Wednesday, June 21, 2017

Penghujung Ramadhan & Salam Aidilfitri

Assalammualikum & Salam Sejahtera

Saya kira ini entri terakhir untuk Ramadhan tahun ni. Ramadhan tahun ni agak suram disebakan kesihatan diri yang kurang baik ni. Harap time raya nanti boleglah bertahan. Dah di penghujung Ramadhan, semoga diberikan rezeki untuk kita bertemu kembali pada Ramadhan akan datang. Semoga segala amal ibadah kita diperkenankanNya. aamin. Sekarang mesti ada yang dah mula cuti raya. Saya last kerja esok (22.06.2017). Cuti seminggu dan masuk kerja balik pada 2 July 2017. Pada yang pulang ke kampung, moga selamat sampai ke destinasi & berhati-hati di jalan raya. 

R.A.N.D.O.M
Ada juga pic dekat background hari raya dalam mall.

Macam biasa, persiapa raya mesti utamakan untuk anak. Untuk mamapapa simple aje. Fokus, sedondon raya pertama lah. Macam saya memang akan buat lebih baju kurung, sebab baju raya akan jadi baju kerja harian. Akan pakai sampai lebam. Tapi mujurlah semuanya settle sebelum puasa dulu lagi. Kalo tak, tak tahu lah camner. dengan kondisi mama yang tak seberapa ok bulan puasa ni. Biasa kalo saya jumpa yang sales+murah-murah terus ambik saiz yang budget boleh simpan sampai raya. Ada 1 jean tu pernah saya beli time umur 3 tahun, tapi umur 7 tahun baru leh pakai. Haha. Tapi berbaloiiii.. 

Pic minggu lepas. 
Jumpa background comey ni, terus suh snap pic.
Pic beberapa hari lepas. Berbuka dengan tokma.
Mama off dapur. 

Tudung ni beli nak buat raya... tapi dah pakai. Haha.
Tudung RM10 jer kat pasar malam. Asal cantik dan material cun.

Night at Pantai Teluk Chempedak

Me & mini me
Last week, sebelum pergi sekolah sempat snap pic. Tup tup dapat whtsapp dalam group kena pakai uniform sekolah. Laju-laju masuk rumah salin baju. Kalo dah dalam perjalanan pergi sekolah, memang naye lah nak patah balik. Jauh tu..

Trademark. Swafoto cermin.
Haha..

Ni surprise dari anak dara.
Ada sokmo hahaha...
Apa-apa pun mama sangat hargainya.

Alhamdulillah. Rezeki join contest #KFCsuperjimatBox kat IG. Dapat t-shirt ekslusif & 1 set snack plate untuk Fasya. Dah selamat redeem set snack plate untuk Fasya.

1. Ayam Percik Putih Kelate + Sup Tulang dari mama
2. Singgang Sotong + Fishball Goreng Tumis Sayur
3 Sayur Kolok Moden + Lala Goreng Katok Serai
4. Daging Salai Masak Lemak Cili Padi + Kepah Tumis Berlada
5.Asam Pedas Ikan Pari + Sotong Goreng Kunyit

Sepanjang Ramadhan ni, 5x jer berpeluang memasak. OK lah tu, at least berasap jugak kan. Time rasa gagah perkasa kita masak. Time rasa tak sihat, berbuka kat kedai, rumah mama or mertua. Gitu jelah putaranya. Padahal sebelum puasa dulu dah siap list menu nak masak sepanjang ramadhan ni. Tahun ni pon tak jejak sekali pom lagi kat PARAM. Tak mampu nak bersesak dalam keadaan macam ni, takung tumbang.. Haha

Deko raya.. Hehe. Nak letak kat ruangan meja makan. Poster cun ni saya beli kat geng deko dalam IG. Boleh search IG @eyyaaa . Berbaloi-baloi. 

video
Jom cari mood raya. Tahun ni uols tema kaler apa? Kita orang theme Tiffany Green tahun ni. Haha.  Baju raya kita tahun ni tragis sikit. Sedih..sob..sob..sob.. Tapi last minute mujur ada tailor lain sudi jahitkan semula baju baru. Banyak betul dugaan kali ni. Nak cerita pon pasal baju tu dah rasa malas.  
Tengoklah kalo rajin lepas-lepas ni.

