Wednesday, June 21, 2017

Penghujung Ramadhan & Salam Aidilfitri

Assalammualikum & Salam Sejahtera

Saya kira ini entri terakhir untuk Ramadhan tahun ni. Ramadhan tahun ni agak suram disebakan kesihatan diri yang kurang baik ni. Harap time raya nanti boleglah bertahan. Dah di penghujung Ramadhan, semoga diberikan rezeki untuk kita bertemu kembali pada Ramadhan akan datang. Semoga segala amal ibadah kita diperkenankanNya. aamin. Sekarang mesti ada yang dah mula cuti raya. Saya last kerja esok (22.06.2017). Cuti seminggu dan masuk kerja balik pada 2 July 2017. Pada yang pulang ke kampung, moga selamat sampai ke destinasi & berhati-hati di jalan raya. 

R.A.N.D.O.M
Ada juga pic dekat background hari raya dalam mall.

Macam biasa, persiapa raya mesti utamakan untuk anak. Untuk mamapapa simple aje. Fokus, sedondon raya pertama lah. Macam saya memang akan buat lebih baju kurung, sebab baju raya akan jadi baju kerja harian. Akan pakai sampai lebam. Tapi mujurlah semuanya settle sebelum puasa dulu lagi. Kalo tak, tak tahu lah camner. dengan kondisi mama yang tak seberapa ok bulan puasa ni. Biasa kalo saya jumpa yang sales+murah-murah terus ambik saiz yang budget boleh simpan sampai raya. Ada 1 jean tu pernah saya beli time umur 3 tahun, tapi umur 7 tahun baru leh pakai. Haha. Tapi berbaloiiii.. 

Pic minggu lepas. 
Jumpa background comey ni, terus suh snap pic.
Pic beberapa hari lepas. Berbuka dengan tokma.
Mama off dapur. 

Tudung ni beli nak buat raya... tapi dah pakai. Haha.
Tudung RM10 jer kat pasar malam. Asal cantik dan material cun.

Night at Pantai Teluk Chempedak

Me & mini me
Last week, sebelum pergi sekolah sempat snap pic. Tup tup dapat whtsapp dalam group kena pakai uniform sekolah. Laju-laju masuk rumah salin baju. Kalo dah dalam perjalanan pergi sekolah, memang naye lah nak patah balik. Jauh tu..

Trademark. Swafoto cermin.
Haha..

Ni surprise dari anak dara.
Ada sokmo hahaha...
Apa-apa pun mama sangat hargainya.

Alhamdulillah. Rezeki join contest #KFCsuperjimatBox kat IG. Dapat t-shirt ekslusif & 1 set snack plate untuk Fasya. Dah selamat redeem set snack plate untuk Fasya.

1. Ayam Percik Putih Kelate + Sup Tulang dari mama
2. Singgang Sotong + Fishball Goreng Tumis Sayur
3 Sayur Kolok Moden + Lala Goreng Katok Serai
4. Daging Salai Masak Lemak Cili Padi + Kepah Tumis Berlada
5.Asam Pedas Ikan Pari + Sotong Goreng Kunyit

Sepanjang Ramadhan ni, 5x jer berpeluang memasak. OK lah tu, at least berasap jugak kan. Time rasa gagah perkasa kita masak. Time rasa tak sihat, berbuka kat kedai, rumah mama or mertua. Gitu jelah putaranya. Padahal sebelum puasa dulu dah siap list menu nak masak sepanjang ramadhan ni. Tahun ni pon tak jejak sekali pom lagi kat PARAM. Tak mampu nak bersesak dalam keadaan macam ni, takung tumbang.. Haha

Deko raya.. Hehe. Nak letak kat ruangan meja makan. Poster cun ni saya beli kat geng deko dalam IG. Boleh search IG @eyyaaa . Berbaloi-baloi. 

video
Jom cari mood raya. Tahun ni uols tema kaler apa? Kita orang theme Tiffany Green tahun ni. Haha.  Baju raya kita tahun ni tragis sikit. Sedih..sob..sob..sob.. Tapi last minute mujur ada tailor lain sudi jahitkan semula baju baru. Banyak betul dugaan kali ni. Nak cerita pon pasal baju tu dah rasa malas.  
Tengoklah kalo rajin lepas-lepas ni.

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN

L.O.V.E❤,
Lya Afrina๐Ÿ‘ฐ

20 comments:

lia ummiirfan said...

Alololo. So suwittt dapat hadiah. :)

Mommy Cici said...

wah pandai anak dara ye. nampak background cantik nak snap. tapi background tu kalau buat OOTD lagi cantik kan.

salwana nordin @ che'wa said...

cantik2 tudung fasya..npk fasya remaja sgt hhheeee

el said...

tahun ni pun el tak ready nak raya just ala kadar je
sbb rumah pun xsiap apa pun
baju pun lebih kepada anak2 je..el punya baju pun lama dah beli hari tu tp x pakai..jdlah jimat sikit

SalbiahM said...

walaupun lya jarang memasak, tapi menu dahsyat..hehe.semoga sihat di hujnung2 ramadhan dan dapat beribadat dengan baik.selamat hari raya in advance.

Syamila Mohd said...

Salam Ramadhan. Alhamdulillah boleh juga memasak yea. :)

nayfatimah rasyid said...

selamat hari raya ;)
semoga sihat selalu !!

E'in said...

selamat hari raya buat lya sekeluarga.. semoga terus kuat lya!

Dhiera nadhirah said...

Selamat hari raya lya
Semoga diberikan kesihatan yang baik dan cepat sihat
Saya tema tahun ni maroon

lieyalatif said...

***
selamat hari raye dari lieyalatif & co....mohon ampun maaf kalo ade terkasar bahase sepanjang kite 'bersua' walau hanya di alam maya....hati2 dlm perjalanan nanti....

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin

CikNaa said...

lya menu masak smua nampak sedap.. adehhh lapo. selamat hari raya lya.. moga terus diberikan kesihatan yg baik ye..

Fiza Rahman said...

Selamat hari raya Lya & family. Smoga dikurniakan kesihatan yang baik.

Norhayati Mohd Isa said...

Selamat hari raya Lya.๐Ÿ˜Š

Indus Associates said...

Wow !! Very Nice Article I have Read Today !!

Yati said...

Selamat hari raya, Lya! Maaf zahir batin dari kak Yati. Nampak Fasya macam dah besar dah. ^_^

hainom OKje said...

Selamat Hari Raya mmaf zahir batin Lya.... Moga Lya semakin sihat ye.
Rezeki sangat sangat kan dapat suami dan keluarga yang menyokong Lya, dan yang penting ada anak yg sokmo sweet mcm Fasya.....

Mana entri Raya ni? Tak sabo nak tengok baju Tiffany Green katanya... Hakak tema pepel tahun ni

E'in said...

cuti raya lagi ke blog nie? hihi

nini said...

Comel je hadiah...tapi berguna tu tau...hihi

mamapp said...

Sedapnya nmpak masakan lya. Mcm2 Ada Tu. Fasya so sweet bg hadiah gitu. Selamat hariraya maaf Zahir batin buat lya sekeluarga

dear anies said...

dalam busy2 tu sempat masak sedap2 ya lya ;-)

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)