Wednesday, July 13, 2016

#teamrayaterengganu : 1 Syawal 1437H/2016

Assalammualaikum & Salam Sejahtera

Sementara tengah semangat & rajin ni..marilah kita update sikit kisah #teamrayaterengganu . Tahun ni eksited sikit, sebab pagi raya tu kat rumah sendiri dulu sebelum bertolak ke rumah M.I.L & family saya . Setiap tahun camnilah rutinnya, tak ada istilah balik kampung sebab duk setempat dengan kedua-dua keluarga yang jaraknya just 15-30minit camtu je. Memang nampak untungnya tak perlu berebut balik kampung... tapiiiiii..letih sangat sebab terkejar-kejar dengan 2 family ni. Tak kisah pon, ini kan raya. Cuma agak letih.

Pagi Syawal
Selepas bersiap-siap... kita buat family photoshoot dulu sebelum bertolak ke rumah mertua. Makan-makan memang tak adalah, hehe.. kita bedal kat rumah mertua n mama saya. Tahun ni pilihan tema warna Latte. Tak pernah plan pon nak kaler ni, cuma bila sampai kedai yang ini berkenan. 


Ke Rumah Mertua
Selepas sesi photoshoot kat rumah, gerak ke rumah mertua..tak jauh mana dengan rumah saya, kira-kira 10min camtu je. Sampai je, kita orang makan-makan, sesi bermaafan, sembang-sembang & bagi angpau raya untuk mertua & anak saudara. Tak cukup corum, sebab adik perempuan papa Fasya beraya dekat Perak. Dalam pukul 11am camtu baru saya gerak ke rumah family saya. Sebelum gerak tu, wajib buat photoshhot dulu..Kenangan tu !


Ke Rumah My Family & Sanak Saudara
Tahun ni sunyi sikit sebab just kami 5 beradik je ada. Lagi 3 beradik beraya dengan family in law. Kuranglah sikit kemeriahannya. Macam biasa, sesi makan-makan, bersalaman, photoshoot & bagi angpau raya dekat mama & anak-anak buah.Yang best, saya still dapat angpau raya daripada abang. Hehe... rezeki adik bongsu! Lepas tu kita orang berkonvoi ke rumah sanak saudara sebelah mama saya. Mana yang sempat bergambar, kita bergambar... 

 Jangan muntah tengok banyak sangat gambar.
Bukan senang nak bergambar camni tau

woww..dah macam retisss

Selepas dah habis round rumah mak saudara & sepupu-sepupu... Lepas Asar, saya berpecah sebab bertolak ke Dungun join keluarga mertua lak. Beraya dengan keluarga ayah mertua lak.. Haaa..adil lagi saksamakan.. Tapi letihlah sikit..1 hari tu memang full! Kat Dungun tak ada snap satu pic pom.. keletihan yang amat. Malam jugak, baru bertolak balik ke rumah. Memang camnilah setiap tahun rutinnya..

Baju saya tahun ni ambik design Moderee & Fasya punya design Jovian Mandagie gittew.. Nak beli mahal, jadi kita copypaste je la ye.Cuma renda pada lengan/bahagian baju Fasya tu dibuang semula sebab lace yang saya beli tak matching & sesuai. Mujur tailor sanggup alter semula. Tailor saya ni tailor kampung je.. Harga upah pun murah je.. Below RM50.


L.o.v.e,
Lya Afrina

42 comments:

Fazleyatul Aini said...

cantik nya kaler baju raya korang
serius cantik !

Zee Suhaini said...

selamat hari raya lya..cantik jugak kaler nih..
kemain banyak hahhh gambar..rajin sungguh berphotoshoot..
zee jangan harap lah..kit skit boleh..anak anak tak membantu sangat..laki pon sama..hahaaa

aryan azra said...

kampung dekat2 ni seronok tapi tu lah letih sikitkan, samalah macam akak ni, kadang memang penat sangat

syawalsimpsons said...

cantik baju lya...selamat hari raya lya..seronok tgk, meriah je

joeayu said...

