mewah...best nyerrr... x tau plak ada kt sini tau yg ada kt langkawi je ;-)

Siqah Hussin said...

Siqah teringin nak datang sini. Memandangkan kat kuantan, so kena plan betul2.

Lawa tempatnya. Rasa tenang bila berada in nature. Tengok gambar pun dah tenang rasa :)

Cikna said...

Cikna duk Pahang pun xprnh lg sampai sini,huhuu.... Fasya pun dah makin pandai b'posing...;-)