Thursday, November 9, 2017

Taman Tamadun Islam & Bazar Kuih Tradisional Terengganu, Gong Kapas

Assalammuaikum & Salam Sejahtera

Misi mengali cerita lama..

Alahai..sendu sungguh rasanya blog ni. Serius rindu sangat zaman aktif update blog dulu. Tapi, apakan daya..kekangan masa membataskan nak update selalu. Kadang dah buka, upload pic... tapi nak mengarang tu no idea... maka tertangguhlah dalam draft. Ni bila buka balik dah blur nak cerita dari mana.. Hentam ajer lah...

Ni cerita bulan Julai aritu. Kebetulan ada urusan dekat Kuala Terengganu. Settle urusan kerja , ajaklah pusing tempat menarik kat KT ni. Nama je org ganu, tp jakun bebebor.. Haha.. Setahun sekali pom belum tentu nak turun KT ni, melainkan mmg betul² ada urusan.

Kali ni ambil kesempatan melawat Taman Tamadun Islam (TTI) dekat Gong Kapas. Guna maps jer, terus sampai. Kita mmg tak kenal jalan KT ni. Jadi kalo uols ke kuala terengganu, sini adalah salah 1 tempat yang wajib singgah. Sebelah TTi ni ada Masjid Kristal.

Dalam TTI ni ada monumen masjid yang terkenal dari seluruh dunia.. Ada monumen tu kita memang boleh masuk kat dalam dia. Yang pasti, memang tak rugi masuk sini.. Sebab tempat dia cantik. Ada 1 tempat tu betul2 rasa macam kat negara Arab.
Beli tiket kat kaunter. Terus dia bagi passport ni. Harga tiket dah lupa la๐Ÿ˜๐Ÿ˜. Tapi mampu milik. Kalo nak jimat ambik pakej masuk TTI + Naik Bot . Tapi nak ambk pakej ni , atleast 8 org dekat bot tu. Kebetulan saya gi, bot baru je berlepas.. Jadi kalo nak naik gak bot, kna bayar utk sebiji tu. Jadinya...kt org just masuk dalam TTI je. 

Ni maps dalam TTI. Leh tahan besauu.

Utk round dalam ni saya pilih untuk naik tramp. Ada banyak pilihan, leh naik basikal..pastu yang macam kereta tu nama apa ntah.., lupa dah. Naik tramp murah sikit. Kalo jalan kaki, confirm tercabut habis la kaki๐Ÿ˜‚. Tramp ni akan berhenti kat setiap persinggahan. Jadi, kita boleh round2.. Ada tempat persingahan tu kita boleh masuk dalam monumen masjid tu + ada tayangan video.

Let's go...
Ok..layan je la setiap pic ni. Sebenarnya ada banyak lagi monumen ni.. Cuma upload mana yang sempat jer ni. 

Dekat sini cantik sangat view dia. Tepi sungai.. Dan terasa macam kat negara Arab.


Masjid Al-Aqsa.
Dia punya binaan sebiji ikut yang asal punya. Kat sini ada tayangan video sejarah masjid Al-Aqsa ni.





Ok..sampai sini je upload gambo.
Kalo ikut banyak lagi masjid cantik-cantik.
Tapi malas nak resize dah. Haha. 

Ok.. Jom balik..
Sepanjang naik tramp ni , setiap destinasi & masjid ada penerangan audio yang dipasang. 

Sebelum balik..isi perut dulu kat kafe TTI ni. Cantiknya view dia... Tepi sungai.
Kat sini leh claim baucer braper % ntah diskaun bila tunjuk tiket TTI tu. 

Bazar Kuih Tradisional, Gong Kapas

Nak ke sini pom leh guna maps yer.
Serius tak rugi datang sini. Meriah kuih muih tradisional. Yang penting rasanya pom original . Sedap...

Ni antara kuih yang saya beli.
Mujur saya ni jenis kurang suka kuih-muih. Lagi-lagi kalo yang manis.. Kalo tak, mau sekedai ni borong. Haha

Ok..sekian kisah melancong di negeri sendiri. Nanti kalo uols bercuti di Kuala Terengganu, jangan lupa datang sini. Hehe. Kalo ke KT lagi lepas ni nak ke Bukit Puteri & dinner kat Panorama Hill plok. Kah..kah..kah..

L.O.V.E❤,
Lya Afrina๐Ÿ‘ฐ

4 comments:

dear anies said...

best nyerrr TTI niii... da lama mengidam nk dtg sini tp x smpi2 jg... cm ne tu? hahaha

+ e.z + said...

adoi. nmpk best sgt tu. hu2

Nora Karim said...

Saya pun dah sampai TTI ni. Memang best. Tapi tak de entri sebab dah lama sangat peram tak ingat dah.. ๐Ÿ˜…

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

kite.tahun lepas masuk kat taman tamadun islam ni..lom sempat repeat lg..hihi

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (138) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (98) MyHappyFamily (82) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (74) INFO (67) Asya's School (61) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Ramadhan (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (50) Birthday (49) Love IS Cinta (47) Shopping (47) Jom Singgah (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) F.A.M.I.L.Y (41) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (35) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) H.O.L.I.D.A.Y (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) Tempat Makan Best Di Terengganu (29) mama+papa+fasya (29) MamaAsya (28) Tempat Makan Best Di Kemaman (28) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) fasyafrinatraveltales (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Papa Asya (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) mama+papa (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) Ulangtahun Perkahwinan (7) Tempat Makanan Best Di Kuantan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Lyafrina's Instagram (4) Family Day (3) Mamalovefasyafrina (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) TERENGGANU (1) de (1) fasyafrinavacationtime (1) ma (1)