Selamat Hari Raya Lya dan Asha. MAaf Zahir Batin. Comel baju asha dan mama...

Nad MamaZN said...

warna tema cantekkk!
btul, lya sama ngan saya.. walau kg dekat2 tp terasa letihnya sbb asek berulang alik nak beraya bersama keluarga sendiri & mertua.. dengan zaed x berapa sehat. mmg menduga sungguh. tp xpe, bukan selalu,nama pun raya kan? ;)

selamat hari raya lya! maaf zahir batin! take care k!

dear anies said...

mesti happy kan dapat beraya di rumah sendiri?

amboii asya... kemain lagi ya mesti banyak dpt duit raya thn ni...

yang meow pun sibuk jg nk beraya ya ;-)

dya bunga said...

seronoknya kg dkt2 xde berebut nk blik kg sape dlu..hehe

salwana nordin @ che'wa said...

selamat hari raya lya :)

suka tgk design baju lya dgn asya..mesti cantik2 semuanya..pandai tailor jait ikut apa yg lya nak..suka la akak tgk..

kombinasi warna pun sesuai :)..jarang org pakai warna latte ni kan..

meriah jugak raya lya walaupun tak menempuh jem kan..yg penting beraya bersama tersayang dan makan..makan..makan...hhhaaaa

eima said...

cantik warna .... sebbaik tailor pandai

Kakzakie Purvit said...

Selamat Hari Raya Lya
Letih beraya tapi seronok kan:)
Apa lagi Asya mesti suka sebab dpt duit raya banyak.

Chekgu Azrine said...

selamat hari raya lya afrina...
baju tu memang memula akk ingta sis beli dari moderee tau..sebab sebijik..akk konon nak beli la sehelai..tp dh sold out lama dah..cantikkan design tuh..nanti blhla mtk tailor buat design camni kot teringin...hahahhaa

amirah said...

waaa..terer la tailor liya..cantik baju2 liya n fasya

Ibu Lala said...

Cantik rumah lya. Selamat hr ry

~Aida@MommyJauhari'sMedina~ said...

Cantiknya Lya n Family..gambar pun meriah..mesti seronok kan raya ramai ramai..semua pun sporting..Selaamt Hari Raya Lya..Si kecik tu pun!bergaya sakan!hihihi

norhidana miswan said...

suke tgk fesen raya lya ngn asya... mcm2 pesen tiap tahun bertukar2...

asya makin besar makin pandai berposing bagai... sambil ngusik2 mak pak nya

bila lah time raya kite dpt berjumpa yek lya... asik tak kesempatan je

wahida said...

selamat hari raya maaf zahir batin lya!
cantik tema dan fasya pun pandai berposing...comel sangat!!
kita tahun ni tak bergambar banyak sangat sebab si kecik tu tak bagi kerjasama sangat...asal nak bergambar je, dia sibuk nak berlari sana sini...grrrr...

jaja_NorLiza said...

Banyok nye gambo!!! comel kaler tema...family dkt2 mmg letih...tp best!. X yah berebut nok blk kg!!!

Khairul Bariah said...

untungnya rumak dekat-dekat, kejap-kejap boleh lari sana-lari sini
tak payah susah nak pikir balik mana dulu ye
1 syawal dua-dua merasa

selamat hari raya lya

nayfatimah rasyid said...

selamat hari raya ;)
semoga berbahagia selalu disamping keluarga tersayang

Ahmad Hasif said...

Kg dekat2 ni yg bez.. Sama mcm sy ler kg dkt Selangor je..

Selamat hari raya lya..
Blogwalking raya disini..

anis abdullah said...

Cantik..tak terfikir pulak kaler ni ek..cantiklah...alamak..

Norhayati Mohd Isa said...