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

L.O.V.E❤,
Lya Afrina👰

Sunday, June 18, 2017

Berbuka Di Jaman Tory Resepi

Assalammualikum & Salam Sejahtera

Last week kot, teringin nak makan ikan pekasam. Since mulut tak sihat ni, asyik nak makan yang ada rasa masam²+masin jer. Kat sini memang terkenal dengan masak lemak daging salai cilipadi & patin bakar tempoyak, siap berapi-api bila hidang tu.

Sempena Ramadhan ada buffet special. Saya just ambil yang set C .
Nasi putih & minuman boleh tambah free jer .

Kita booking dulu. Tapi full house! Memang dah penuh orang booking. Jadi terperosoklah kat belakang kedai. Memang dah dibukakan kanopi besar. Bayangkan tingkat atas, bawah, depan,tepi & belakang kedai full. Katanya, biasa orang booking sehari sebelum. Kalau walk-in camni nasiblah.

Sementara tunggu waktu berbuka.
Sempat penuhkan insta story mama dengan app baru kat IG.

Alhamdulillah. Dapat jugak merasa walau tak dapat makan banyak & habiskan. Masa ni sakit sangat lagi nak makan. Sekarang baru OK sikit. Dah boleh makan banyak sikit & mula berselera. Tu pom lepas blood press terlalu rendah. Cuba juga paksa makan banyak sikit walau sakit². Rasa badan dah sekeping sangat. Pakai seluar pom londeh habis😜. Harap muka je sejenis bambam. Tunggulah betul² sihat nanti, sekelip mata berat akan naik semula😅.

L.O.V.E❤,
Lya Afrina👰

Wednesday, June 14, 2017

Salam Ramadhan & Ujian Kehidupan

Assalammualikum & Salam Sejahtera

1st, nak ucap selamat berpuasa buat semua… Kira-kira tinggal 10 hari lagi kita di bulan Ramadhan ni.Semoga segala ibadah yang kita lakukan di bulan mulia ini diberkati hendaknya.  Ramadhan tahun ni, banyak sungguh ujian menimpa.. bukan untuk diri sendiri jer, tapi juga dikalangan sahabat dan juga macam-macam berita sedih termasuk melibatkan kehilangan nyawa, kehilangan insan tersayang… Al-fatiha, buat yang telah pergi..semoga rohnya terus dicucuri rahmatNya..Aamin. Apa-apa pun, semoga kita semua terus tabah dan sabar menghadapinya.. Tidak didatangkan kesusahan melainkan kesenangan di kemudian hari.. In shaa Allah.

Lama menyepi kan diri…kerana membawa hati yang lara.. Ewahhhh… Hahaha.. Mana ada lara-laranya.. Cuma sedikit teruji, n3 last sebelum ni saya ada cerita perlu  buat satu prosedur. Tapi tak jangka, berlaku komplikasi waktu tu & terus collapse… Saya koma 4 hari baru-baru ni. Hidup sepenuhnya bergantung pada mesin bantuan hayat. Tapi syukur alhamdulillah..dipanjangkan umur. Memang tak de yang tahu, melainkan yang follow IG saya.. sebab beberapa hari  lepas dah pindah wad biasa dan stabil baru saya update IG. Itu pun sebab ada yang tanya kemana menghilang. Kalo dekat FB, memang saya xde update. Banyak aktif kat IG jer.. hehe.. Pic IG pon saya tak share ke FB dah… sesekali gatal tangan je baru share.

