Monday, August 29, 2016

Ohh My Weekend : Grading Green Belt & Ngetest di D'Beteng Cafe

Assalammualaikum & Salam Sejahtera
Ehh..eh..ehh.. tetibe terajin plok update blog...
Kebetulan ada pic xtvt, so bolehlah simpan sini untuk kenangan..
Kebiasaan kalo rushing, memang tak dan nak snap-snap pic nyer..

Biasalah, bila hujung minggu.. memang penuh dengan task.
Task wajib bila jadi weekend housewife ni --> 
Setel kain baju (basuh, jemur,lipat & iron baju sekolah & baju kerja untuk seminggu ni).
Sedar-sedar sehari suntuk tu masa nak buat semua ni.. 
Mujurlah part vakum  & bersih rumah papa dia take over.

Kebiasaan hujung minggu, pergi memancing ikan di pasar & breakfast sekali.
Biasanya, sebelum keluar pagi tu, saya dah siap basuh baju, setting 2jam..kiranya balik terus jemur je.
Tapi penat... sebab saya punya cuti weekend hanya sehari (Jumaat)... Sabtu-Khamis kerjaaaa ;-(
Cuma saya dapat cuti weekend sabtu setiap minggu ke-3 untuk tahun ni. 
Next year, minggu ke-4. Rotate begitulah sampai bila-bila.. .
Jadi, sehari tulah nak settle segalanya. Dengan nak bermanja dengan anak lagi.
Bestnyer kalo boleh keje gov.. Sebab bukan semua comp swasta ambil weekend jumaat-sabtu.. 

wefie sekali..

Pagi.. Keluar breakfast & pancing ikan kat pasar...
hehehe

Sebelah petang, bawa fasyarina jalan-jalan..
Kebetulan, kerja rumah settle awal so boleh la bawa dia ambik angin..
Kalo tak, sekadar round naik motor jelah dengan papa pusing taman.. (best aper!)
Tak tau nak kemana... Pergi ambik sepupu Fasya buat teman dia...
Last-last pergi beli barang dapur je.. Haa... dah tercuci poket .
Nak bawak ke taman, hujan lah plok.. 

 o-o-ti-di lah sekaliiiii...sebelum gerak


Haa..pilih-pilih... pic papa Fasya snap. 
Kalo saya xde masanya nak snap2 time beli ni..sibuk duk mencari barang je.hehe

Dah settle beli barang..pokemon menuju ke sini ---> D'Beteng Cafe
Salah satu kafe hipster kat kemaman ni.
Baru berkesempatan nak test ni...
Apa yang menarik, kafe ni bukan sekadar western food.
Ada juga nasi lemak, nasi minyak, mee kari dll..
So sesuai sangat , sebab saya laki bini, prefer makan nasi..
Perut orang melayu haaa.. nak nasi jugak.
Mamapapa just order nasi lemak & nasi minyak..
Cuma Fasya nak spagethi carbonara... & lamb chop tu saje nak test rasa.

tapau Manggo Cheese Cake femes amos dari Kula Cake Kuantan..
Memang feberet ni... Terasa nak makan tak yoh nak tunggu di Kuantan dah..
Boleh dapatkan kat D'Beteng Cafe

Sabtunya... 
Saya bekerja macam biasa... 
Tapi Fasya ade ujian kenaikan pangkat (grading) taekwando..
So mohon pelepasan keluar awal sikit, untuk hadir ke majlis tu..
Mujurlah sesi untuk gred Fasya bermula kul 3.15pm..
Alhamdulillah... semua berjalan lancar.
Macam biasa mamapapa kena menyorok jangan kasi dia nampak..
Kalo tak mulalah tak fokus & terkiput-kiput tersenyum malu...
Let's picture talk la....


Sekian coretan kenangan untuk minggu lalu..
Semoga permulaan minggu ni bermula dengan baik hendaknya..

L.O.V.E,
Lya Afrina

25 comments:

mama tisya said...

untung la kt restoran tu ada mango cheese yg femes kt kuantan tu

Fazleyatul Aini said...

pandai bergaya btol si kecik sorang ni eh

adarnadzmie said...

sedap ngetest kedai baru... nmpk berselera fasya mkn...

eima said...

sedapnye nasi kerabu .. terasa mcm nk mkn skrg je ... hmm mana nak cari ni

Lynda Che Lah said...

wlupun penat tp semua aktiviti blh buat kan Lya..
seronok tgk fasya naik grade..
kitorg tahun depan kena standby lah bz gini..

Chekgu Azrine said...

wow..sedapnya mango cheese....

anis abdullah said...

Mango cheese..nasib kat sini boleh beli dengan kawan di Gombak.

idzwa kamaruddin said...

assalam lya.. kita bca je sambil tersenyum-senyum ;)

n.i.n.a Mads TM said...

amboihhh panjangnya muncung asha.. hehehe
nampak sedap la lya.. nape jauh sgt huhu

Mummydearie said...

Nampak mango cheese, semacam aje rasa terliur tau, Lya ^_^

Akak cuti Sabtu dan Ahad tapi kalau dah dua-dua hari asyik 'beriadah' di luar rumah, memang satu kerja pun tak siap. Biasanya akak basuh pakaian malam hari jadi esok awal pagi dah boleh jemur. Musim panas ni okeylah, balik berjalan pakaian dah kering. Cuba kena musim hujan, nangis-nangis kena basuh balik pakaian kalau tak berangkat sebelum keluar rumah!

eita said...

walaupun dah duk kat kemaman..akak masih lagi tak hafal tempat kat kemaman..huhuhu...mujur kata dok sesat lagi kalau turun bandor..

Qaseh Vee said...

Tahniah fasya dah naik satu level ... Kek orange cheese yg menggiurkan ...

Qhaifa Nur said...

Pandai Fasya bergaya sekarang, comelll
Seronoknya baca jenjalan 1 famili ni...

Salina@IbuAqil said...

Rindu jgk nak berentry blk lya..
Rindu dkt lya dgn asya..
Lya ina dh tukar url blog tau..
Blog lama private..
Ada hal yg x dpt dielakkan kena private..
Hihihihi

lieyalatif said...

yeay asya naik gred lagi.... bagus asya...

nampak menarik menu2 yg lya order nie...kalo sedap mmg kite dtg lagi dan lagi kan lya....

m.u.l.a.n said...

wahhh hasya dah bertaekwando.. kipidap..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

Wowwww.. satu masa nanti bakal pakai black belt ni.. congrats sayang

hainom OKje said...

Tak puasnya Lya cuti sehari je....
Biasalah kalau bekerja ni, hari cuti cenggitulah baru boleh settle macam macamkan...
Tak pernahlah pulak makan manggo cheese...Sedap ek?

Yana Libra said...

belt hijau dah ye..hebat :)
saya dulu sek men baru blaja taekwondo..stop kat hijau je..hehe

Siti Asiah said...

Amboi Fasya pandai taekwando upenye...Lya pnh g kat kedai KRIM X by Kula Cakes jugak. Asiah xpnh g...npk cam menarik je.

mawar_berduri said...

haihhh bila la nak merasa mango cake tu ..nampak sedappp

Kesuma Angsana said...

amboi penuh dngn aktiviti ni . yg penting anak seronok kan

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

waaa..dasatla fasya..pndai teakwando..congrats ye fasya..☺☺

ibuayu said...

dbenteng cafe...tu area mana ya.

dear anies said...

banyak dah kan kedai2 ala2 hispter skrg ni....