Tuesday, September 19, 2017

Aidiladha 2017 : Blue Lake , Seberang Tayur

Assalammualaikum & Salam Sejahtera.

Baru nak up kisah Aidiladha baru-baru ni. Entahlah nape, semakin sendu nampak nak update blog, walau rindu begitu mengebu pada blog. Hahaha. Raya Aidiladha biasa-biasa ajer, kebiasaannya hari pertama masuk korban, tapi tahun ni masuk korban pada raya ke-3. So, bolehlah melaram sikit raya pertama tu. Kalo tak sarung t-shirt+seluar jer. 

Raya pertama , just berjubah. Mix & match jer baju yang sedia ada.. Maka terjadilah theme hitam+coklat. Tak ada kemana pun, just melepak rumah mama & sedara mara. Tapi sempat juga ke tempat awesome dengan anak sedara.. Dah lama idam nak ber-poyo shoot kat sini.. 

Blue lake, Kg. Seberang Tayor

Lokasi : 15min dari bandar Chukai. Kena parking kereta tepi jalan & untuk ke sini kena berjalan kaki dalam 5min. Sampai jer... Wowwwww!! Terasa macam tengok lukisan. Indahnya ciptaanNya.. .

Raya ke-3, masuk ibadah korban. Alhamdulillah rezeki untuk tahun ni.

Antara menu yang sempat saya masak hasil korban tahun ni.. Kerabu perut, Perut masak lemak cilipadi & sup tulang. Kali pertama ambil perut ni, biasa tak pernah ambil pom. Tak de lah susah nak proses dia kasi bersih. Cara dia, kapur sirih tu lumur sikit pada perut & direndam dalam 30 min. Lepas tu, gosok-gosok & cuci sampai bersih. (kalo nak senang beli berus satu untuk cuci perut ni). Dah putih bersih, boleh la direbus perut bersama sedikit garam+asam keping sampai sedikit kenyal & bolehlah disimpan dalam peti ais.. Bila nak masak keluar kan dari peti ais & masak macam biasa..

L.O.V.E❤,
Lya Afrina๐Ÿ‘ฐ

6 comments:

mama tisya said...

cantik la blue lake tu

dear anies said...

cantiknya blue lake ni... x rs mcm ada kat malaysia

dear anies said...

p/s sihat ka?

amirah said...

sedapnya kerabu perut tu!

el said...

kat penang pun ada gak blue lake ni..
mmg cantik sgt

el sukalah gambar 1st tu..baju lya npk kembang mcm princess lawaaaaaaaaaaaaaaa

aryan azra said...

memang cantilah tempat tu macam lukisan je akak tengok

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (137) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (60) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Birthday (46) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Tempat Makan Best Di Terengganu (28) mama+papa+fasya (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) fasyafrinatraveltales (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) mama+papa (8) Parenting (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) de (1) ma (1)