Saya pon baru jer masuk kerja minggu ni. Tapi serius.. mood raya dah merudum bila badan tak sihat ni. Berat pon dah turun hampir 8kg. Tapi.. muka still montel..wakakkaka..Sebab sejenis muka macam tu.. Kalau berat turun, muka maintain.. Tapi part badan, habis semua longgar & meleleh.  Hehe. Tapi takpelah, kuatkan diri demi anak.. Doakan juga semoga saya kuat untuk menghadapi ujian yang bakal saya tempuhi. Sebab bermula kembali episod memenatkan ke hops + ambil darah setiap bulan. Dan, ada sedikit khabar yang menakutkan. Doakan saya kuat dan dipanjangkan umur.. saya nak tengok anak membesar… Huhu. Sedih sangat fikir part ni.

Kronologi:-
Saya just copypaste yang saya update kat IG untuk kenangan kat sini. Tak larat dan tak ada idea nak menaip lagi. Ingat nak share juga pasal sakit saya ni. Tapi takpe lah…. Biar dulu sampai betul-betul bersedia.

23.05.2017
Bismillah....
Semoga dipermudahkan dan dilancarkan segala urusan hari ini. . 👧Kul 6am dah siap berbaju sekolah anak dara ni..Ngigau ke apa😂😂 #mamalovefasyafrina

28.05.2017
Since ada yang DM kemana menghilang..sebenanrnya..ada je ha.. Tu cari kekuatan skit nk coret ni. Cuma sedikit teruji. Mohon maaf sbb x reply semua tu.. Bru je smlm pegang HP. Cuma kesian, sebab fasya tgh exam😢. Xpelah...nak buat mcmana.1st nak ucap...selamat berpuasa buat semua😊😀. .
Subhanallah...Alhamdulillah.. Allahuakbar.. Masih dipanjangkan umur utk meneruskan kehidupan. 4 hari koma & bertarung nyawa dengan sepenuhnya bantuan intubation utk support kehidupan. Apa² pom rasa macam mimpi, kerana masih diberi kesempatan olehNya. Kelmarin baru ok sikit.. Hari ni baru ada kekuatan utk menaip. Terima kasih tidak terhingga buat semua y melawat (sy sendiri xtau x sedar😅), terima kasih atas segala doa & kata semangat. Doakan saya terus kuat... Cepat boleh makan... lapar sangat nih.. Sejak dlm ICU (koma & lps sedar pom) x mkn apa² lagi. Makan yogurt je y boleh.(bibir byk luka teruk + jahitan kat leher lagi😢).Doakan cepat sembuh, sebab #dapurlyaberasap dh rindu kat tuan dia tu😂. Kan x pasal buang habis stok dlm peti tu. TQSM buat semua sahabat! Mana-mana sahabat y turut teruji, mohon terus tabah & sabar. Teruskan menyebut " Ya Latif...Ya Latif.." Moga terasa ringan beban yang dtanggung tu... .till we mee again...in shaa Allah..
 **mohon ampun maaf kalau xreply msg & ig story lg.. ** #lyafrina
Post last sebelum ni, beberapa jam sebelum drop... Bju tu dah lunyai dikerjakan doc😭

Gambar tak upload...Sebab just gambar katil bilik. Haha.
30.05.2017
Dah 4 Ramadhan...Masih begini...Jalan dalam rumah pom tahap semput nak bernafas. Last², terbaring...tengok siling.. Ujian sungguh Ramadhan tahun ni.. Mengingatkan kenangan sebelum² ni...bulan Ramadhan berumah di hosp. Cuma 2 tahun ni Allah SWT betul2 bagi nikmat & peluang. Kali ni, sekali lagi teruji..tapi takpelah , dulu lagi teruk..cuma beza, sekarang sedih.sebab anak besar..mesti harap nak makan berbuka yang mama dia masak. .

