Thursday, August 25, 2016

Masakan Rare Dari Terengganu : Sayur Kolok Versi Moden

Asssalammualaikum & Salam Sejahtera

Hari ni nak tunjuk skill memasak sikit..
Dah lama tak share resepi kat sini.
Kali ni resepi special & sangat rare dari ganu kiter!

Pernah dengar sayur lemak atau sayur kolok??
Kebiasaan sayur utama kolok ni bahan utama dia mesti guna kulit buah rambai atau
 kulit buah setor atau paling sedap jambu golok..
Fuhh… perlu digabungkan dengan petai jeruk & sotong…
Dalam menu ni boleh pelbagaikan lagi sayuran lain seperti terung, kacang panjang, lobak merah dll.
Memang meletopsss lah!

Tapi kali ni sayur kolok versi moden…
Just gunakan sayuran yang sediaada dalam peti ais…
Let’s try it! Confirm sedap ni…
Makan dengan nasi panas + sambal belacan..
Fuhhhhhh

Bahan-Bahan :-

·         Ikan Yang Direbus. Berapa ekor nak guna ikut kesuaian kuah yang nak buat tu (Air jangan buang)
·         Sayuran. Kali ni saya just gunakan sawi, carrot, cili merah, Bawang Besar & kobis bunga… ( Boleh guna kobis, terung, kacang panjang-campurkan aje semua)
·         Petai Jeruk (Kali ni tak letak..sebab tak ada)
·         Sotong
·         Santan

Cara-Cara Memasak :-

·         Ikan yang direbus tadi.. tumbuk hancur… (buang kepala& tulang)
·         Masukkan dalam air rebusan ikan tadi & tambah air sikit..
·         Masukkan santan & biarkan kuah mendidih.. (kuah biar pekat.. baru sedap)
·         Masukkan sotong..
·         Last, masukkan segala sayuran yang digunakan tu. Masuk sekali petai jeruk. Kalo tak nak guna pom takpe.. Menu ni wajib letak ye bawang besar (potong dua atau 4)
·         Perasakan dengan garam & serbuk perasa..
·         Sedia untuk dihidangkan



Fuh…..
Memang bertambah makan nasi dengan ikan goreng panas-panas..
Cicah sambal belacan…

Psst : 
Kalo tak makan petai...x perlu letak petai ye.. Kalo letak, guna petai jeruk.. Macam saya kalo buat tak letak petai, sebab papa Fasya tak makan petai..huhu..tak syokk!
L.O.V.E,
Lya Afrina

24 comments:

Aisy Nasiha said...

Wah, kombinasi warna tu dah nampak mengancam dan menyelerakan sungguh

eima said...

tak pernah mkn dan tgk lagi ... tak pernah nampak lagi menu ni kat kedai kat ganu ....
menarik sbb ada isi ikan tu

Dalila Zakaria said...

Macam sedap je..
Tapi masa duduk Kemaman dlu tak pernah pulak makan..

lieyalatif said...

pes time tgk menu ni lya....pelik gak...tapi lieya ni jenis suke cube ajek...kalo sedap mmg ulang2 laa buat...

norhidana miswan said...

mil akak selalu bt gaya mcm lya nih... tak penah pun dia guna kulit rambai ke... kulit buah stor ke walaupun banyak je buah tu tepi2 umah...

Fazleyatul Aini said...

lauk ni mmg favs kalo balik kg ganu sana makcik mesti masak
makan dgn ikan rebus goreng uish sedapnya

mama tisya said...

1st time dgr sayur kolok..biasa dgr mee kolok

el said...

kalo sayur yg lemak2 ni mmg sedap lya oii

Qhaifa Nur said...

Macam2 ada ni Lya sedapnya...
Masak lemak ni...goreng ikan cicah pula dgn sambal belacan mmg best

jaja_NorLiza said...

Lama berkurun x mkn sayur jambu golok..ssh nak jumpa skang ni...mmg rare menu ni! Standard sayur lemak putih ganu mesti letok ikang rebus!!! Dap..dap...nyum!!!

hainom OKje said...

Nampak macam sayur lemaklah Lya, tp bukan yeh....tengok bahan tak de santan pulak. Tapi tau mmg sedap sebab masak apa pun kalau buh ikan tumbuk tu sure sedap rasanya

anis abdullah said...

Nampak sedap. Tambah ikan goreng sekor dua panas2..perghh

idzwa kamaruddin said...

tenganga tengok...err..1st time tau nie

dear anies said...

kalau yg x makan petai ni lya, acane? ;-)

YieN said...

X pernah try ni.. Pon 1st time dengar, haha~

amirah said...

first time ni akak baca resepi ni..hihihi

NanyFadhly said...

Gaya masak macam nak buat kuah laksam...lengkap dah kan menu ni. Protein ado...vitamin pun adoo...sonang keje. Hehehe...

mamabeauty said...

macam masak lemak ya Liya hehe.. nampak sedap tu

n.i.n.a Mads TM said...

tak pernah makan.. hehehe. nampak sedap lya masak

Mama Balqis BluePinkBaby said...

Sama mcm sayurlemak

eita said...

makan dengan telor bawang pahtu sambal belacan..sedaap nyer

Mummydearie said...

Memang tak pernah dengarlah Lya nama lauk ni. Buat apatah lagi. Makan memang tak pernah jugalah...

Akak ingat putihnya santan aje rupa-rupanya isi ikan pun ada ya. Ni kalau nak letak segala jenis seafood pun bolehlah ya ^_^

Qaseh Vee said...

Pertama Kali tgk resepi ni . blh Cuba SBB suka petai . Tapi kan , buah setor Dan jambu golok sis tak kenal . yg pasti sis akan masukkan cili padi ... Heh heh heh ...

QasehnyaRania said...

alahai terasa rasa di bibir ni haaa..
semuanya ade.lengkap :)

ppssttt: lya, nak tanya.. area gong kedak best tak ? dekat dgn area mana ye gong kedak tu..

1) pekan terdekat
2) hospital terdekat