Kat situ untungnya kawin jiran sebelah ye lya 😆😊
Tak payah tempoh jem berjam-jam kan..
Pastu kena buat giliran pulak kan ☺

Cantiklah warna baju raya lya..
Suka akak tengok..

Puan Kutu said...

Cantik pulak kaler latte ni leiya..baju lieya n fasya setiap tahun design meletop..sy tak dpt nk buat camni pasal selalu last minute beli readymade.tailor pun ntah tak ada.hehe..

Meriah betul raya.dekat lg senang..gambar pun byk.puas tengok..

Aisy Nasiha said...

Entry raya Lya memang wajib baca sebab nak tengok baju raya family Lya yg memang top tiap2 tahun. Lawa dan mgetop gtu. Haha.. boleh jadi perunding imej Lya ni tau.

Syok btl bila baca org kwin dekat dekat ni, xdela beraya di sebelah tempat aje.

AnneRaini said...

selamat hari raya lya.. byknye gambar.. sume cantik2. sy ni hrp gmbr pagi ry je. itupun hampeh.. hahaha.

idzwa kamaruddin said...

warna tema cantik oiii ! untung lahhhh tailor amik murahhh sini harga hmmmmmmmmmmmm malas nak cakap..hahaha..

Qhaifa Nur said...

untung duduk dekat dgn famili...samalah dgn kak nur...tak payah rebut2 nak balik raya...jem pun tak tempuh hihi

Meriahnya raya...cantik2 pic yg ditangkap...kenangan tuh kan Lya

Suka fesyen baju tu...

el said...

lain muka lya pakai tudung juntai2 tu..lawa baq hang
selamat hari raya maaf zahir batin uols

Emarieys said...

Selamat hari raya Lya..meriahnya raya... akak pagi raya mamai tak tidur seharian...hehehe...apapun raya tetap seronok...cantik tema warna.

Rosmiza Ali said...

Selamat hari raya lya! Lawo tema tahun ni.. Tailor kat mana tu lya tepoh? Mana tau tahun depan boleh tepoh etek.. Comey2 bajudia jahit.. ^_^

Siti Fatimah said...

cantiknya kamu...
nampak happy je kan...
tengok kamu happy ah kak pun happy tau

Qhaifa Nur said...

Samalah kita Lya..tak gaduh2 nak balik mana..dekat memasing
Amboi...cerianya aidilfitri...seronok bergambar bersama sama

Kopiolimauice said...

Ini bru nma nye rya smpi ke mlm hihi sgt2 penat la y.... Lya slmt hri rya ye;)

eita said...

meriah nyr..

akak raya ke dua baru balik ke dungun..

Yana Libra said...

cantik2 lah baju....

ibuayu said...

design baju cantik..wrn pun cantik latte

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

yela

cntek2 baju raya fasha n lya..suka tgk.korng fotoshoot byk2..klu kite n family bergmbar 2 3 kali dah..haha..sadis.kan..

Qaseh Vee said...

Utg Ada tailor. Copy paste n tempah je . Kat tpt sis ni butik je lah yg byk . susah nak Cari saiz ... Sedih .

n.i.n.a Mads TM said...

raya thn ni baju2 raya lya smua lawa. hehee. nk wish raya pun dh hbis.

Blog Akak Kembang said...

samalah ngan akak...suka tempah lagipun kadanga kalau beli tak brp ngam ngan badan

Mummydearie said...

Akak ni kalau warna ala-ala coklat, warna latte katanya macam ni memang ada satu kuasa magnet tau. Suka sangat! Cantik pilihan Lya untuk raya tahun ni. Untunglah ada tailor ambil upah murah aje. Akak tengok pakaian Lya anak beranak, dok fikir juga berapa ratuslah kalau menempah!

Nama pun rayakan, penat kena tolak tepi dulu. Lepas dah selesai raya barulah tarik nafas kepenatan ^_^