Yer...apa y berlaku ni silap diri sendiri juga. Dah 2-3 thn eksperimen diri lah sgt (Pnh coret kat blog dulu). Faktor utama, sbb sy skip ubat yang patut saya telan setiap hari hampir 15biji (3x sehari ) untuk SEUMUR HIDUP(telan sjk 2003). Kata doc, mmg bahaya sy berhenti mengejut..tapi doc, dah 2 thn sy buat kerja ni😂. Tgk..sy dpt nikmati hidup saya... Dpt masak🍴..jalan2🌁 dapat Melawo💅 dan byk sgt perkara. Dan, faktor utama saya tak mkn ubat, sebab kerja.Apa pilihan yang kita ada?? Sy selalu tawakal..mohon dipermudahkan . Effect mkn ubat tu teruk sgt. Macam mana saya nk kerja? .
Tp..last month, doc dh bg warning..akibat perbuatan sy ni..blh bg effect sgt besar.. Tapi, saya selalu yakin pada diri sendiri n pada saya Allah SWT menentukan segalanya.. Tp, itulah..perancangan Allah SWT, apa y terjadi ni saya anggap teguran. Maybe 2 thn saya dapat kehidupan.... Saya sediri "laroooo".. .

Faktor utama sekarang, sebab saya ada anak sdg membesar.Walau dah banyak kali kena mcm ni.. Tipulah tak trauma. Sebab hidup bergantung pd mesin intubation semata. Otak boleh mati dan kalau saya tak kuat semangat dan cuba lawan ntah...saya dah tiada kot. Tiap kali koma, selalu dgr ayat ni sebelum tidur balik " adik...lawan...cuba bwrnafas sendiri".. Itu maknanya...ada potensi utk cabut alat bantuan pernafasan..bila di bawah paras 50/50 tu, bila dicabut.. Innalillah. Tp bila melepasi paras 80 kot, in shaa Allah masih ada sinar. Tp, sy ada beberapa kali dgr doc sebut suh cuba bernafas sendri walau tak sedar, yang mampu hanya sebut dalam hati " Ya Latif..Ya Latif..Ya Latiff"... Ehhh.Ter-emo plok. I is tak suka melepas perasaan sedih dalam IG (cukuplah org tgk y happy2 jer. Dan cukuplah blog sahaja sahabat utk meluahkan segalanya). Sori😖😖😖. #villafasyafrina

Kesayangan mamapapa duniakhirat. Sedih dengar luahan hati seorang anak. Alahai anak, mama kuat kerana kamu.. Kaki report kat papa dia nih... " papa..mama x makan ubat"... " papa...mama buat itu la..." "papa...mama buat ni lah"... Mama baru pegang penyapu dah kena bebel. Nanti bila kamu besar & jd seorang ibu kamu akan faham.. Walau tak sihat macamana pun, selagi gagah...kamu tetap takleh duk diam..ade je kerja nak buat.. Dan, bila melibatkan anak...automatik kuasa tu datang💪.
.
Ok.... Mama promise... Start minggu depan kita masak sama-sama yer🍴. Dapur mama pom rindu nak berasap-asap ni💨💨💨 #fasyafrina

31.05.2017
Janggok molek doh mama mung arini😂. Bahagian jalan laju.. Tp...bukan jalan kemana pom.. menuju ke jalan yang benar jer😂😂.. Ke rumah sakit 🏨jumpa pak doctor💉💊. App arini mmg wajib pergi sebab penting. Nak senyum mewek😊 banyak xleh, sakit lagi.. Luka kat bibir tu..kesan plaster² + wayar dia sampai koyak kulit haa😢.Habis hitam bibir merah ku👄. #mamalovefasyafrina . **effect camera lening, leh sorok segala lebam dan luka di bibir.**


01.06.2017
6 Ramadhan 1438H : Alhamdulillah... Makin sihat & kuat💪. Timbang kat spital kelmarin 5kg lost. Still x leh nak makan lagi..makan 🍌 je ganti tenaga. (ehh..tp sy dh pose ye. Time berbuka la.. ) Kelmarin doc bg cerita seram jer tapi dapat doc best jadi harapnya endingnya best la. Tqsm atas segala kata semangat dari sahabat semua walau ada yang baru kenal. Mostly geng deco & geng blogger ! .
Kronologi 23.05.17 : Sy ada update ig pg tu mcm biasa jer. Sebab selama ni, setiap kali warded/operate/buat treatment apa pun mmg sy x share. Bila tergatal je share. Kdg share sipih2 kat IG story je la.(Bkn smua tgk kan). Pic pertama tu, pg kejadian.. Sebelum tu saya pakai baju lain.. Last minute, sy salin bju ksayangan sy ni..fasya pom tu kemain awl bersiap..siap ajak mama selfie. Htr dia sek, sy siap naik kelas...peluk dia puas².. Selama ni htr luar pgr, x pernah naik kelas. Lepas tu, papa trs htr mama ke hosp utk rawatan prosedur tu.. Ada pic² waktu menunggu dag dig dug up kt ig story. Haha. Tgh prosedur tu berjalan...saya collapse.. (dlm tempoh sedar x sedar tu...di awangan dan cukup menyakitkan) & trs tak sedar diri dan koma😢. Scary !! Paling sedih ank tgh exam.. Esk tu pegi sek(mama dah koma dlm icu), papa kata pakai baju x ber-iron ( sedihnya😢😢). Biasa mmg sy gosok siap utk seminggu. 
Dan pic last tu paling win😅😅. Itu baju yang saya pakai hari terserbut.sampai hati doc, lunyai pulangkan n si suami siap basuh, bini balik rumah tu y pertama dia tunjuk😅. Tp serius terkilan sgt..sbb sy syg sgt baju tu. Nyesal sbb apa lah g salin balik pakai bju ni. Baju murah je pom.. 29hengget jer.. Tapi kalo dah sayang kan.. Ttp syg ! Tp, si suami janji nak ganti baju kaler hitam tu. Nak cari mane wehh? Tp, xpela..apalah nilai baju berbanding nyawakan? Alhamdulillah..dipanjangkan umur.
#lyafrina 💁
#fighting 🙅

03.06.2017
#dapurlyaberasap akhirnya💨💨.🐠kerapu 3rasa untuk papa👨 🐟selayang stim limau utk mama👩 🍗goreng upinipin untuk fasya 👧(papa tgh goreng tu...) .
Sebelum ni kita org berbuka apa?? Klo time tak berbuka rumah mama saya, Papa+fasya berbuka roti jer dulu...lps maghrib baru keluar kedai cari nasi.. Saya just bbuka dgn yogurt + pisang gitu jer. Tp paksa gak makan nasi walau x sampai sesenduk utk alas perut. Still sakit nak menelan, xleh makan pedas lagi (kesan intubate) & tak ada selera😣. Nak start memasak dah ni. Rinduuuuu sgt! Tapi tulah.. Memang semput & tak cukup nafas rasanya. Mohon kuat demi suami n anak tercinta😘 .
Agaklah...raya nanti brape kg tinggal?? Pinggang 🐜 la pakai kebaya😂😂😂

09.06.2017
Baru jenguk dunia luar💃💃 .
Selamat berbuka....🍴 #mamapapafasyafrinamakang

Syukurlah sekarang makin sembuh. Harapnya raya nanti sihat sepenuhnya. Sekarang still semput bila bercakap dan banyak buat kerja. Tapi serba dah biasa, bleh jer buat sesuatu macam biasa. Cuma bila tahap rasa nak pitam sangat or semput, stop lah sekejap. Saya pom dah start memasak menu simple-simple. Cuma hari tak larat sangat berbuka rumah mama atau beli kedai jer. Saya pom jenis tak ikut badan sangat, selagi gagah buat je.. Cuma kalo tahap tak mampu..memang tak paksa, kan jadi lain. Lepas ni banyak sangat app. bakal menyusul. Bulan ni saje dah berapa.. Last 23hb ni untuk ambil darah. Lepas tu bersambung bulan July ni dah ada beberapa tarikh yang dapat. Huhu. Penat kot. Kembali kepada rutin lama.. Tapi xpelah, untuk kebaikan.. semuanya demi anak..Demi nak lihat dia membesar. 

L.O.V.E❤,
Lya Afrina👰

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (80) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (72) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) mama+papa+fasya (24) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1)